La riquesa de les famílies augmenta un 8,5% en el primer trimestre, fins als 1,34 bilions

Contador

La riquesa de les famílies augmenta un 8,5% en el primer trimestre, fins als 1,34 bilions

Monedes, euros, bitllets, diners
EUROPA PRESS
Publicat 14/07/2017 11:12:30CET

MADRID, 14 Jul. (EUROPA PRESS) -

La riquesa financera neta de les famílies espanyoles es va situar en 1.343.426 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, la qual cosa suposa un augment del 8,5% respecte al mateix període del 2016 i un 3,2% més en comparació a l'anterior trimestre, per la qual cosa ja equival al 19,5% del PIB, 5,2 punts percentuals superior a la de març de l'any passat, segons dades del Banc d'Espanya publicats aquest divendres.

D'aquesta manera, la riquesa de les llars es manté per sobre dels nivells previs a la crisi econòmica, ja que en el primer semestre del 2007, just abans del començament de la recessió, fregava el bilió d'euros. Això posa de manifest que les famílies han aprofitat els anys de crisi per reduir el seu deute i elevar la seva riquesa.

Per la seva banda, el deute de les llars es va situar en finalitzar el quart trimestre en 768.391 milions d'euros, un 0,3% menys respecte a l'anterior trimestre i també un 1,1% inferior a la d'un any abans. El deute de les llars no ha deixat de caure des de l'any 2010, coincidint amb els anys més durs de la crisi econòmica.

Els actius financers totals de les famílies, abans de descomptar el deute que posseeixen, van aconseguir els 2,11 bilions d'euros entre el gener i el març, un 4,8% més que fa un any i un 1,9% més que en el quart trimestre del 2016.

MÉS DINERS EN DIPÒSITS I MENYS EN ACCIONS.

Per components, el gruix dels actius financers de les llars es trobava a final del primer trimestre de l'any en efectiu i dipòsits (el 40% del total), seguit de participacions al capital (26%), assegurances i fons de pensions (17%) i participacions en fons d'inversió (13%).

En concret, de la riquesa total de les famílies en el primer trimestre, la major part dels seus estalvis es trobava en efectiu i dipòsits, 853.723 milions d'euros, quantitat superior en un 0,6% a la del mateix període del 2016.

En accions i participacions en fons d'inversió, les llars espanyoles atresoraven un total de 822.069 milions d'euros, un 9,1% més que en el primer trimestre de l'any passat.

En assegurances i pensions, que van sumar 359.206 milions d'euros, les famílies han augmentat un 5,7% la seva participació, mentre que en altres actius, amb 40.394 milions d'euros, la van baixar un 1,2% respecte al mateix període de l'any passat.

LA MAJOR PART DEL DEUTE, EN PRÉSTECS.

Per la banda del deute, dels 768.391 milions d'euros que devien les famílies espanyoles a tancament del primer trimestre, la majoria d'aquests passius eren préstecs, per import de 713.284 milions d'euros, un 1,5% menys que en el mateix període de l'any anterior.

Dins el total de crèdits, els que tenen un venciment a curt termini van descendir un 4% interanual, fins el 26,343 milions d'euros, així com els crèdits a llarg termini, que es van reduir un 1,7%, fins el 686.940 milions, si bé van seguir copant la gran part del deute de les llars.

Per la seva banda, el deute brut de les societats no financeres i de les llars i institucions sense finalitats de lucre al servei de les llars (ISFLSH) va aconseguir 1,85 bilions d'euros al final del primer trimestre de l'any, el 165,2% del PIB i 6,6 punts percentuals per sota de la ràtio registrada un any abans.

Per sectors institucionals, el deute (no consolidada) va representar en el mateix període un 101,8% del PIB en les societats no financeres (si s'excloguessin els préstecs interempresariales, la ràtio seria un 83,6%) i un 63,4% en les llars i ISFLSH.

L'organisme presidit per Luis María Linde també informa que fins al quart trimestre del 2016 i en termes acumulats de quatre trimestres, les operacions financeres netes dels sectors residents van presentar un superàvit de 25.000 milions, equivalent al 2,2% del PIB, ràtio superior al 2% a l'observada en l'últim trimestre del 2016.

En seguros y pensiones, que sumaron 359.206 millones de euros, las familias han aumentado un 5,7% su participación, mientras que en otros activos, con 40.394 millones de euros, la bajaron un 1,2% respecto al mismo periodo del año pasado.

LA MAYOR PARTE DE LA DEUDA, EN PRÉSTAMOS.

Por el lado de la deuda, de los 768.391 millones de euros que debían las familias españolas a cierre del primer trimestre, la mayoría de estos pasivos eran préstamos, por importe de 713.284 millones de euros, un 1,5% menos que en el mismo periodo del año anterior.

Dentro del total de créditos, los que tienen un vencimiento a corto plazo descendieron un 4% interanual, hasta 26,343 millones de euros, así como los créditos a largo plazo, que se redujeron un 1,7%, hasta 686.940 millones, si bien siguieron copando la mayor parte de la deuda de los hogares.

Por su parte, la deuda bruta de las sociedades no financieras y de los hogares e instituciones sin fines de lucro al servicio de los hogares (ISFLSH) alcanzó 1,85 billones de euros al final del primer trimestre del año, el 165,2% del PIB y 6,6 puntos porcentuales por debajo de la ratio registrada un año antes.

Por sectores institucionales, la deuda (no consolidada) representó en el mismo periodo un 101,8% del PIB en las sociedades no financieras (si se excluyeran los préstamos interempresariales, la ratio sería un 83,6%) y un 63,4% en los hogares e ISFLSH.

El organismo presidido por Luis María Linde también informa de que hasta el cuarto trimestre de 2016 y en términos acumulados de cuatro trimestres, las operaciones financieras netas de los sectores residentes presentaron un superávit de 25.000 millones, equivalente al 2,2% del PIB, ratio superior al 2% a la observada en el último trimestre de 2016.

titulars Aldia
Última Hora
Bad Gyal actuarà a la sala Razzmatazz 2 el 4 de novembre (BAD GYAL )
Bad Gyal actuarà a la sala Razzmatazz 2 el 4 de novembre
La cantant de Vilassar de Mar (Barcelona) Bad Gyal tindrà com a primera gran data a Barcelona el 4 de novembre, amb un concert a la sala Razzmatazz 2 dins el cicle Curtcircuit, ha informat en un comunicat.
Bad Gyal actuarà a la sala Razzmatazz 2 el 4 de novembre
La cantant de Vilassar de Mar (Barcelona) Bad Gyal tindrà com a primera gran data a Barcelona el 4 de novembre, amb un concert a la sala Razzmatazz 2 dins el cicle Curtcircuit, ha informat en un comunicat.
Acaba el procés participatiu per elaborar l'Estratègia de patrimoni natural (GOVERN)
Acaba el procés participatiu per elaborar l'Estratègia de patrimoni natural
La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha enllestit el procés de participació ciutadana per elaborar l'Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, ha informat el departament en un comunicat.
La Mesa del Parlament podrà suspendre diputats quan se'ls obri judici per corrupció (EUROPA PRESS)
La Mesa del Parlament podrà suspendre diputats quan se'ls obri judici per corrupció
El Parlament ha aprovat aquest dimecres que la Taula, l'òrgan rector de la Cambra, pugui suspendre de "forma immediata" un diputat investigat per corrupció quan sigui ferma l'acte d'obertura de judici oral.
Alberto Fernández (PP) demana una reunió d'urgència respecte a la droga en el Raval (Europa Press)
Alberto Fernández (PP) demana una reunió d'urgència respecte a la droga en el Raval
El líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, ha demanat aquest dimecres una reunió d'urgència amb representants dels grups municipals i els responsables de seguretat ciutadana, neteja i salut pública per abordar la problemàtica vinculada a la droga al barri del Raval.
La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 arriba al seu ecuador amb 100.000 espectadors (REUS TURISME)
La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 arriba al seu ecuador amb 100.000 espectadors
La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 arriba al seu ecuador amb 80 projectes, 211 activitats i uns 100.000 espectadors entre gener i juliol, ha informat l'organització en un comunicat.
La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 arriba al seu ecuador amb 100.000 espectadors
La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 arriba al seu ecuador amb 80 projectes, 211 activitats i uns 100.000 espectadors entre gener i juliol, ha informat l'organització en un comunicat.
El jutge del cas Vidal nega que investigui una
El jutge del cas Vidal nega que investigui una "causa general" contra el referèndum
El jutge de Barcelona que instrueix la causa contra l'ex-senador d'ERC i exjutge, Santiago Vidal, per les seves declaracions sobre possibles irregularitats del Govern en el procés sobiranista, ha assegurat que el cas que investiga no és "una causa general" contra el referèndum.
L'Audiència de Lleida reconeix servitud de pas a la Granja Pifarré després d'anys de reclamació (GRANJA PIFARRÉ)
L'Audiència de Lleida reconeix servitud de pas a la Granja Pifarré després d'anys de reclamació
L'Audiència de Lleida ha sentenciat que s'ha de reconèixer l'existència de servitud de pas forçós en el camí de la finca de l'empresa Plaza i Serveis Socials, a mans de la Granja Pifarré, explotació ramadera que porta més de tres anys reclamant l'accés i buscant suports entre els veïns de l'Horta de Lleida i de la ciutat.
Santander cobreix l'ampliació de capital de 7.072 milions amb una demanda vuit vegades superior (BANCO SANTANDER )
Santander cobreix l'ampliació de capital de 7.072 milions amb una demanda vuit vegades superior
Santander ha cobert l'ampliació de capital de 7.072 milions d'euros que va llançar amb l'objectiu de cobrir la compra de Popular, la part més gran durant el període de subscripció preferent, obert entre el 6 i el 20 de juliol.
Santander cobreix l'ampliació de capital de 7.072 milions amb una demanda vuit vegades superior
Santander ha cobert l'ampliació de capital de 7.072 milions d'euros que va llançar amb l'objectiu de cobrir la compra de Popular, la part més gran durant el període de subscripció preferent, obert entre el 6 i el 20 de juliol.
El Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme formalitza la seva afiliació a Foment del Treball
El Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, que disposa de més de 20 gremis directes amb representació de més de 10.000 pimes del sector, ha formalitzat la seva afiliació a Foment del Treball, ha informat la patronal catalana aquest dimecres en un comunicat.
El Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme formalitza la seva afiliació a Foment del Treball
El Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, que disposa de més de 20 gremis directes amb representació de més de 10.000 pimes del sector, ha formalitzat la seva afiliació a Foment del Treball, ha informat la patronal catalana aquest dimecres en un comunicat.
JxSí censura que la Guàrdia Civil investigui Joaquim Nin per "el delicte de posar urnes"
El portaveu adjunt de JxSí al Parlament, Roger Torrent, ha censurat aquest dimecres que la Guàrdia Civil hagi comunicat al secretari de Presidència de la Generalitat, Joaquim Nin, la seva condició d'investigat pels preparatius del referèndum de l'1 d'octubre.
L'Etsab de la UPC, primera escola d'arquitectura espanyola amb acreditació d'Unesco-UIA
L'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (Etsab) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) s'ha convertit en la primera escola espanyola i la segona d'Europa de rebre l'acreditació internacional d'Unesco i l'Unió Internacional d'Arquitectes (UIA).
Les cues desborden la zona de sortides de la T1 de l'Aeroport de Barcelona (EUROPA PRESS)
Les cues desborden la zona de sortides de la T1 de l'Aeroport de Barcelona
Les llargues cues per accedir als filtres de seguretat de la terminal T1 de l'Aeroport de Barcelona-El Prat s'han tornat a reproduir amb gran intensitat a primera hora de la tarda d'aquest dimecres.
Les cues desborden la zona de sortides de la T1 de l'Aeroport de Barcelona
Les llargues cues per accedir als filtres de seguretat de la terminal T1 de l'Aeroport de Barcelona-El Prat s'han tornat a reproduir amb gran intensitat a primera hora de la tarda d'aquest dimecres.
El Parlament aprova la reforma per tramitar per la via urgent les lleis de desconnexió (PARLAMENT)
El Parlament aprova la reforma per tramitar per la via urgent les lleis de desconnexió
El Parlament ha donat llum verda aquest dimecres amb els 72 vots de JxSí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó i malgrat el rebuig de la resta de grups --63 vots-- la reforma del reglament de la Cambra que permetrà als dos partits independentistes aprovar pel mecanisme de lectura única --el procediment de màxima urgència-- la llei del referèndum de l'1 d'octubre i les conegudes com a lleis de desconnexió.
El Festival de Peralada acollirà la 'Madama Butterfly' més sincera, desoladora i col·lectiva (STELA SALINAS/FESTIVAL DE PERALADA)
El Festival de Peralada acollirà la 'Madama Butterfly' més sincera, desoladora i col·lectiva
L'òpera 'Madama Butterfly', de Giacomo Puccini, tindrà en el Festival de Peralada de Girona una versió més profunda, sincera, desoladora i col·lectiva amb direcció escènica de Joan Anton Rechi el 7 i 9 d'agost, amb un repartiment integrat per la soprano albanesa Ermonela Jaho, el baríton malagueny Carlos Álvarez, la mezzosoprano gironina Gemma Coma-Alabert i el tenor nord-americà Bryan Hymel.
El Festival de Peralada acollirà la 'Madama Butterfly' més sincera, desoladora i col·lectiva
L'òpera 'Madama Butterfly', de Giacomo Puccini, tindrà en el Festival de Peralada de Girona una versió més profunda, sincera, desoladora i col·lectiva amb direcció escènica de Joan Anton Rechi el 7 i 9 d'agost, amb un repartiment integrat per la soprano albanesa Ermonela Jaho, el baríton malagueny Carlos Álvarez, la mezzosoprano gironina Gemma Coma-Alabert i el tenor nord-americà Bryan Hymel.
Nolito:
Nolito: "No em penedeixo ni crec que m'hagi de penedir"
El nou jugador del Sevilla CF, Nolito, ha estat presentat aquest dimecres i ha destacat que el seu fitxatge l'omple d'il·lusió i que en cap moment s'ha "penedit" de deixar Anglaterra, ja que estava "desitjant tornar a casa".
Foment del Treball diu que els Jocs Olímpics són sinònim d'unitat i sintonia institucional
Foment del Treball ha destacat que els Jocs Olímpics del 1992, que es van celebrar a Barcelona, representen el principal èxit de Catalunya dels darrers 25 anys, ja que es va demostrar ser capaç de treball "des de la unitat, amb el compromís, la inversió econòmica i la plena sintonia de l'Administració de l'Estat, de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona".
Foment del Treball diu que els Jocs Olímpics són sinònim d'unitat i sintonia institucional
Foment del Treball ha destacat que els Jocs Olímpics del 1992, que es van celebrar a Barcelona, representen el principal èxit de Catalunya dels darrers 25 anys, ja que es va demostrar ser capaç de treball "des de la unitat, amb el compromís, la inversió econòmica i la plena sintonia de l'Administració de l'Estat, de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona".
La Justícia ucraïnesa demana obrir una investigació contra Poroixenko per alta traïció (PRESIDENCIA UCRANIA/EP)
La Justícia ucraïnesa demana obrir una investigació contra Poroixenko per alta traïció
La Justícia ucraïnesa ha ordenat obrir una investigació contra el president del país, Petró Poroixenko, acusat d'alta traïció per suposadament haver finançat les unitats de l'Exèrcit rus que estarien donant suport als separatistes prorussos en la seva lluita contra les forces ucraïneses a la regió de Donbass, a l'est d'Ucraïna.
El Govern accepta la proposta de cessió voluntària de cinc residències d'Ingesan-Asproseat (EUROPA PRESS)
El Govern accepta la proposta de cessió voluntària de cinc residències d'Ingesan-Asproseat
La Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat ha acceptat la proposta de cessió voluntària a diverses entitats dels contractes de les cinc residències de Barcelona que gestiona la UTE Ingesan-Asproseat, ha informat aquest dimecres en un comunicat.
ARTS
arts aldia

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2017 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar la seva navegació i oferir-li un servei més personalitzat i publicitat d’acord amb els seus interessos. Continuar navegant implica l’acceptació de la nostra política de cookies -
Uso de cookies