Actualitzat 20/12/2016 11:50

Royo (Diplocat) sobre l''operació diàleg': "No la veuen a Catalunya ni a l'estranger"

Albert Royo, secretario general del Diplocat
EUROPA PRESS

Creu que és un intent del Govern espanyol de legitimar a escala internacional futures "mesures coercitives"

BARCELONA, 20 des. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), Albert Royo, ha assegurat aquest dimarts que l''operació diàleg' del Govern espanyol no la veuen "ni a Catalunya ni a l'estranger" mentre no es tradueixi en fets concrets.

En el col·loqui posterior a la conferència que ha pronunciat, amb el títol 'La diplomàcia pública en un món canviant', a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (Iec), ha considerat que l'Executiu central està fent una "gran campanya que vol transcendir les fronteres de l'Estat" amb aquesta apel·lació al diàleg, però ha afegit que el seu impacte és nul.

"Tinc la sensació que preparen el terreny per legitimar a escala internacional mesures coercitives que puguin fer en un futur. Sinó, no s'entén que de sobte els hagi agafat aquestes ganes de dialogar", ha sostingut.

Després d'acusar el Ministeri d'Exteriors d'esforçar-se, amb pressions de tota mena, perquè el procés sobiranista no es debati a escala internacional, ha destacat que, mentre a l'estranger no han arribat les ganes de dialogar del Govern espanyol, sí els ha impactat "el procés de judicialització i persecució" que ha obert contra càrrecs electes catalans, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Així, ha constatat que 15 diputats del Parlament britànic han presentat una moció a la Cambra dels Comuns en la qual s'expressa la preocupació perquè el TSJC hagi decidit investigar Forcadell, i que s'han fet preguntes sobre aquesta qüestió i sobre el procés sobiranista en altres cambres com la de Suïssa, Finlàndia i Suècia, entre d'altres.

MÉS PARLAMENTS REACCIONARAN

També ha vaticinat que hi haurà més parlaments que reaccionaran si l'Estat segueix actuant contra electes catalans: "No es quedaran amb els braços plegats, i això malgrat que l'entorn internacional s'ha complicat molt en els darrers dos anys".

Segons la seva opinió, això demostra que hi ha interès per la qüestió catalana perquè consideren que "és greu que hi hagi 400 càrrecs electes perseguits, el cas de l'expresident català Artur Mas i els exconsellers pel 9N, i el cas de Forcadell "per permetre el debat i la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent.

"Diuen que això pot obrir un precedent perillós. Els nostres companys britànics s'estiren dels cabells", ha assegurat Royo, després d'explicar que des del Diplocat mantenen contacte amb la pràctica totalitat de parlaments europeus, i més enllà d'Europa, i que ara comencen a veure els fruits de la feina que van començar fa tres anys endarrere.

A més de remarcar que als parlaments de Finlàndia, Estònia i Suïssa s'han creat grups d'amistat i suport a Catalunya, integrats per representants de les seves forces polítiques, ha detallat que els han convidat, durant els darrers dos anys, a explicar-se a 8 cambres parlamentàries del món, fins i tot en el subcomitè d'Assumptes Europeus dels Estats Units.

Ha recordat també que el maig del 2015, Dinamarca va aprovar una moció que reclamava un "diàleg democràtic" entre Catalunya i Espanya.

NO SOM EL COS DIPLOMÀTIC

El secretari general del Diplocat ha volgut aclarir que fan diplomàcia pública per explicar què és Catalunya a l'exterior, però no són el cos diplomàtic de la Generalitat.

Ha aprofitat també per replicar la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, que la diplomàcia pública no és competència exclusiva dels Estats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés