Actualitzat 01/12/2016 15:52

Santamaría demana "prudència" amb la reforma de la Constitució i anar pas a pas perquè el text ha de ser "de tots"

Santamaría y Xavier Domenech en la comisión constitucional del Congreso
EUROPA PRESS

"El que fem, fem-ho per millorar més que per obrir aquí debats que no sabem com tancar", avisa

MADRID, 1 des. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del Govern espanyol, ministra de la Presidència i per a les Administracions Públiques, Soraya Sáenz de Santamaría, ha apel·lat aquest dijous a la "prudència" davant d'una possible reforma de la Constitució per anar "construint a poc a poc i pas a pas", ja que, segons ha dit, l'objectiu és aconseguir un text que sigui "de tots" com ho ha estat el del 1978. "Constatem algunes dificultats i hem decidit ser prudents i avaluar els consensos", ha proclamat.

Així s'ha pronunciat en la compareixença davant de la Comissió Constitucional del Congrés per explicar els plans del seu Departament en aquesta legislatura, després que diversos grups parlamentaris com el PSOE i En Comú Podem hagin defensat actualitzar la Llei de lleis.

BUSCAR LA CONCÒRDIA COM FA 40 ANYS

A la intervenció inicial, la vicepresidenta ha assenyalat que es tracta de treballar amb "prudència" i analitzant "molt bé" els consensos i els dissentiments perquè "d'una altra manera es corre el risc de desaprofitar el que van construir amb generositat i sense sectarisme" en la Transició.

Després d'assegurar que l'"èxit" de la Carta Magna del 1978 es deu al fet que "aixopluga a tots" sense ser un "producte de ningú", ha recalcat que el consens i la recerca de la concòrdia que va guiar els treballs fa 40 anys han d'imposar-se també ara perquè d'aquesta manera s'"encertarà".

En aquest sentit, i després d'escoltar els diferents portaveus, Sáenz de Santamaría ha assegurat que es pot veure que no hi ha "gaire consens" pel que fa a les solucions, cosa que considera clau perquè no es pot fer una reforma a gust d'un partit concret. Segons ha dit, la Constitució "ha de servir a 46,5 milions d'espanyols".

Sáenz de Santamaría, que ha al·ludit la Constitució americana, que van tardar més de 200 anys a aprovar i l'última esmena de la qual data del 1993, ha afirmat que "cal fer les coses amb certa solera perquè una Constitució no és un reglament de circulació".

"El que fem, fem-ho per millorar més que per obrir debats que no sabem com tancar", ha manifestat, i ha agregat que quan es parla del títol VIII el 1978 es va decidir amb un "esquema obert" perquè "no era tan fàcil".

EL PROBLEMA CATALÀ

Després que el socialista Gregorio Cámara hagi defensat una reforma constitucional per buscar una solució al problema català, Sáenz de Santamaría li ha preguntat què vol canviar perquè l'Estat de les Autonomies tingui aquest "perfil federal" que reclama el PSOE i li ha demanat que aclareixi si el que defensa és un "federalisme simètric o asimètric".

Alhora, l'ha instat a aclarir si el PSOE aposta per la "federalització" del Poder Judicial i què vol incloure del model de finançament a la Carta Magna, cosa que, segons la seva opinió, sí que podria ser "petrificar-la".

Sáenz de Santamaría s'ha referit a la Declaració de Granada aprovada pel PSOE i que esmenta l'informe que va aprovar el Consell d'Estat el 2006 sobre una reforma constitucional. "Què va passar l'any 2006 perquè el Partit Socialista governant, cinc anys després, no fes res després amb aquest informe?", ha interrogat al dirigent socialista.

La número dos del Govern central ha confessat que tant al PP com a Ciutadans pot ser que els agradin "algunes coses" d'aquest informe, però ha insistit que cal tenir un "consens d'arribada". "Hem de ser molt conscients que puguem convèncer partits i un important volum de ciutadania a tot Espanya perquè aquesta reforma sigui avalada com el 1978", ha advertit.

Per això, ha reiterat que el Govern espanyol és "prudent". "Crec que cal anar construint a poc a poc i pas a pas perquè no pot ser la reforma del senyor Cámara, ni la del senyor Albert Rivera, ni la de la senyora Sáenz de Santamaría. Ha de ser de tots i aconseguir com a mínim aquest nivell d'acceptació", ha afirmat.

PP: ABANS DE REFORMAR CONSTITUCIÓ, VEURE QUÈ HA FALLAT

Per la seva banda, la portaveu d'Administracions Públiques del PP, Pilar Cortés, ha defensat analitzar primer "què ha pogut fallar" i què poden "modernitzar", així com què es vol "millorar". Segons la seva opinió, si una vegada analitzat això veuen que cal una reforma constitucional, "endavant".

"Però és fonamental fer una revisió del nostre sistema i veure què ha pogut fallar, i a partir d'aquí si cal reformar la Constitució, es reforma", ha manifestat la dirigent del PP. En termes semblants s'ha pronunciat el portaveu de Constitucional del grup popular, Francisco Martínez, que ha subratllat que les millors constitucions es caracteritzen per la "vocació de permanència en el temps".

A més, Martínez --lletrat i ex-secretari d'Estat de Seguretat en la passada legislatura-- ha rebutjat promoure una reforma constitucional per resoldre un problema territorial, i alhora ha parlat de "triple fal·làcia" quan els independentistes i nacionalistes catalans invoquen el dret a decidir, que segons la seva opinió és el que fa cada dia el Parlament en aprovar lleis.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés