Actualitzat 21/09/2016 07:39

El Rei llança a l'ONU un missatge de confiança en la capacitat d'Espanya per superar el bloqueig polític

El rey Felipe VI, en la ONU
CASA DE S.M: EL REY / BORJA FOTÓGRAFOS

Afirma en al·lusió a la deriva independentista a Catalunya que els espanyols "saben conviure" junts i ho seguiran fent

MADRID, 21 set. (EUROPA PRESS) -

El rei Felip VI ha llançat aquest dimarts a les Nacions Unides un missatge de confiança en la capacitat d'Espanya i dels seus ciutadans de superar "temps difícils" i "conjuntures complexes", com les que representen actualment la incapacitat dels partits per formar Govern i el procés independentista de Catalunya.

En la seva intervenció davant de l'Assemblea General de l'ONU, el monarca ha reconegut implícitament que Espanya està travessant un d'aquests moments. "Totes les democràcies avançades, com la nostra, travessen en algun moment de la seva història conjuntures complexes", ha dit.

"Però les superen per la fortalesa i cohesió de la seva societat, la solidesa de les seves institucions, la vigència del seu sistema de llibertats; per la seva ferma convicció que les diferències es resolen amb voluntat d'acord dins del respecte a les regles que s'han donat", ha continuat.

"Els espanyols --ha assegurat el Rei-- sempre hem superat els temps difícils". A manera d'exemple, ha posat en valor com després d'haver estat copejats per una dura crisi econòmica d'abast global, la societat espanyola ha demostrat una "enorme capacitat de superació".

Però no només en aquesta crisi el poble espanyol ha demostrat del que és capaç, ha dit. "Al llarg de les últimes dècades ha fet seus, amb esperit constructiu, els valors del diàleg, del compromís, del sentit del deure i de la solidaritat; aquests valors són els que converteixen a les nacions en referències de llibertat a tot el món i impulsen el progrés i el benestar dels seus ciutadans", ha remarcat.

En una al·lusió més directa a la qüestió catalana, el Rei, recolzant-se en la commemoració del 400 aniversari de la mort de Cervantes, ha volgut subratllar que els espanyols saben "conviure".

"Per a nosaltres, fills de Cervantes, saber viure significa també, i sobretot, saber conviure. Doncs quan junts convivim en un marc democràtic que salvaguarda els nostres drets i llibertats --tan àrduament conquistats-- amb respecte a la nostra diversitat, és quan donem el que té de millor nosaltres mateixos; i quan més i millor contribuim a la pau, la seguretat i la prosperitat de la Comunitat Internacional. I així ho anem a seguir fent", ha garantit el monarca.

En el seu discurs, el Rei també ha fet una crida a "combatre la desigualtat i treballar per un model econòmic que afavoreixi la prosperitat compartida i proporcioni oportunitats de feina als joves i, en general, als qui més han patit els efectes de la crisi durant aquests anys". "Ningú ha de quedar enrere per la nostra acció o per la nostra omissió", ha remarcat.

"[Els espanyols] Hem de seguir impulsant la recuperació i afermar la seva continuïtat sobre bases fermes i àmplies; així com salvaguardar i millorar l'Estat del benestar i un model de creixement realment sostenible, diversificant la nostra presència exterior i, abans que res, prestant especial atenció als qui més han patit i encara pateixen els efectes d'aquesta recessió", ha insistit el cap de l'Estat.

El Rei també ha volgut parlar de la "decisiva dilema" en què es troba la UE, amenaçada per la irrupció de partits euròfobs i que s'enfronta a la primera sortida d'un membre del club comunitari després del triomf del 'Brexit' al Regne Unit.

Davant d'aquesta situació, el monarca ha volgut treure pit de la condició d'Espanya com país europeista, on no han calat com en altres països els missatges euròfobs.

"Els espanyols ens sentim orgullosos de pertànyer a la UE, de la qual hem obtingut beneficis innegables i a la qual hem realitzat importants aportacions i va arribar a assumir no pocs sacrificis en els moments que ha calgut pel bé comú europeu. Per aquesta raó, en les circumstàncies actuals estem disposats a seguir en l'avantguarda del seu aprofundiment en tots els àmbits", ha recalcat.

SUPORT A LA PAU A COLÒMBIA

Després de parlar d'Espanya i de la UE, Felip VI s'ha referit a algunes de les prioritats d'Espanya en política exterior. Així, ha amb més suport l'acord de pau a Colòmbia entre el Govern de Juan Manuel Santos i la guerrilla de les FARC, i alhora ha lamentat la ruptura de l'alto el foc a Síria i advertit que la solució a aquesta guerra no serà militar, sinó política i preservant la unitat del país.

En relació amb el contenciós del Sàhara Occidental, ha animat a les parts (Marroc i el Front Polisario) a reprendre el diàleg a la recerca d'una solució definitiva al conflicte, com també ha instat a la volta a les negociacions d'israelianes i palestins.

Tampoc ha obviat el Rei referir-se al contenciós de Gibraltar, "l'única colònia existent en territori europeu". Felip VI ha convidat al Regne Unit a "posar final a aquest anacronisme amb una solució acordada que restableixi la integritat territorial d'Espanya i resulti beneficiosa per a la població de la colònia i del Camp de Gibraltar".

El monarca s'ha acomiadat demanant el suport a la candidatura d'Espanya a ingressar en el Consell de drets humans de l'ONU al 2018-2020 i reivindicant el treball fet per Espanya durant la seva presència com a membre no permanent en el Consell de Seguretat de l'ONU, presència que conclourà el mes de desembre vinent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés