Publicat 01/03/2016 19:21

Sánchez no esmenta la supressió de les diputacions després de la polèmica al PSOE

Discurso de investidura de Pedro Sánchez
EUROPA PRESS

Promet prevenir i reprimir la corrupció, però evitant l'"i tu més" entre partits

MADRID, 1 març (EUROPA PRESS) -

El candidat socialista a la Presidència del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha evitat esmentar la supressió de les diputacions provincials en el discurs d'investidura que ha pronunciat davant del Congrés dels Diputats, en què ha defensat la reforma exprés de la Constitució que el seu partit ha pactat amb Ciutadans però de la qual obviat aquest punt.

La qüestió va aixecar la polèmica a les files socialistes des que es va conèixer la setmana passada. Era un dels aspectes que Ciutadans havia plantejat com a imprescindible per tancar un acord amb el PSOE i va provocar crítiques entre molts dirigents territorials socialistes.

Pedro Sánchez ha repassat dimarts els punts de la reforma constitucional urgent que el seu partit proposa com a mesures de regeneració democràtica i que va pactar amb Ciutadans, i n'ha esmentat quatre: acabar amb els aforaments, limitar a 8 anys la Presidència del Govern central, reduir a 10 els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i reduir les signatures de les iniciatives legislatives populars.

Dins d'aquest capítol es trobava la polèmica supressió de les diputacions, que segons el pactat amb C's, seran substituïdes per Consells d'Alcaldes que tindran funcions similars, però dedicades als municipis de menys de 20.000 habitants.

MÀ DURA CONTRA LA CORRUPCIÓ

Sánchez també ha promès mà dura contra la corrupció en el seu discurs d'investidura, perquè és l'"enemic" de la democràcia, ha dit, i ha assegurat que aquest dimarts no cauria l'"i tu més" entre partits.

"Massa vegades uns i altres hem comès l'error de pensar, i dir, que la corrupció és només un problema de l'adversari", ha manifestat des de la tribuna d'oradors, en què no ha fet esment a cap dels "escàndols" que "s'amunteguen fins a convertir-se en una cosa quotidiana".

El candidat s'ha mostrat segur que totes les mesures que pugui emprendre comptaran amb suport de totes les forces i n'ha ofert diverses. Unes, de prevenció al sector públic i en el privat, com endurir els conflictes d'interessos i incompatibilitats, o la regulació dels 'lobbies' (grups d'interès).

També, mesures de repressió: revisió de delictes i reforç de penes, presó per a delictes de finançament il·legal de partits o enduriment de la lluita contra el frau fiscal, entre d'altres.

UNA ALTRA FORMA DE NOMENAR CÀRRECS

Però el dirigent socialista ha assegurat que també la regeneració requereix millorar la qualitat de les institucions i ha apostat en aquest punt per "una autèntica revolució" en el nomenament de càrrecs de designació parlamentària, com els del Tribunal Constitucional, el Consell General del Poder Judicial, el de Seguretat Nuclear, del Mercat de Valors o el de RTVE.

Ha apostat per la convocatòria pública d'aquests llocs, que passin per un comitè assessor professional i els noms dels quals aprovi el Parlament. "Ha de primar la independència, professionalitat i imparcialitat dels candidats", ha dit. "I insisteixo. Això ho podem posar en marxa la setmana que ve", ha insistit, un afegitó que ha anat repetint al llarg del seu discurs.

Ha sumat al que ha dit anteriorment la necessitat d'abordar una reforma del sistema judicial mitjançant un pacte d'Estat, així com un canvi del sistema electoral, que acabi amb les llistes bloquejades i millori la proporcionalitat. "I regular, senyor Rajoy, els debats electorals", ha afegit mirant la bancada del president del Govern central.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés