Publicat 05/04/2016 20:50

Requejo (CATN) qüestiona que el Parlament elabori les tres lleis de ruptura

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

El catedràtic de Ciència Política i membre del Consell Asessor per a la Transició Nacional (CATN) Ferran Requejo ha sostingut que les tres lleis que JxSí considera clau per a la independència que s'elaboren en ponències conjuntes al Parlament no s'han de tramitar a la cambra catalana: "Les lleis les fan els governs".

En la comissió d'estudi del Procés Constituent, al marge de les preguntes que li han realitzat els diputats de JXSí, SíQueEsPot, la CUP i el PP --C's i el PSC no hi han participat fins la data de la comissió--, ha volgut exposar la seva opinió en la forma escollida per la Mesa per tramitar les lleis, aconseguida després que JxSí fes valer la seva majoria a l'òrgan director del Parlament després de l'oposició dels grups no independentistes.

"No s'entén la decisió presa de fer les tres lleis de ruptura al Parlament. No es pot fer. Normalment les lleis les fan els governs", ha censurat tot i que ha emplaçat els diputats a fer el que creïn convenient advertint-los que aquesta situació, segons ell, ha sorprès la ciutadania.

Una vegada acceptat que és el Parlament i a través de ponència conjunta qui està elaborant les tres lleis d'hisenda pròpia, seguretat social i procés constituent, ha advertit que s'han de tenir preparades, però no es poden aprovar abans de la declaració d'independència.

REFERÈNDUM

En resposta al president del grup parlamentari de SíQueEsPot, Lluís Rabell, ha reconegut que la fórmula ideal d'iniciar un procés constituent és amb un referèndum: "Abans de saber com anar a un lloc cal saber si hi volem anar".

Amb tot, ha afirmat que no hi ha un escenari d'acord polític amb l'Estat espanyol per portar-ho a terme i ha aventurat que no n'hi haurà: "Només queden la via de la ruptura o callar", ha dit el catedràtic sobre una via de la qual ha explicat que no hi ha referents empírics en polítiques comparada.

Ha recordat que el procés participatiu es pot portar a terme en el marc legal espanyol, però el procés constituent per redactar una nova Constitució "no es pot fer".

"Si optamem per la via de la ruptura, amb una llei de transitorietat jurídica preparada, el Parlament té dues opcions: fer el referèndum que l'Estat no li ha deixat fer o unes eleccions constituents", ha tancat.

PICABARALLA PP-CUP

Abans de la compareixença de Requejo ha estat el torn del professor de dret constitucional de la Universitat de València Albert Noguera, que ha dividit els models de processos constituents en dos: l'americà i el francès.

Per a Noguera, el model americà és molt més participatiu i ha posat com a exemples les constitucions que s'han creat en països com Bolívia, L'Equador o Colòmbia, el que ha aixecat suspicàcies en la diputada del PP, Esperança García, que al marge de considerar que no haurien de ser els referents catalans, perquè el reflex haurien de ser països d'Europa, ha sostingut que tots ells són estats que no acceptarien "atemptar contra la unitat de l'Estat".

La diputada de la CUP Gabriela Serra ha reprotxat que el seu comentari "ratlla el racisme i que la Vella Europa, que posa fronteres i llança els refugiats", no és un bon exemple.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés