Publicat 28/02/2016 13:29

Sánchez farà responsable Podem de la continuïtat de Rajoy si no dóna suport al seu pacte

Rueda de prensa de Pedro Sánchez tras la firma del acuerdo
EUROPA PRESS

MADRID, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, defensarà aquest dimarts el seu pacte per a "un govern de canvi i progressista" amb Ciutadans i demanarà als partits d'esquerres que li donin suport. Així, avisa Podem que pot ser el responsable que segueixi Mariano Rajoy al capdavant del Govern si no li facilita el camí a La Moncloa.

Després d'un mes de negociacions, Sánchez se sotmetrà finalment al ple amb l'únic suport tancat del partit d'Albert Rivera, que li va donar el 'sí' la setmana passada després que el líder dels socialistes acceptés la seva proposta de reforma 'exprés' de la Constitució, que entre els seus cinc objectius incloïa la supressió de les diputacions, un assumpte que ha comportat algun mal de cap al candidat.

Aquest pacte va aixecar de la taula Podem, només 48 hores després de seure per primera vegada a negociar. També ho van fer IU i Compromís, amb els quals l'equip socialista havia fet avenços importants que esperaven que culminessin en acord, com sí ha passat amb Coalició Canària.

Mentrestant, el PNB no ha signat cap compromís amb el PSOE, malgrat que els socialistes confiaven que poguessin sumar amb Ciutadans, però seguiran negociant en els pròxims dies i esperen tancar un compromís.

TÉ EL SUPORT DE LA MILITÀNCIA

En previsió que poguessin produir-se més pactes, el PSOE va redactar una pregunta genèrica per a la consulta en la qual aquest dissabte ha obtingut un suport majoritari: gairebé el 80% dels afiliats han abonat el seu pacte.

En aquesta votació, la direcció va preguntar a les seves bases si donen suport als "acords amb diferents forces polítiques" que ha "assolit i proposat" el PSOE per donar suport a la investidura de Sánchez i conformar "un govern progressista i reformista".

I per a això demanarà Sánchez el suport a la resta dels partits a partir d'aquest dimarts, a excepció del PP i dels independentistes. El seu 'soci' en aquest pacte sí que apel·larà als populars perquè s'abstinguin, però els socialistes ja han avisat que, en això, no compten amb ells.

Després d'un mes de negociacions, el secretari general del PSOE defensarà davant del seu Comitè Federal demà i davant del Congrés dimarts que no ha perdut la coherència des de l'endemà de les eleccions generals del passat 20 de desembre.

I, en concret, ha seguit el 'full de ruta' que el seu partit va marcar el 28 de desembre, després d'uns dies en els quals el resultat electoral i les especulacions sobre pactes amb Podem amb el suport dels independentistes li van fer passar els seus pitjors moments al capdavant de la Secretaria General del partit.

Aquell dia, el Comitè Federal va dir que el PSOE no recolzaria una investidura de Rajoy ni de cap candidat del PP i no s'asseuria a parlar amb partits que no defensessin la unitat d'Espanya.

Sánchez defensarà que això és el que ha fet. És més, divendres passat ja va dir en una assemblea amb militants a Alcalá de Henares (Madrid) que, en assumir la investidura, tenia dues opcions: un pacte d'esquerres que necessitava els independentistes o un acord amb les "forces del canvi", que sumés a Ciutadans.

Finalment, ha estat el d'Albert Rivera el partit amb el qual ha aconseguit tancar un acord, que Sánchez defensa que és "d'esquerres". I com els 130 diputats que sumen no són suficients per arribar a La Moncloa, demanarà el suport de Podem.

Però a més de estendre-li la mà, com els socialistes asseguren que no han deixat de fer des del primer moment, també llançarà un missatge que centrarà el relat que els socialistes volen construir a partir d'ara: si Podem no dóna suport a Sánchez, estarà votant sí a Mariano Rajoy.

Així, reptarà Pablo Iglesias i els seus a demostrar a quin espectre polític pertany. "Són tan d'esquerres que són capaços de votar en contra d'un candidat del PSOE perquè segueixi governant el PP", ha avisat divendres.

Amb aquest objectiu, Sánchez destacarà previsiblement les mesures més socials que figuren en el seu acord amb Ciutadans i preguntarà als partits d'esquerres si votaran que no a l'ingrés mínim vital, un nou Estatut dels Treballadors, la paralització de la LOMCE o la derogació dels articles recorreguts de la 'Llei Mordassa'.

I els avisarà que si voten 'no' a aquestes polítiques i impedeixen que sigui investit, el que estaran fent és votar sí a "la continuïtat de Mariano Rajoy" a La Moncloa. Aquesta setmana, insisteixen des de Ferraz, el líder del PP "se'n pot anar a casa seva".

Amb tot, en el PSOE reconeixen que és difícil que Podem se surti del seu carril. Així, i tot i que la direcció socialista no treballa per a una investidura fallida, sinó perquè Sánchez vagi a La Moncloa, admeten que l'escenari és complicat.

A partir d'aquí, i si Sánchez no ho aconsegueix en aquesta primera votació, seguiran treballant pel canvi i estenent la mà a Podem, perquè diuen estar convençuts que el líder del PSOE serà president del Govern i no caldrà anar a eleccions.

Per això, i en resposta a Podem, que diu que espera el "fracàs" amb Ciutadans per tornar a negociar, asseguren que seguiran en el seu esforç de liderar un govern de canvi. I això inclou Ciutadans, perquè els dos partits defensen que l'acord "no té data de caducitat".

Sánchez seguirà brandant les seves armes, com consideren els seus afins: la paciència i la determinació. La direcció socialista creu que aquests dos últims dos mesos, el secretari general ha demostrat temperància i assossec i ha sabut liderar unes negociacions en una situació complicada.

Per als pròxims al líder del partit, la figura de Sánchez ha crescut en aquests dos mesos. Respecte de l'"escapisme" de Rajoy i l'"ego" de Pablo Iglesias, creuen que el socialista ha sabut posar-se al front i ha demostrat capacitat de diàleg.

En aquest temps, l'ha acompanyat també una situació interna més favorable. Tot el PSOE ha fet pinya i, amb major o menor entusiasme, ha respectat el lideratge de Sánchez i el seu moment polític, tot i que la supressió de les diputacions ha provocat algun conat d'incendi, que després no s'ha traslladat a la consulta.

De fet, només a Osca ha guanyat el 'no' i a la resta de províncies, els militants s'han pronunciar majoritàriament a favor de l'acord. Malgrat els temors de la direcció davant de la possibilitat que la participació fos molt baixa, Ferraz ha respirat dissabte tranquil perquè gairebé el 52% dels militants han votat i l '"aclaparadora" majoria (el 78,9%) li ha expressat el seu suport.

A més, els resultats per federacions no han mostrat grans diferències que es podrien haver interpretat en funció de l'afinitat dels seus 'barons'. Sí ha estat destacat l'entusiasme de País Basc, que es correspon amb la proximitat amb Sánchez de la seva secretària general, Idoia Mendia: han votat el 70,02% i el 90,62% ha dit sí. De l'altre costat, el menor suport ha estat a Aragó: un 63,65% han votat a favor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés