La riquesa de les famílies augmenta un 8,5% en el primer trimestre, fins als 1,34 bilions

La riquesa de les famílies augmenta un 8,5% en el primer trimestre, fins als 1,34 bilions

Monedes, euros, bitllets, diners
EUROPA PRESS
Publicat 14/07/2017 11:12:30CET

MADRID, 14 Jul. (EUROPA PRESS) -

La riquesa financera neta de les famílies espanyoles es va situar en 1.343.426 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, la qual cosa suposa un augment del 8,5% respecte al mateix període del 2016 i un 3,2% més en comparació a l'anterior trimestre, per la qual cosa ja equival al 19,5% del PIB, 5,2 punts percentuals superior a la de març de l'any passat, segons dades del Banc d'Espanya publicats aquest divendres.

D'aquesta manera, la riquesa de les llars es manté per sobre dels nivells previs a la crisi econòmica, ja que en el primer semestre del 2007, just abans del començament de la recessió, fregava el bilió d'euros. Això posa de manifest que les famílies han aprofitat els anys de crisi per reduir el seu deute i elevar la seva riquesa.

Per la seva banda, el deute de les llars es va situar en finalitzar el quart trimestre en 768.391 milions d'euros, un 0,3% menys respecte a l'anterior trimestre i també un 1,1% inferior a la d'un any abans. El deute de les llars no ha deixat de caure des de l'any 2010, coincidint amb els anys més durs de la crisi econòmica.

Els actius financers totals de les famílies, abans de descomptar el deute que posseeixen, van aconseguir els 2,11 bilions d'euros entre el gener i el març, un 4,8% més que fa un any i un 1,9% més que en el quart trimestre del 2016.

MÉS DINERS EN DIPÒSITS I MENYS EN ACCIONS.

Per components, el gruix dels actius financers de les llars es trobava a final del primer trimestre de l'any en efectiu i dipòsits (el 40% del total), seguit de participacions al capital (26%), assegurances i fons de pensions (17%) i participacions en fons d'inversió (13%).

En concret, de la riquesa total de les famílies en el primer trimestre, la major part dels seus estalvis es trobava en efectiu i dipòsits, 853.723 milions d'euros, quantitat superior en un 0,6% a la del mateix període del 2016.

En accions i participacions en fons d'inversió, les llars espanyoles atresoraven un total de 822.069 milions d'euros, un 9,1% més que en el primer trimestre de l'any passat.

En assegurances i pensions, que van sumar 359.206 milions d'euros, les famílies han augmentat un 5,7% la seva participació, mentre que en altres actius, amb 40.394 milions d'euros, la van baixar un 1,2% respecte al mateix període de l'any passat.

LA MAJOR PART DEL DEUTE, EN PRÉSTECS.

Per la banda del deute, dels 768.391 milions d'euros que devien les famílies espanyoles a tancament del primer trimestre, la majoria d'aquests passius eren préstecs, per import de 713.284 milions d'euros, un 1,5% menys que en el mateix període de l'any anterior.

Dins el total de crèdits, els que tenen un venciment a curt termini van descendir un 4% interanual, fins el 26,343 milions d'euros, així com els crèdits a llarg termini, que es van reduir un 1,7%, fins el 686.940 milions, si bé van seguir copant la gran part del deute de les llars.

Per la seva banda, el deute brut de les societats no financeres i de les llars i institucions sense finalitats de lucre al servei de les llars (ISFLSH) va aconseguir 1,85 bilions d'euros al final del primer trimestre de l'any, el 165,2% del PIB i 6,6 punts percentuals per sota de la ràtio registrada un any abans.

Per sectors institucionals, el deute (no consolidada) va representar en el mateix període un 101,8% del PIB en les societats no financeres (si s'excloguessin els préstecs interempresariales, la ràtio seria un 83,6%) i un 63,4% en les llars i ISFLSH.

L'organisme presidit per Luis María Linde també informa que fins al quart trimestre del 2016 i en termes acumulats de quatre trimestres, les operacions financeres netes dels sectors residents van presentar un superàvit de 25.000 milions, equivalent al 2,2% del PIB, ràtio superior al 2% a l'observada en l'últim trimestre del 2016.

En seguros y pensiones, que sumaron 359.206 millones de euros, las familias han aumentado un 5,7% su participación, mientras que en otros activos, con 40.394 millones de euros, la bajaron un 1,2% respecto al mismo periodo del año pasado.

LA MAYOR PARTE DE LA DEUDA, EN PRÉSTAMOS.

Por el lado de la deuda, de los 768.391 millones de euros que debían las familias españolas a cierre del primer trimestre, la mayoría de estos pasivos eran préstamos, por importe de 713.284 millones de euros, un 1,5% menos que en el mismo periodo del año anterior.

Dentro del total de créditos, los que tienen un vencimiento a corto plazo descendieron un 4% interanual, hasta 26,343 millones de euros, así como los créditos a largo plazo, que se redujeron un 1,7%, hasta 686.940 millones, si bien siguieron copando la mayor parte de la deuda de los hogares.

Por su parte, la deuda bruta de las sociedades no financieras y de los hogares e instituciones sin fines de lucro al servicio de los hogares (ISFLSH) alcanzó 1,85 billones de euros al final del primer trimestre del año, el 165,2% del PIB y 6,6 puntos porcentuales por debajo de la ratio registrada un año antes.

Por sectores institucionales, la deuda (no consolidada) representó en el mismo periodo un 101,8% del PIB en las sociedades no financieras (si se excluyeran los préstamos interempresariales, la ratio sería un 83,6%) y un 63,4% en los hogares e ISFLSH.

El organismo presidido por Luis María Linde también informa de que hasta el cuarto trimestre de 2016 y en términos acumulados de cuatro trimestres, las operaciones financieras netas de los sectores residentes presentaron un superávit de 25.000 millones, equivalente al 2,2% del PIB, ratio superior al 2% a la observada en el último trimestre de 2016.

titulars Aldia
Última Hora
Puigdemont acusa Rajoy de vulnerar la Constitució amb pràctiques de
Puigdemont acusa Rajoy de vulnerar la Constitució amb pràctiques de "dictadures"
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acusat el president del Govern, Mariano Rajoy, de vulnerar la Constitució Espanyola en la seva operació contra el referèndum de l'1 octubre i li ha recriminat aplicar pràctiques totalitàries que són pròpies "de les dictadures".
La jutgessa ordena deshabilitar la web que indica on pot votar cada ciutadà (EUROPAPRESS)
La jutgessa ordena deshabilitar la web que indica on pot votar cada ciutadà
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha instat la Guàrdia Civil a deshabilitar l'accés a la pàgina web onvotar.garantiespelreferendum.
Ensenyament lleva tota responsabilitat als directors de centres pel referèndum (EUROPA PRESS)
Ensenyament lleva tota responsabilitat als directors de centres pel referèndum
La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Clara Ponsatí, ha afirmat aquest divendres als directors d'instituts que no tenen "cap rol ni responsabilitat" en l'organització del referèndum convocat per el 1 d'octubre.
Les biblioteques catalanes, paralitzades per la intervenció dels comptes (DCGT / GENERALITAT DE CATALUNYA)
Les biblioteques catalanes, paralitzades per la intervenció dels comptes
Les biblioteques catalanes depenents de la Generalitat es troben paralitzades a l'hora d'executar la majoria d'activitats i projectes pendents, fruit de la intervenció dels comptes de l'Executiu català per part del Ministeri d'Hisenda.
AMP.- 1-O.- Albiol denuncia Puigdemont davant l'Autoritat de Protecció de Dades per usar les seves dades (EUROPA PRESS)
AMP.- 1-O.- Albiol denuncia Puigdemont davant l'Autoritat de Protecció de Dades per usar les seves dades
El líder del PP català, Xavier Garcia Albiol, ha presentat aquest divendres una denúncia contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades per utilitzar les seves dades personals per al cens del referèndum independentista de el 1 d'octubre.
Tv3 crea el Laboratori de Formats per observar noves tendències televisives (CCMA)
Tv3 crea el Laboratori de Formats per observar noves tendències televisives
Tv3 ha engegat el Laboratori de Formats, una iniciativa per observar tendències, bones pràctiques i projectes innovadors i d'èxit en gèneres i formats televisius de tot el món, ha informat aquest divendres la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) en un comunicat.
1-O.- CanetRock exigeix acabar amb les
1-O.- CanetRock exigeix acabar amb les "agressions" a drets civils i institucions catalanes
El festival CanetRock de Canet de Mar (Barcelona) ha exigit aquest divendres que "es parin les agressions als drets civils i les institucions i l'autogovern de Catalunya".
El Cruïlla de Tardor suma Ítaca Band en un concert el 27 d'octubre (CRUÏLLA DE TARDOR)
El Cruïlla de Tardor suma Ítaca Band en un concert el 27 d'octubre
El festival Cruïlla de Tardor de Barcelona ha sumat aquest divendres a la seva programació un concert del grup Ítaca Band el 27 d'octubre en l'Hivernacle de Poble Espanyol.
El Cruïlla de Tardor suma Ítaca Band en un concert el 27 d'octubre
El festival Cruïlla de Tardor de Barcelona ha sumat aquest divendres a la seva programació un concert del grup Ítaca Band el 27 d'octubre en l'Hivernacle de Poble Espanyol.
L'Estat deixarà d'ingressar 60 milions d'euros anuals amb la baixada de l'IVA al cinema al 10%
L'Estat deixarà d'ingressar 60 milions d'euros anuals amb l'aprovació dels propers Pressupostos Generals de l'Estat en la qual s'aplicarà la baixada de l'IVA al cinema passant del 21% al 10%, segons han explicat fonts governamentals a Europa Press.
L'Estat deixarà d'ingressar 60 milions d'euros anuals amb la baixada de l'IVA al cinema al 10%
L'Estat deixarà d'ingressar 60 milions d'euros anuals amb l'aprovació dels propers Pressupostos Generals de l'Estat en la qual s'aplicarà la baixada de l'IVA al cinema passant del 21% al 10%, segons han explicat fonts governamentals a Europa Press.
Brexit.- May proposa una transició de dos anys a partir de la culminació del Brexit sota la normativa de la UE (PIXABAY)
Brexit.- May proposa una transició de dos anys a partir de la culminació del Brexit sota la normativa de la UE
La primera ministra britànica, Theresa May, ha proposat un període de dos anys de transició a partir de la culminació de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea --l'anomenat Brexit-- a partir de març de 2019, durant el qual el país seguiria sotmès a la normativa de la Unió Europea.
L'Ajuntament de Barcelona penja al balcó una pancarta que demana 'Més democràcia' (EUROPA PRESS)
L'Ajuntament de Barcelona penja al balcó una pancarta que demana 'Més democràcia'
L'Ajuntament de Barcelona ha penjat la tarda d'aquest divendres una pancarta de la seva balconada que demana 'Més democràcia', coincidint amb l'inici de la festa major de la ciutat, la Mercè.
La UB confia que l'ocupació es desenvolupi de forma
La UB confia que l'ocupació es desenvolupi de forma "pacífica i respectuosa"
La Universitat de Barcelona (UB) ha confiat aquest divendres en què l'ocupació realitzada pels estudis de l'edifici històric es desenvolupi "de manera pacífica i respectuosa".
ANC reuneix diumenge PDeCAT, ERC i CUP en un acte després de les suspensió del míting central
L'ANC celebren aquest diumenge un acte a Vic (Barcelona) amb membres d'ERC, el PDeCAT i la CUP després de la suspensió del míting central de la campanya unitària pel 'sí' al referèndum de l'1-O, que havia de celebrar-se aquest divendres a Sabadell (Barcelona).
Localitzen 86 cranis en una fossa comuna de Bòsnia, prop del lloc d'una massacre
Un grup de forenses bosnians ha extret 86 cranis d'una fossa comuna situada prop del lloc on les forces sèrbies van perpetrar una massacre de musulmans bosnians i croats en els primers compassos de la guerra que va sofrir la zona entre 1992 i 1995.
Badalona tindrà el 2021 un nou CAP al barri de Gorg (GOVERN)
Badalona tindrà el 2021 un nou CAP al barri de Gorg
Badalona (Barcelona) comptarà amb un nou centre d'atenció primària (CAP) al barri de Gorg, amb la previsió que entri en funcionament a principis de 2021, segons el projecte presentat aquest divendres pel conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, al costat de l'alcaldessa Dolors Sabater.
Sindicat d'Estudiants crida els alumnes catalans a una vaga contra la "repressió franquista" del Govern espanyol
El Sindicat d'Estudiants crida a "buidar les classes" el proper 28 de setembre a Catalunya contra la "repressió franquista" del Govern espanyol, que aquest divendres ha anunciat l'obertura d'un expedient per l'Alta inspecció Educativa per esclarir l'ocorregut en centres educatius catalans on els directors han informat als pares que se suspendran les classes i portar els nens a les manifestacions en defensa del referèndum il·legal.
Matas s'enfronta la setmana vinent al judici per l'òpera de Calatrava (Europa Press)
Matas s'enfronta la setmana vinent al judici per l'òpera de Calatrava
L'expresident del Govern balear Jaume Matas s'enfrontarà aquest dimarts i dimecres a un altre judici de la macrocausa del Palma Arena, el de la peça número 3, coneguda com cas Òpera.
La intel·ligència artificial permetrà optimitzar tractaments com la diàlisi (HOSPITAL DE BELLVITGE)
La intel·ligència artificial permetrà optimitzar tractaments com la diàlisi
Investigadors internacionals que participen en la primera Reunió de Ciència i Diàlisi organitzada per l'Hospital de Bellvitge han donat a conèixer aquest divendres les possibilitats que ofereix la intel·ligència artificial per millorar la qualitat de vida dels pacients que se sotmeten a diàlisis.
Dibuixos de nens refugiats per recordar a Zoido l'incompliment d'acollida: Només 8 menors en dos anys (SAVE THE CHILDREN)
Dibuixos de nens refugiats per recordar a Zoido l'incompliment d'acollida: Només 8 menors en dos anys
Save de Children ha enviat una carta i uns dibuixos de nens refugiats al ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, per denunciar l'incompliment de la quota de refugiats per part del Govern espanyol, al mateix temps que li demana prioritzar als menors estrangers no acompanyats.
ERC llança un nou lema de campanya després de les detencions: 'Rajoy o República' (EUROPA PRESS)
ERC llança un nou lema de campanya després de les detencions: 'Rajoy o República'
ERC ha anunciat aquest divendres un canvi de lema en la seva campanya electoral del referèndum per posar el focus en la seva crítica al Govern central per les detencions d'aquesta setmana: 'Rajoy o República'.
La Fiscalia demana investigar la web del referèndum que anuncia on votar (EUROPA PRESS)
La Fiscalia demana investigar la web del referèndum que anuncia on votar
La Fiscalia Superior de Catalunya ha demanat que s'investigui la pàgina web que concreta en quina mesa electoral podrà votar cada ciutadà en el referèndum d'independència, i que el dijous va anunciar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.
Successos.- Detingut un home en Menarguens (Lleida) per maltractament animal i cultiu de marihuana (GUARDIA CIVIL)
Successos.- Detingut un home en Menarguens (Lleida) per maltractament animal i cultiu de marihuana
La Guàrdia Civil va trobar dilluns passat a Menarguens (Lleida) dos cavalls morts, un d'ells en estat d'extrema primesa i altres equins sense documentació i va detenir el propietari acusat de maltractament animal i d'un delicte contra la salut pública perquè en el mateix lloc hi havia 11 plantes de marihuana.
1-O.- Uns 3.000 estudiants es manifesten a Girona per
1-O.- Uns 3.000 estudiants es manifesten a Girona per "el desig de democràcia"
Unes 3.000 persones, segons l'Ajuntament de Girona, s'han manifestat aquest divendres pels carrers de Girona en la convocatòria realitzada pel Rectorat de la Universitat de Girona (UdG) "per poder expressar lliurement el desig de democràcia".
ARTS
arts aldia

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2017 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar la seva navegació i oferir-li un servei més personalitzat i publicitat d’acord amb els seus interessos. Continuar navegant implica l’acceptació de la nostra política de cookies -
Uso de cookies