Actualitzat 29/03/2017 19:19

Ribó demana que el Codi civil català no empari el càstig corporal als fills

BARCELONA, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha aconsellat al Govern i al Parlament que promoguin suprimir del Codi civil català una referència que pot emparar el càstig corporal --pegar, bufetejar, sacsejar o copejar-- els fills per evitar "qualsevol mena d'ambigüitat".

Es refereix a l'article 236-17 que afirma que "els progenitors poden corregir els fills en potestat d'una manera proporcionada, raonable i moderada, amb ple respecte a la seva dignitat", inclòs a la Llei 25/2010, del 29 de juliol, del Codi civil de Catalunya, ha informat aquest divendres en un comunicat.

Segons el Síndic, el marc normatiu ha d'assegurar que "no recula cap espai per a cap tipus de violència 'legalitzada' en qualsevol dels entorns de la vida dels nens", en aquest cas el familiar.

D'acord amb una observació del Comitè dels Drets de la Infància, Ribó advoca per eliminar aquesta referència per "evitar la justificació de la violència i garantir la prohibició efectiva del càstig corporal en els nens".

CÀSTIGS "BASTANT ESTESOS"

Segons ha constatat Ribó a partir de la tramitació de queixes i informació rebuda del sistema de protecció a la infància i de representants del sistema educatiu, els càstigs corporals segueixen estant "bastant estesos" i resulta una pràctica educativa acceptada en alguns àmbits.

Tot i això, sosté que són pràctiques "totalment contràries" a la Convenció sobre els drets de la infància perquè atempten contra la dignitat i la integritat dels nens, i mai serien acceptades si es tractés d'adults.

COMITÈ DELS DRETS DE LA INFÀNCIA

El 2006, el Comitè dels Drets de la Infància va fer una observació en contra dels càstigs corporals o degradants, assenyalant que eliminar la seva autorització "no és suficient" i calen legislació civil o penal.

Segons el parer del Comitè, cal que consti a l'ordenament jurídic perquè "quedi absolutament clar" que copejar, bufetejar o pegar a un nen és tan il·legal com donar aquest tracte a una persona adulta.

Després d'aquesta observació, molts estats europeus, entre els quals està Espanya, han adaptat la seva legislació i han incorporat de manera "explícita" la prohibició de qualsevol càstig corporal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés