Actualitzat 31/03/2017 12:01

Romeva reivindica la memòria històrica per "aixecar les catifes" del franquisme

Obre el simposi 'A 80 anys del cop d'Estat de Franco'

BARCELONA, 1 des. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, ha reivindicat aquest dijous la memòria històrica com una eina per "aixecar les catifes" del franquisme, una etapa que ha qualificat de fosca i sobre la qual cal donar llum per construir els fonaments d'un nou país.

Romeva ha inaugurat el simposi 'A 80 anys del cop d'Estat de Franco' amb el director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya (CHCC), Jaume Sobrequés, i del vicepresident de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Jaume de Puig.

Ha destacat que el simposi, que s'acabarà dissabte, és part de la voluntat d'"acabar amb el silenci, amb aquesta voluntat de girar full sense aixecar catifes" d'aquest període, que Romeva assegura que ha d'analitzar-se, estudiar-se i, en alguns casos, qüestionar-se.

Romeva ha animat els participants a afrontar de manera clara la memòria històrica, "sense prejudicis ni limitacions per desinstitucionalitzar el desmemoriament", cosa que creu que hauria d'haver-se fet fa temps i que s'ha proposat fer com més aviat millor, per no perdre més testimonis directes.

"Cal acabar amb l'amnèsia col·lectiva, amb l'amnèsia històrica, que el que fa és construir falses realitats", ha dit, perquè considera que en alguns casos s'ha tergiversat la realitat, especialment en el període que comença l'aixecament franquista.

Raül Romeva ha posat èmfasi en la necessitat d'aquest tipus de reflexions sobre la dictadura perquè "algunes veus han intentat imposar-se en el relat".

MOLTS EXILIATS "COM SUCCEEIX ARA"

En especial --ha aclarit-- quan es compleixen 80 anys de l'aixecament en un moment "singular del país, de reflexions constituents, de la voluntat de construir una realitat nova, que no pot anar separada de la realitat dels últims anys".

Malgrat la importància i afectació històrica i institucional que ha tingut el franquisme, Romeva ha destacat la incidència que ha tingut en les persones perquè, en molts casos, va truncar les seves trajectòries vitals.

Romeva ha recordat que l'estudi del que succeït des del 1936 ha de permetre a la societat veure la similitud amb guerres internacionals actuals: "Molta gent es va exiliar com succeeix ara quan fugen de les guerres. No cal oblidar-ho mai. Les situacions personals són dramàtiques les visqui qui les visqui".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés