Actualitzat 01/03/2016 18:42

Sánchez ofereix als catalans una reforma de la Constitució amb una estructura federal

Discurso de investidura de Pedro Sánchez
EUROPA PRESS

Diu que aquests anys ha faltat diàleg i que una part de la societat catalana ha desconnectat del projecte comú

   MADRID, 1 Març (EUROPA PRESS)

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha ofert als catalans una reforma de la Constitució espanyola que desenvolupi l'estructura federal de l'Estat, determini les competències de l'Estat i de les autonomies, estableixi els principis de finançament autonòmic i converteixi el Senat en una veritable Cambra territorial.

   En la seva primera intervenció a la sessió d'investidura, Sánchez ha dedicat uns minuts a abordar el deteriorament de les relacions entre el Govern espanyol i la Generalitat de Catalunya. Ha lamentat la falta de diàleg que hi ha hagut durant aquests anys i ha advertit que part de la societat catalana "ha desconnectat" amb el projecte comú que representa Espanya.

   Sense negar que "hi hagi hagut raons per al distanciament", Sánchez proposa "mirar al futur i fer-ho amb esperança". Això sí, ha volgut deixar clar que ell està "compromès amb la defensa de la Constitució i de la llei", perquè sense ella tots estaríem exposats "a injustícies i criteris arbitraris".

REMODELAR ESPANYA, QUE JA NO ÉS LA DEL 1978

   I per afavorir una "nova entesa entre catalans, i entre aquests i la resta de compatriotes espanyols" proposa una reforma de la Constitució que no respondrà només al problema català, sinó que persegueix la remodelació de l'Estat perquè "l'Espanya d'avui no és la del 1978".

   Aquesta Espanya renovada haurà de ser, segons Sánchez, una nació "forta i solidària en el món". "L'Espanya de les oportunitats, els drets i les llibertats. Una Espanya laica. Lliure de corrupció. Una Espanya federal amb la força de les seves cultures, de les seves llengües i de la seva història comuna, amb la força de la seva exemplaritat interna i externa. Una Espanya federal a una Europa federal", ha enumerat.

   Abans d'enumerar les reformes que, segons la seva opinió, haurien d'abordar-se en l'actualització de la Constitució, Sánchez ha recordat que la història de la generació que va fer possible l'actual Carta Magna va ser una "història que acaba bé".

   Per aquesta raó, ha aprofitat per agrair el treball de tots aquells que ho van fer possible i que "des de diferents opcions ideològiques, van treballar pensant en el que els unia i aparcant el que els separava per consolidar la democràcia espanyola".

DELIMITAR LA REFORMA PACTADA

   Si Sánchez és investit president del Govern central, el seu Executiu, ha promès, crearà en el termini d'un mes una subcomissió que acordi el "perímetre" de la reforma, és a dir, que delimiti quins aspectes es tocaran de l'actual Carta Magna.

   En aquesta reforma constitucional haurà d'abordar-se, segons la seva opinió, la revisió del títol VIII per desenvolupar l'"Estat d'Estructura Federal", però també el reconeixement dels drets civils i polítics, i dels drets socials com a drets fonamentals; la modificació de l'article 135 per garantir l'estabilitat pressupostària i l'estabilitat social; la supressió de la preferència de l'home en la successió de la Corona, la revisió de les bases del sistema electoral i la incorporació del "fet" Unió Europea a l'ordenament constitucional.

   Com a mesures específiques dirigides a Catalunya, Sánchez es compromet a "activar" les comissions bilaterals, que en el cas de l'Estat amb la Generalitat de Catalunya no es reuneix des del juliol del 2011. Però també accepta donar resposta a algunes de les 23 peticions que va remetre la Generalitat al Govern de Rajoy.

   Aquestes propostes, a les quals donarà resposta, i que coincideixen amb peticions que fan també al Govern espanyol altres autonomies, es refereixen a un finançament "suficient" de la llei de dependència; un augment del pressupost per a polítiques actives d'ocupació; la derogació de la Reforma Local; la paralització de la LOMCE, l'última llei d'educació aprovada pel PP, i la recuperació dels fons per al Programa de Desenvolupament Rural.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés