Actualitzat 30/01/2016 16:44

Sánchez sorprèn els 'barons', que assumeixen que les bases tinguin la primera paraula sobre un possible pacte

Pedro Sánchez Comité Federal del PSOE
PSOE

Susana Díaz exigeix transparència en el procés perquè les bases tinguin "la lletra i la música del que votaran"

MADRID, 30 gen. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha donat la sorpresa aquest dissabte en anunciar davant del Comitè Federal del seu partit que consultarà a la militància un possible pacte d'investidura o de govern amb altres partits, proposta que els 'barons' socialistes han assumit i acceptat públicament amb més o menys entusiasme.

Tot i que en les seves declaracions davant dels mitjans de comunicació tots els líders regionals del PSOE han donat el seu suport a la iniciativa de Sánchez, 'barons' afins al secretari general han indicat a Europa Press que aquesta proposta ha estat un cop d'efecte que ha deixat "descol·locats" a molts. Hi ha fins i tot qui ha admès que "tensa la corda" de Ferraz amb les federacions crítiques.

Després d'unes hores tenses a càrrec de la data del congrés, que ha estat una vegada més objecte de trifulga entre la direcció i les federacions crítiques, Sánchez ha desviat el focus amb el seu anunci, de manera que s'ha deixat d'especular sobre el moment en el qual el PSOE es congregarà per renovar la seva cúpula i la seva possible coincidència amb unes noves eleccions.

L'atenció s'ha centrat en aquesta consulta, que dóna la primera paraula sobre un possible acord de govern a les bases, i deixa el Comitè Federal 'lligat' a la decisió de la militància, que la direcció confia que estigui amb Pedro Sánchez. I, d'aquesta manera, s'anticipa a un possible veto del Comitè Federal.

L'ORDRE DELS FACTORS

El líder socialista ha llançat la seva proposta sense especificar en el seu discurs el procediment de la consulta a les bases i després la direcció del partit ha explicat als mitjans de comunicació que serà la militància la que tingui la primera paraula sobre el resultat de les negociacions amb altres partits. Tot i que la consulta no serà vinculant, sí que "compromet políticament" el Comitè Federal.

I alguns 'barons' ho han entès al revés, és a dir, que seria el màxim òrgan del partit entre congressos el que donaria primer la seva opinió, per la qual cosa s'han assabentat després per la premsa de la manera com s'ha pensat que sigui el procediment. Tot i això, cap ha posat objeccions sobre aquesta qüestió.

"Tant me fa, l'ordre no alterarà el producte", ha dit la presidenta de la Junta Andalusia, Susana Díaz.

La líder de la federació més important del PSOE ha estat la primera a prendre la paraula a la reunió a porta tancada del Comitè Federal després que Sánchez fes l'anunci.

Díaz ha defensat que és bo consultar la militància en un moment tan complicat a la llum dels resultats de les últimes eleccions generals, però ha recalcat que és important saber què es pregunta.

De fet, en declaracions posteriors als periodistes, la presidenta andalusa ha reclamat transparència en tot el procés.

"Que es posi la veritat per davant i que s'especifiqui amb qui es negocia i com es portaran a terme aquests acords. Que quan els companys participin sàpiguen la lletra i la música del que votaran", ha advertit.

La direcció ha explicat que el que se sotmetrà a la votació de les bases serà la proposta d'acord a què s'arribi amb altres partits, amb els compromisos programàtics.

"ELS 'CERCLES' DEL PSOE"

Per la seva banda, el president aragonès, Javier Lambán, considera que consultar els possibles pactes a la militància "consolida democràticament les pràctiques del PSOE" i, en declaracions als mitjans de comunicació, ha subratllat que no creu que aquesta proposta resti poder al Comitè Federal o als 'barons'.

Això sí, fonts socialistes han indicat a Europa Press que, dins de la reunió, Lambán s'ha referit a la proposta de Sánchez com una consulta a "els cercles del PSOE", en una clara referència al sistema de cercles amb el qual s'organitza Podem, que s'ha entès com una crítica per alguns.

La mesura anunciada pel secretari general també té el suport del president valencià, Ximo Puig, que també davant dels mitjans de comunicació l'ha qualificat de "bona iniciativa" perquè considera necessari "aconseguir un equilibri raonable entre la democràcia representativa", en aquest cas els òrgans del partit, i "la consulta als ciutadans".

Això sí, Puig --que s'ha assabentat per la premsa de l'ordre de l'hipotètic procés-- ha recalcat que, segons la seva opinió, caldria aprofitar l'ocasió perquè, prèviament a la consulta, es porti a terme una "tasca pedagògica" sobre el que seria l'"acció de govern" que es proposa i sobre "els límits del poder", tot i que no ha donat més explicacions sobre aquesta qüestió.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també ha dit davant dels mitjans de comunicació que la proposta de Sánchez és una "bona iniciativa", ja que "els partits han de ser cada vegada més democràtics" en el tipus de decisions que tindria un possible pacte d'investidura o de govern.

L'EXEMPLE DE L'SPD

A la pregunta de si creu que aquesta consulta té semblances amb el sistema de la CUP, ha afirmat que s'assembla "molt" al Partit Socialdemòcrata alemany, que va consultar a les seves bases l'acord amb Angela Merkel per formar govern.

"Hi ha exemples positius en aquest sentit a copiar", ha afegit sense referir-se en cap moment als anticapitalistes catalans.

I sobre si un pacte d'investidura o de govern ratificat pels militants socialistes donaria més llibertat a Sánchez a l'hora de la investidura, Iceta ha rebutjat aquesta idea perquè "té tota la llibertat, amb o sense consulta", i alhora ha garantit que en la recerca d'acords el secretari general no perdrà "la coherència" amb el seu propi pensament o amb el del PSOE.

El líder dels socialistes gallecs, José Ramón Gómez Besteiro, també ha donat el seu suport a la iniciativa de Sánchez, que veu "molt encertada" i demostra la "responsabilitat" del secretari general a l'hora de buscar el millor acord de govern.

Idoia Mendia, del PSE, considera que "no s'ha de tenir mai por de consultar les bases del partit" perquè, tot i que el PSOE té "òrgans de representació", és bo que la militància se senti "partícip" en "ocasions importants i excepcionals" com la que està vivint Espanya actualment.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés