Actualitzat 21/09/2016 16:32

Salvador Gabarró s'acomiada de Gas Natural Fenosa després de dotar-la de perfil elèctric i internacional

Isidro Fainé, nuevo presidente de Gas Natural, y Salvador Gabarró
GAS NATURAL FENOSA

MADRID, 21 set. (EUROPA PRESS) -

Salvador Gabarró ha posat final aquest dimecres a una etapa de gairebé 12 anys com a president de Gas Natural Fenosa, en què ha aconseguit convertir la gasista Gas Natural en un grup energètic integrat de gas i electricitat, així com en una empresa de perfil internacional.

L'empresa que deixa Gabarró ha passat de guanyar 642 milions el 2004 a 1.502 milions el 2015, així com de repartir un dividend anual de 318 milions aquell any a 1.001 milions 12 anys després. Durant el seu mandat, ha passat de 9,5 milions de clients i 6.697 treballadors a 23,8 milions de clients i 19.939 treballadors.

Una de les claus de la transformació de l'empresa ha consistit en la seva internacionalització. Si el 29 d'octubre del 2004, el dia que Gabarró va ser designat president, el grup tenia presència en deu països, ara opera en 30 països, i ho fa mitjançant iniciatives com la societat Global Power Generation i recolzada en el seu capital per firmes com GIP o socis estratègics com Sonatrach.

El fins avui president ha capitanejat al costat del conseller delegat, Rafael Villaseca, designat a penes tres mesos després de la seva arribada al càrrec, el salt al negoci de l'electricitat. Com a part d'aquest esforç figura l'intent de compra d'Endesa mitjançant l'opa llançada a final del 2005, que va donar origen a la major batalla empresarial dels últims anys i que va derivar finalment en l'adquisició de l'elèctrica per part d'Enel i Acciona.

Va ser el 2009 quan Gas Natural va aconseguir per fi convertir-se en una de les grans elèctriques d'Espanya. Ho va fer amb una primera operació el 2008, mitjançant l'acord per a la compra a ACS d'un 45% d'Unión Fenosa, i després amb la materialització, un any després, de l'adquisició de la resta de l'elèctrica i la creació de Gas Natural Fenosa.

Després d'aquest moment, el grup va donar un salt qualitatiu, fins al punt d'enfilar-se a les primeres posicions d'índexs internacionals de referència com el Platts Top 250. Va créixer a Europa, va crear Gas Natural Fenosa Renovables, va signar contractes amb Cheniere per comprar gas als Estats Units, va comercialitzar gas a Àsia i va llançar els plans estratègics 2010-2014 i 2016-2020, d'aplicació actualment.

Gabarró va ser rellevat aquest dimecres al capdavant de Gas Natural Fenosa per Isidre Fainé, després de la decisió de Repsol i Criteria Caixa de vendre un 20% de l'empresa al fons GIP per al voltant de 3.800 milions d'euros.

UN EXECUTIU DE "VALORS TRADICIONALS"

Nascut el 1935, Gabarró reivindica els seus "valors tradicionals" i els seus orígens d'empresa familiar. El seu estil es caracteritza per un tarannà afable, prudent i diplomàtic, en què primen les distàncies curtes i la necessitat de mantenir bones relacions i gestionar amb habilitat l'empresa.

"A mi, el tracte personal sempre m'ha funcionat bé, m'he entès amb la gent i, precisament, crec que aquesta és una de les coses que més m'han agradat", explica el mateix Gabarró en el llibre 'Conversaciones empresariales con Salvador Gabarró', editat el 2002.

L'executiu va néixer en un poble petit de la Segarra, Sant Guim de Freixenet, una zona àrida de Lleida, de camp, fronterera ja amb la província de Barcelona i especialment dura per la seva climatologia i pels pocs al·licients que oferia a una persona emprenedora i inquieta com ell.

Se'n va anar a estudiar a l'Escola Industrial d'Enginyers Industrials de Barcelona i es va doctorar com a enginyer industrial per la Politècnica de Catalunya, formació que va completar amb un PADE a l'Iese.

Va començar a treballar a Perfumeria Parera (Badalona), una empresa familiar en la qual li van encarregar elaborar el projecte de la nova fàbrica i la gestió del negoci, i després va passar a Roca, on es va convertir el 1969 en director general de Producció i el 1974 en gerent.

Va deixar el càrrec als 65 anys, el 2000, però, lluny d'abandonar la vida empresarial, li van proposar el 2003 convertir-se en conseller de La Caixa, des d'on va entrar en el consell de Gas Natural aquest mateix any, empresa que acabaria presidint.

"La il·lusió en una empresa no s'acaba mai, sempre tens metes noves. És més, jo li diria que això es porta amb més serenitat quan un es fa més gran que quan s'és més jove. Et cremes més al principi que quan tens més experiència", afirma en el llibre.

TRACTE PERSONAL

Una de les primeres coses que va fer Gabarró quan va ser nomenat president de Gas Natural va ser visitar tots els centres de treball i saludar personalment els treballadors, interessant-se pel que feien. Això mateix ho va fer un altre cop l'any 2009, en els primers mesos després de la fusió de Gas Natural amb Unión Fenosa.

També ha estat un defensor de la família i ha anteposat sovint passar temps amb ella a acudir a esdeveniments socials. Sempre ha estat gelós amb la seva vida privada i ha preservat les seves opinions i gustos personals, fins al punt que només ha transcendit una de les seves aficions, la de la pesca, que practica des d'una barca en el mar.

Ha compaginat des del primer moment les seves responsabilitats al front de les companyies amb la participació activa en institucions com la Cambra de Comerç de Barcelona i el Cercle d'Economia, del qual va arribar a ser president entre 1999 i 2002.

DELEGAR I DONAR AUTONOMIA

Entre les seves màximes com a executiu destaca el pragmatisme, que intenta posar en valor front als seus col·laboradors i directius. "Cal delegar molt i donar autonomia. I així pots tenir a molta gent per sota de tu, però a base de no molestar-los, de dir-los: 'Espavila i no vinguis a veure'm fins que tinguis un problema'", assenyala.

En aquests últims 12 anys ha acudit cada matí a la seu de Gas Natural Fenosa a Barcelona, excepte quan s'ha trobat de viatge. Els treballadors de l'empresa han tingut ocasió de coincidir amb ell al vestíbul o a l'ascensor, o fins i tot al carrer, doncs, malgrat acudir en cotxe al despatx, baixava dos o tres illes abans i caminava fins a l'edifici.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés