Actualitzat 30/08/2016 18:06

Rajoy promet convocar el Pacte de Toledo per enfortir el sistema de pensions si és elegit

Mariano Rajoy en su debate de investidura
EUROPA PRESS

MADRID, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol en funcions i candidat a la Presidència del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat que si surt elegit president proposarà la convocatòria "immediata" del Pacte de Toledo per enfortir l'actual sistema públic de pensions.

Així ho ha assenyalat Rajoy durant la seva intervenció en la primera sessió del debat d'investidura per presentar el programa de la seva candidatura a la Presidència del Govern estatal, en què ha proposat a tots els grups parlamentaris obrir el diàleg per a sobre el tema "més important" actualment: enfortir el sistema de pensions.

"Hem de donar tranquil·litat als pensionistes presents i futurs", ha defensat Rajoy, que s'ha compromès a la convocatòria "immediata" del Pacte de Toledo.

En aquest sentit, ha destacat els "esforços" realitzats pel Govern central per millorar la sostenibilitat del sistema, tant en el nombre de pensionistes, que ha arribat a màxims històrics, ha dit, amb al voltant de 9,5 milions, com en la quantia de les mateixes, amb un pressupost de més de 130.000 milions d'euros que "mai abans s'havia superat".

Així, ha recordat que durant el seu mandat s'ha garantit l'actualització de les pensions i s'ha millorat el sistema amb un complement addicional a la maternitat.

BAIXADA D'IMPOSTOS I FINANÇAMENT AUTONÒMIC

El president del Govern espanyol en funcions també s'ha compromès a abaixar els impostos si resulta investit un altre cop president, amb una rebaixa de dos punts de l'IRPF quan Espanya situï el seu dèficit per sota del 3%, de manera que quedi fixat al 18% en el tram més baix i al 43,5% en el superior, així com la revisió d'altres figures impositives per afavorir la inversió i evitar el frau i l'elusió fiscal.

En el marc de la reforma del finançament autonòmic, ha ofert a tots grups parlamentaris, en especial al PSOE, obrir el diàleg amb la finalitat de dissenyar junts un model de finançament "estable" que "preservi la igualtat i la solidaritat de tots els espanyols a l'hora de rebre serveis públics".

En aquest sentit, ha recordat com es gasten els diners públics a Espanya". En concret, ha apuntat que de cada 100 euros que gasta l'Estat, 63 es dediquen a despesa social: 26 euros de cada 100 a pensions, 14 a sanitat, 9 a educació, 8 a altres despeses socials i 6 a subsidis d'atur.

"Aquesta és la realitat dels nostres comptes públics i la realitat del sistema de benestar espanyol, que és un dels millors del món, i els aquí presents tenim l'obligació de preservar-ho i millorar-ho", ha postil·lat.

LA URGÈNCIA DELS PRESSUPOSTOS GENERALS ABANS DEL 15 D'OCTUBRE

En matèria de despesa pública, Rajoy ha posat èmfasi en la necessitat de complir els objectius de reducció del dèficit públic per sota del 3% d'acord amb el Pacte d'Estabilitat i Creixement de la Unió Europea.

"És una obligació europea i també constitucional, una condició indispensable per estar a l'euro", ha insistit Rajoy, qui ha advertit a la primera part del debat d'investidura que "les coses es podrien torçar i evolucionar a pitjor. I això és una cosa que sota cap concepte hem de permetre".

"És inajornable prendre les mesures necessàries abans d'aquesta data (15 d'octubre)", ha remarcat el president en funcions, recalcant que "és urgent que Espanya disposi com més aviat millor d'un Govern capaç de complir i respondre" després de vuit mesos amb un Executiu en funcions.

Les conseqüències de no poder aprovar el sostre de despesa, els pressupostos i el pla de reformes per complir l'objectiu de dèficit serien d'"extrema gravetat", ha avisat. Entre d'altres, "es derivarien sancions per al nostre país o la pèrdua d'importants fonts de finançament europees, per no parlar del seriós menyscabament de la credibilitat guanyada, amb tant esforç, al llarg d'aquests anys", ha advertit.

En aquest sentit, ha apressat a la formació d'un Govern per a l'aprovació del projecte de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2017 en constituir "l'element central del nostre compromís amb Europa" i afectar milions d'espanyols, ja que gairebé 14 milions de persones perceben algun tipus de prestació pública cada mes.

"Dels pressupostos depenen aquestes prestacions, però també el finançament de la comunitats autònomes i les corporacions locals i, per tant, de serveis socials que presten. També les inversions, les ofertes de feina públic i tantes altres qüestions essencials en la vida d'un país", ha afegit.

"TOT TÉ UN LÍMIT I AIXÒ POT CANVIAR"

En qualsevol cas, ha subratllat que, malgrat les limitacions del Govern en funcions, "estem aconseguint que la confiança en l'economia espanyola superi a la incertesa política que ens està acompanyant durant aquests mesos".

Tot i això, "tot té un límit, i això pot canviar", ha avisat, després de recordar que "ja són molts els avisos que rebem, des de dins i fora d'Espanya, sobre la necessitat de tenir un govern en plenitud de funcions, a la major celeritat possible". "En cas contrari, les coses es podrien torçar i evolucionar a pitjor. Els inversors necessiten saber que Espanya és un país fiable", ha alertat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés