Actualitzat 20/04/2017 12:35

Rebel·lió a Anticorrupció després de l'ordre de Moix contraria a un dels escorcolls de l'operació Lezo

Operación de la Guardia Civil contra la corrupción en el Canal de Isabel II
EUROPA PRESS

Es tractava d'un escorcoll a casa d'un imputat que el fiscal en cap volia "desvincular cronològicament" de la resta

MADRID, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

Les diligències d'investigació emmarcades en l'operació Lezo contra la corrupció en filials del Canal d'Isabel II a Iberoamèrica van causar una 'rebel·lió' majoritària en el si de la Fiscalia Anticorrupció dimarts passat, a conseqüència de l'ordre donada pel fiscal en cap del departament, Manuel Moix, contraria al criteri dels dos fiscals adscrits al cas sobre el registre al domicili d'un dels imputats.

Fonts de la fiscalia Anticorrupció han confirmat a Europa Press que no es tractava en cap cas de l'escorcoll al domicili de l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, que ha estat detingut, ni en cap dels principals imputats. Afectava un altre dels investigats per fets molt anteriors a l'arribada d'aquells al Canal d'Isabel II.

Per aquesta raó, Moix va ordenar "desvincular cronològicament" aquest escorcoll i el "bloc de fets" relatiu a aquesta diligència concreta, una decisió a la qual els fiscals del cas, Carmen García Cerdà i Carlos Yáñez es van oposar invocant l'article 27 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, cosa que està previst en la mateixa norma però que és molt poc habitual que passi, segons les fonts consultades.

En aquest article es diu que aquell fiscal que rebi una ordre "que consideri contrària a les lleis o que, per qualsevol altre motiu estimi improcedent" farà saber al seu fiscal en cap "mitjançant informe raonat" i que, si aquest "no considera satisfactòries les raons al·legades, plantejarà la qüestió a la Junta de fiscalia".

Això és el que va passar dimarts passat a la seu de la Fiscalia Anticorrupció, segons les fonts consultades, i després de sentir els seus companys, la pràctica totalitat de la vintena de fiscals que integren aquest departament -tots menys un-- van donar suport als companys de l'operació Lezo i es van manifestar contraris a l'ordre de retardar el citat registre.

DESPRÉS DE LA JUNTA MOIX VA RECONSIDERAR LA SEVA ORDRE

Segons ha confirmat el mateix Moix a Europa Press, després de sentir a la junta el que podria haver insistit en l'ordre de treure aquesta diligència de la llista de les quals anaven a sol·licitar que ordenés el jutge de l'Audiència Nacional encarregat del cas, Eloy Velasco.

No obstant això, després d'escoltar el criteri de diversos dels fiscals que van participar en la reunió, el fiscal en cap es va avenir a la petició dels dos fiscals del cas per entendre que, una vegada iniciada l'operació l'endemà, l'imputat afectat podria fer desaparèixer documents, i el registre va ser finalment inclòs al costat dels altres.

L'operació segueix oberta, segons les mateixes fonts, i al llarg d'aquest dijous es produiran nous escorcolls relacionats amb l'operació. A més, el jutge del cas té previst interrogar en qualitat d'investigats el president i el director del diari 'La Razón', Mauricio Casals i Francisco Marhuenda, respectivament per presumptes coaccions a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.

Casals i Marhuenda són dos dels investigats de l'anomenada operació Lezo, en la qual ja hi ha 12 detinguts, entre ells Ignacio González, per vuit delictes: prevaricació, organització criminal, malversació, suborn, blanqueig, frau, falsificació documental i corrupció en els negocis relacionats amb operacions delictives en les filials del Canal d'Isabel II a Iberoamèrica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés