Actualitzat 30/03/2017 14:17

Romeva critica la falta "voluntat política" per afrontar el problema dels refugiats

BARCELONA, 5 nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, ha criticat aquest dissabte la situació de paràlisis en la qual es troba la política europea davant de la problemàtica dels refugiats: "No falten propostes ni la voluntat de la gent, sí la voluntat política".

Ho ha dit en la inauguració del Fòrum de Lluites Compartides d'Òmnium Cultural, on el president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha afirmat que Catalunya està llista per acollir a més de 4.000 refugiats, i ha insistit en "denunciar que és el govern d'Espanya qui ho està impedint".

Cuixart ha alertat que el drama dels refugiats està més viu que mai a tot el món, tot i que ha subratllat que Catalunya ha rebut i generat molts fluixos migratoris.

En la seva ponència, Romeva ha recordat que no es pot perdre de vista la memòria històrica, ja que "quan els catalans han demanat refugi en altres països ho van trobar", i ha destacat la importància de dotar a les administracions de recursos per impedir que passin situacions com aquestes i poder reaccionar en el cas que passin.

També ha participat en el debat la portaveu de l'associació Stop Mare Mortum, Beatriu Guarro, que ha assegurat que la situació actual no es tracta d'una crisi de persones refugiades si no de l'estat de dret: "Hem vist com els estats europeus han signat tractats com el dels drets humans o la Convenció de Ginebra i no els han complert".

El fundador de Proactive Open Arms, Òscar Camps, ha dit no entendre que la "gent hagi de morir en el mar", i ha afirmat que la societat ha d'intervenir i mobilitzar-se per posar fre a aquesta problemàtica ja sigui controlant la venda d'armes que intervenen en aquests conflictes o exigir canvis a les institucions polítiques.

En el mateix sentit, l'activista Arcadi Oliveras ha recordat que ja en 1978 es va crear l'Associació Catalana de Solidaritat i Ajuda al Refugiat perquè havia moltes persones, la majoria procedents d'Amèrica del Sud, que fugien per motius polítics, i ha recordat que llavors Catalunya va acollir a 50.000 d'ells, a pesar que les condicions eren "molt pitjors que ara".

Al llarg del debat, Romeva i Oliveras han destacat la importància de sensibilitzar la societat per entendre que immigrant i refugiat és la mateixa persona i que en cap cas cal criminalitzar aquesta figura ja que, segons Oliveras, "tenim una important responsabilitat en la seva situació perquè o bé nosaltres els hem empobrit o els hem generat conflictes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés