Publicat 09/07/2016 10:32

Sánchez i els 'barons' opten pel 'no' a Rajoy però hi ha dubtes sobre el full de ruta

Pedro Sánchez en la reunión de la Ejecutiva Federal en Ferraz
EUROPA PRESS

La majoria de dirigents veuen el PSOE a l'oposició, mentre Armengol, Tudanca i Iceta creuen que podria intentar-ho si el PP fracassa

MADRID, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i els dirigents territorials del seu partit coincideixen que han de votar no a la investidura del president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy.

Així ho ha constatat el líder dels socialistes a la ronda de contactes que ha mantingut aquesta setmana amb els seus 'barons', en què s'han mantingut també els dubtes sobre el full de ruta a llarg termini i les diferències sobre el paper que ha de tenir el candidat i el partit si el PP fracassa.

Des de dimecres fins ahir, divendres, Sánchez s'ha vist amb els set presidents autonòmics del PSOE i una vicepresienta i sis dirigents territorials. L'última a acudir a Ferraz va ser la cap de l'Executiu andalús, Susana Díaz, que, a la reunió més breu, va estar escassos minuts amb Sánchez.

Al seu pas per la seu, tots els dirigents territorials han insistit que no poden donar suport al PP i que ha de ser Rajoy el que es mogui per intentar formar govern. De fet han carregat contra el president, com aquest dissabte farà també Sánchez, per la seva actitud durant aquestes dues setmanes, en les que creuen que no ha fet res per buscar acords.

VARA I PAGE DEMANEN AL PP QUE ES MOGUI ABANS DE DEMANAR RESPONSABILITAT

I així ho ha dit també el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que la setmana passada es va desmarcar apuntant a una "abstenció mínima" si fes falta per facilitar un govern del PP, però que aquest divendres, després de veure's amb Sánchez, ha carregat contra Rajoy per no fer ni tan sols "un passet per intentar formar govern".

Vara no ha tancat la porta a una abstenció a l'últim moment, però ha defensat que per ajudar el PP a "resoldre problemes", primer Rajoy ha de ser "actiu i no diletant". És a dir, que s'ha de presentar al Congrés amb un acord que sumi als seus 137 diputats.

De la mateixa opinió és el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, qui creu que el no al PP és "clar" però no ha volgut considerar-lo "definitiu" com sí han fet altres companys. Això sí, després d'apuntar que el PSOE podria analitzar la seva posició "amb un altre assossec i amb un altre concepte" si Rajoy acudeix a la seva investidura amb el suport d'altres partits, ha apuntat que no veu res que li faci pensar que el PP farà moviments que els portin a "canviar el seu criteri".

Durant aquests dies, altres dirigents també han deixat obert l'escenari a llarg termini, després d'aquesta primera sessió d'investidura en la qual no hi ha dubtes sobre quin ha de ser el seu vot. Així ho va fer el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, i les líders del PSOE al País Basc, Idoia Mendia, i Madrid, Sara Hernández.

Tampoc han volgut comprometre la posició del PSOE a llarg termini el president d'Aragó, Javier Lambán, que ha insistit que és el PP el que ha de buscar els seus socis, i el líder del PSOE a Múrcia, Rafael González Tovar, qui, això sí, ha recalcat que si Rajoy no aconsegueix suports suficients, tots els partits de l'oposició hauran de buscar solucions.

ARMENGOL, TUDANCA I CANCELA CREUEN QUE EL NO HA DE SER DEFINITIU

En canvi, hi ha dirigents que defensen que el rebuig a Rajoy ha de ser definitiu. Així ho han dit aquest divendres el líder del PSOE a Castella i Lleó, Luis Tudanca, que ha avisat que una altra cosa seria "un suïcidi" per als socialistes, i la presidenta de la gestora del PSOE de Galícia, Pilar Cancela.

Aquesta és també la posició de la presidenta de les Balears, Francina Armengol, que dimecres passat va obrir un debat en defensar que si Rajoy fracassa, és el torn que Sánchez ho intenti un altre cop, unes paraules que li van valer fins i tot les desqualificacions de Lambán, que avui ha demanat disculpes per haver dit que la seva proposta havia estat "producte de la tramuntana, que en determinades èpoques de l'any altera les ments".

En canvi, a l'aposta de la presidenta de les Balears s'hi ha sumat el líder del PSOE a Castella i Lleó i tampoc ha estat descartada pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Això sí, el líder dels socialistes catalans ha apuntat que aquesta seria una possibilitat entre d'altres si el PP no ho aconsegueix, subratllant que, en tot cas, Sánchez no es pot quedar "creuat de braços".

En canvi, per a altres, com el president extremeny, no hi ha dubtes que el lloc del PSOE no és un altre que l'oposició. "El PP va guanyar amb claredat les eleccions, té per tant l'obligació d'intentar formar un govern i buscar-se els aliats necessaris per a això, i el PSOE va perdre amb molta nitidesa les eleccions i té l'obligació d'anar a l'oposició", ha dit Lambán, el més clar en aquest sentit.

CONSULTA A LES BASES?

Tampoc ha aconseguit molts suports el seu suggeriment que la direcció consulti a les bases el vot a la investidura de Rajoy. Alguns dirigents no ho han descartat, però consideren que no caldria perquè el "sentir majoritari" del partit és contrari al govern del PP.

I, mentrestant, Vara i Page ho han rebutjat de forma contundent. El president de Castella-la Manxa ha dit que es pot consultar però sobre una posició "fixa i contundent" i ha criticat "un model de partit test" en què es preguntin preferències. "No sóc contrari que es consulti, però no s'ha de buscar amagar-se darrere dels militants", ha remarcat.

De la mateixa posició és l'extremeny, que ha defensat que els líders i les organitzacions han d'"assumir la seva responsabilitat". "Una cosa és considerar la necessitat de, en determinades qüestions, sotmetre a la consideració de la militància i una altra és estar cada dia preguntant per eludir la nostra responsabilitat", ha conclòs.

EL PRESIDENT ASTURIÀ ES RESERVA PER AL COMITÈ FEDERAL

Mentrestant, altres dirigents han preferit reservar les seves opinions per al Comitè Federal d'aquest dissabte. El president d'Astúries, Javier Fernández, no ha volgut fer declaracions després de veure's amb Sánchez i Susana Díaz s'ha limitat a explicar que ara toca escoltar l'opinió del secretari general i ha recalcat que la seva ja es coneix des de fa dies.

La presidenta d'Andalusia defensa que el PSOE ha d'estar a l'oposició i que el PP no pot tenir el seu suport per formar govern. A més, ha rebutjat la possibilitat que el PSOE pugui liderar una alternativa, ja que si no va aconseguir fer-ho amb 90 diputats, "menys amb 85".

En el setè comitè federal del PSOE dels últims sis mesos, Sánchez farà també una anàlisi del resultat de les eleccions i denunciarà que el PSOE ha patit la pinça del PP i de Podem, que "amb les seves estratègies han buscat minvar les opcions electorals del PSOE, de la mateixa manera que Aznar i Anguita ho van intentar, fracassant, als anys 90"




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés