Publicat 02/07/2016 11:54

Salut impulsa una doble jornada al juliol sobre el nou 'big data' que substituirà el Visc+

BARCELONA, 2 jul. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut ha impulsat una doble jornada durant aquest mes per abordar el "nou enfocament" del seu projecte de gestió de dades sanitàries massives 'big data', després de donar per finalitzat el projecte de cessió de dades Visc+, han informat fonts del departament a Europa Press.

Es tracta d'un "procés participatiu" que comptarà amb una primera jornada de treball, que tindrà lloc en les primeres setmanes de juliol i en què participaran grups parlamentaris i experts en 'big data' per intentar dissenyar aquest nou projecte.

Les conclusions d'aquesta primera jornada tècnica seran exposades en una altra trobada que estarà oberta al públic i que es farà el 12 de juliol a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, segons han assegurat les mateixes fonts.

El conseller de Salut, Toni Comín, va anunciar aquesta jornada el 2 de juny al Parlament, on va donar per acabat el Visc+ en afirmar que "ja no existia", i va avançar que el nou projecte tindria un sistema de 'opt out' perquè els usuaris de la sanitat pública puguin negar-se a cedir les seves dades.

També va apostar llavors per crear comitès ètics d'avaluació clínica que analitzin els projectes d'investigació que demanin dades: "Hi ha d'haver un control de proporcionalitat i accedir al mínim. El concepte no és que em passin les dades i ja veuré després quines utilitzo", va afirmar Comín.

POLÈMIC VISC+

En un primer moment, la Conselleria, llavors liderada per Boi Ruiz, pretenia adjudicar la gestió del Visc+ a una empresa privada que havia de comercialitzar les dades i vendre-les a empreses públiques i privades amb finalitats científiques, però va rectificar després d'un informe de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades i la paralització del Parlament.

Malgrat que la Cambra catalana votés detenir el Visc+, una versió renovada amb més garanties --anonimat de dades, la cessió sense venda a centres només públics i la gestió també pública-- va tirar endavant i va arribar a registrar 137 peticions de cessió de dades, a 15 de les quals Salut va donar resposta amb conveni, procedents de deu centres d'investigació, segons va avançar Europa Press.

Així, la Conselleria de Salut va arribar a aplicar el programa, desobeint el Parlament, ja que s'havia compromès a fer un procés de participació amb tots els actors per complir el mandat de la Cambra catalana que mai es va arribar a fer i que finalment tindrà lloc aquest juliol.

MOCIÓ DEL PARLAMENT

Precisament aquest dijous, el ple del Parlament va aprovar una moció que instava el Govern a promoure un programa de gestió del 'big data' sanitari català "exclusivament públic" les dades del qual no es puguin cedir ni vendre a empreses privades ni ser utilitzades amb fins comercials.

Segons la moció, presentada per SíQueEsPot, el nou projecte ha de limitar el seu ús a la investigació dels centres inscrits al centre Cerca i a projectes que superin "el filtre" d'un comitè ètic d'investigació clínica, que basi el seu veredicte en criteris públics que garanteixin la millora de la qualitat de l'assistència sanitària i de la gestió del propi sistema públic, amb la finalitat d'evitar conflictes d'interessos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés