Publicat 01/04/2015 19:12

Repsol reafirma la seva col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center

Supercomputador Marenostrum del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS)
BSC-CNS

BARCELONA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de Repsol, Antoni Brufau, ha acudit aquest dimecres a la celebració del X aniversari del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) per reafirmar el compromís de la multinacional energètica amb el desenvolupament d'aquest centre, que té el superordinador MareNostrum.

La col·laboració entre Repsol i el BSC-CNS va començar el 2007 i s'ha centrat en projectes d'investigació a l'àmbit de la geofísica d'exploració d'hidrocarburs, ha exposat en un comunicat.

La tecnologia desenvolupada ha permès a Repsol processar informació 15 vegades més ràpid que la resta de les companyies del sector, elevant la fiabilitat de les imatges sísmiques i augmentant així les possibilitats de trobar petroli i gas a milers de metres sota el subsòl.

Amb aquest projecte, anomenat Calidoscopi, Repsol se situa a l'avantguarda de l'exploració en zones de subsòls complexos i amb grans reserves, com el golf de Mèxic o les aigües profundes del Brasil, on s'estimen uns recursos de 100.000 milions de barrils de petroli.

El projecte Calidoscopi ha anat evolucionant i actualment utilitza tecnologia d'electromagnetisme per buscar fluids en les capes del subsòl, una tecnologia que, a més, permet la discriminació del tipus de fluid localitzat.

A aquest projecte principal se li afegeixen dos projectes nous, fruit de la creació el 2011 del Repsol-BSC Research Center: Repsolver i el projecte Lab Virtual.

L'objectiu del projecte Repsolver és aconseguir simular qualsevol sistema físic en un superordinador, i durant el seu desenvolupament ja s'ha utilitzat per simular la propagació d'ones acústiques i elàstiques al subsòl, l'evolució d'hidrocarburs en un jaciment o el funcionament d'una bateria per a un cotxe elèctric.

El projecte Lab Virtual, complementari de l'anterior en poder utilitzar les seves simulacions, intenta optimitzar els paràmetres d'un sistema, i el seu pla de desenvolupament inclou l'optimització dels paràmetres d'operació d'un reactor químic o el disseny i operació d'una bateria.

Els dos projectes, la inversió dels quals supera els dos milions d'euros, van començar el 2012 i donaran per concloses les seves diferents fases de desenvolupament el segon semestre d'aquest any.

NOVA SEU PER AL BSC-CNS

A més, Repsol va destinar una aportació de sis milions d'euros per a una seu pròpia per al BSC-CNS, la construcció de la qual va començar el maig del 2011 i s'espera que finalitzi el 2016.

La nova seu albergarà tots els col·laboradors del centre i futures instal·lacions, ha assenyalat la petroliera, que preveu seguir desenvolupant projectes conjunts amb el BSC-CNS.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés