Publicat 06/07/2016 18:48

Recoder defensa que la privatització de l'ATLL es va fer "bé i sense presses"

Diu que l'oferta d'Acciona suposava un estalvi per als ciutadans de 550 milions

BARCELONA, 6 jul. (EUROPA PRESS) -

L'exconseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat Lluís Recoder ha defensat aquest dimecres que la decisió d'externalitzar la gestió del servei públic d'aigua en alta gestionat per Aigües Ter Llobregat (ATLL), concessió guanyada per Acciona i sobre la qual el Tribunal Suprem s'ha de pronunciar després del recurs d'Agbar, es va fer "bé i sense presses".

Així ho ha dit en comissió parlamentària en relació amb la proposició de llei sobre el retorn de la gestió pública de l'ATLL, en què ha estat acompanyat per l'exsecretari general de Territori, Pau Villòria.

"Les coses es van fer bé. No es va treballar amb presses, sinó amb el temps suficient", ha insistit Recoder sobre aquesta concessió, que afecta tan sols el proveïment d'aigua en alta, és a dir, des de la captació del recurs en origen --rius Ter i Llobregat i dessalinitzadores-- fins al lliurament als dipòsits municipals a partir dels quals l'administració local o la companyia concessionària distribueix l'aigua directament als consumidors.

Ha recordat que l'ATLL tenia pèrdues anuals de 34 milions d'euros, i el seu deute el 2011 ascendia a 700 milions, cosa que portava a una "situació insuportable" per a l'empresa.

"Vam haver d'aplicar un pla de xoc. L'entorn financer de la Generalitat no era el millor i és quan es va decidir externalitzar la gestió de l'ATLL, una decisió dolorosa", ha asseverat l'exconseller.

Recoder ha argumentat que l'externalització d'aquest servei va servir per injectar diners en la tresoreria pública el 2012 i per complir l'objectiu de dèficit de la Generalitat: "Cal tenir molt clar que invertir recursos públics en la recuperació la gestió directa d'un servei comportarà deixar d'invertir-los en altres serveis".

Ha incidit que el Govern no ha experimentat cap "canvi ideològic", ja que l'Executiu que va crear l'ATLL és del mateix color polític que el que en va decidir l'externalització.

En la mateixa línia s'ha expressat Villòria: "No vam ser els ideòlegs de la privatització, sinó els executors. Aquesta decisió no es va prendre de manera alegre ni entusiasta, sinó que calia".

OFERTES I ADJUDICACIÓ

El Govern va adjudicar el 6 de novembre del 2012 la gestió de l'ATLL durant els pròxims 50 anys al consorci d'empreses encapçalat per Acciona, que va proposar una oferta de 1.000 milions d'euros per aquesta raó.

La proposta d'Acciona va obtenir una puntuació de 87,73 respecte dels 51,25 de l'altra oferent, Agbar, cosa que es traduïa que Acciona va oferir una tarifa mitjana de l'aigua de 0,7088 euros per metre cúbic, a arribar a dos anys, mentre que Agbar va elevar la tarifa a 0,79 euros a aplicar des del següent any.

Recoder ha apuntat que l'oferta d'Acciona suposava un estalvi per als ciutadans d'un total de 550 milions d'euros, una xifra que haurien hagut de pagar si s'hagués adjudicat el servei a Agbar, ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés