Publicat 05/04/2016 11:32

Santamaría diu que es rastrejarà l'origen dels diners dels 'papers de Panamà', "siguin quins siguin" els titulars

Soraya Sáenz de Santamaría tras el Consejo de Ministros
EUROPA PRESS

Montoro parlarà de l'assumpte quan comparegui dijous al Congrés per explicar el dèficit del 2015

MADRID, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest dimarts que es "rastrejarà" l'origen dels diners de les empreses revelades en els 'papers de Panamà', "siguin quins siguin" els titulars.

"Des del primer fins a l'últim dels que surten en aquest llistat", ha dit en una entrevista a Telecinco recollida per Europa Press, en què ha precisat que s'analitzaran tant les actuacions dels qui figuren en aquests comptes com les seves relacions amb tercers, per determinar l'origen d'aquests diners i si han sortit d'Espanya.

Santamaría ha recalcat que l'Agència Tributària (AEAT) i la Fiscalia investiguen d'ofici, no per una qüestió política, i ho fan "caigui qui caigui", tot i que ha deixat clar que ella no pot parlar d'investigacions a persones concretes.

Per això, ha opinat que el Congrés no és el lloc adequat per donar explicacions per aquest assumpte, tenint en compte que no és una qüestió política. Tot i això, ha deixat clar que el titular d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, no tindrà problema a parlar de l'assumpte quan comparegui dijous per explicar el dèficit del 2015 i les mesures a adoptar per reduir-lo.

Segons ha detallat, el primer que està fent l'AEAT és creuar la informació dels 'papers de Panamà' amb la que té dels contribuents que han declarat béns a l'exterior --amb l'anomenat 'model 720'--, una declaració que és obligatòria per a béns a partir de 50.000 euros.

Si els béns no estan declarats, els seus titulars s'enfronten a una multa de fins al 150% de la quota defraudada per procediment administratiu, independentment que pugui haver-hi a més delicte fiscal (a partir de 120.000 euros).

A més, considera que les declaracions que han fet fins ara les autoritats panamenyes fan preveure que hi haurà col·laboració per investigar allò aflorat en aquesta filtració massiva de documents, destapada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ). L'AEAT, ha recalcat, té una alta capacitat d'investigació i molt prestigi fora d'Espanya.

AVENÇOS EN LA LEGISLATURA

La vicepresidenta ha defensat que al llarg de la legislatura el Govern central s'ha reforçat molt en l'àmbit de la investigació contra l'evasió fiscal, s'ha obligat a declarar els béns a l'estranger a través del model 720 i s'ha treballat en l'àmbit internacional signant convenis d'intercanvi d'informació amb diferents països --en particular amb Andorra--, un aspecte en el qual també s'ha avançat des de la UE.

Santamaría ha deixat clar que no comparteix la tesi que hagin d'existir "paradisos fiscals" perquè existeixin "inferns fiscals", en al·lusió als nivells impositius d'alguns països, i s'ha limitat a assenyalar que la pressió fiscal de cada estat és una qüestió d'opcions polítiques.

Respecte a quina fiscalia ha d'investigar aquest assumpte, ha recordat que aquesta institució té una organització jeràrquica, així que això correspon dir-ho al Fiscal General de l'Estat. "Que tots els problemes siguin que tothom vol investigar i vol ser competent per això", ha ironitzat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés