Actualitzat 26/07/2017 10:01

Rajoy exposarà al tribunal del cas Gürtel que tenia un paper polític i que estava desvinculat de les finances del PP

Mariano Rajoy al Congrés del PP
EUROPA PRESS

El PP assegura que la compareixença s'emmarca en l'"absoluta normalitat" i que tindrà "poc a aportar"

MADRID, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, exposarà aquest dimecres davant el tribunal de l'Audiència Nacional que jutja la primera època d'activitats de la trama Gürtel (1999-2005) que durant aquests anys ell tenia dins el PP un paper polític i que no tenia coneixement de les finances de la formació política.

El PP ha subratllat en els darrers dies que la compareixença s'emmarca en la "absoluta normalitat" i que la seva declaració --a la qual haurà de respondre totes les preguntes amb la veritat en ser testimoni-- "poc haurà d'aportar" perquè ell no tenia "responsabilitats" en l'organització de les campanyes electorals dels municipis madrilenys de Pozuelo de Alarcón i Majadahonda, per les quals ha estat citat. Així mateix, han assenyalat que farà un "recordatori" de la tasca que cadascú tenia en funció del que marquen els Estatuts del partit.

Tant el PP com el mateix extresorer del PP Luis Bárcenas en la seva declaració davant el tribunal de l'Audiència Nacional han assegurat que Rajoy, quan va arribar a la Presidència del partit el 2004, va ordenar deixar de contractar amb Correa després de ser alertat per l'empresari Joaquín Molpeceres --que apareix en els anomenats Papers de Bárcenas com a donant a la formació política-- que el líder de la Gürtel anava presumint que qualsevol que volgués contractar amb determinats ajuntaments de Madrid "havia de passar pel seu despatx".

No obstant això, l'expresident de la Comunitat de València Francisco Camps va seguir treballant amb empreses vinculades a la trama com Orange Market, el responsable de la qual era Álvaro Pérez 'El Bigotis'. Bárcenas va admetre que a partir del Congrés Nacional dels 'populars' que es va celebrar a València el 2008 ho va organitzar la xarxa corrupta de Correa.

GRAN EXPECTACIÓ

Rajoy no atestarà per la seva condició de cap de l'Executiu, sinó per haver estat sots-secretari general del PP entre el 1990 i el 2003 i "responsable d'assumptes electorals". Tot i així, és una de les compareixences davant un tribunal amb més expectació en els darrers anys, --tal com va ser la de la Infanta Cristina en el cas Nóos-- per la qual s'han acreditat 312 periodistes, fotògrafs i tècnics de 83 mitjans de comunicació, 21 d'ells estrangers com les televisions públiques d'Alemanya i França, segons han informat fonts de l'Audiència Nacional.

Aquesta és la primera vegada que un president del Govern espanyol en exercici declara com a testimoni en un judici per corrupció. No se'n coneixen precedents, ja que Adolfo Suárez va acudir voluntàriament a atestar en el marc del cas Banesto el 1995, quatre anys després d'haver abandonat la política i Felipe González ho va fer per escrit el 1991 durant la instrucció del cas pel segrest de Segundo Marey, encara que el 1998 va declarar manera presencial per aquest assumpte davant el Tribunal Suprem, però llavors ja havia abandonat el Palau de la Moncloa.

"Estic al que disposin els tribunals", va dir públicament llavors el mateix cap de l'Executiu, per evitar que es pensés que el seu partit no vol col·laborar amb la Justícia. La compareixença de Rajoy es produeix un mes després que desfilessin per l'Audiència Nacional els exministres 'populars' Francisco Álvarez-Cascos, Javier Arenas, Ángel Acebes i Jaime Mayor Oreja, que també van ocupar llocs clau en la cúpula del PP.

PRESUMPTE FINANÇAMENT IL·LEGAL DEL PP

Previsiblement, si el tribunal ho considera pertinent, el president del Govern espanyol serà preguntat per l'existència d'una presumpta 'caixa B' en el partit que lidera i la comptabilitat de la qual s'atribueix a l'extresorer Luis Bárcenas. L'advocat de Bárcenas, Joaquín Ruiz de Infante, recorda al tribunal cada vegada que es fa una pregunta relacionada amb aquest assumpte que és objecte d'un procediment a part que, a més, es va reobrir quan Correa va assenyalar en aquell judici que algunes constructores recorrien als seus serveis perquè intervingués per elles davant els Ministeris de Foment i Medi ambient, entre d'altres, a canvi de comissions d'entre el dos i tres per cent que lliurava a Bárcenas.

Si això passa, Rajoy continuarà amb el missatge que van llançar els quatre exresponsables del partit anteriorment esmentats que van assegurar que mai no es va fer una adjudicació irregular, que la comptabilitat del partit era legal i que no van rebre sobresous en negre, negant que anessin a parar a les persones que s'indiquen en els coneguts com a papers de Bárcenas.

"No tinc cap constància que el meu partit s'hagi finançat il·legalment" va dir Rajoy l'1 d'agost del 2013 en un debat en el ple del Congrés. Els exministres també van apuntar que els comptes del partit són responsabilitat del tresorer que llavors era Álvaro Lapuerta --la causa del qual està arxivada per demència sobrevinguda-- i que Bárcenas seguia les seves ordres en ser, en aquella època, el gerent.

CONFIANÇA EN BÁRCENAS

Ja en aquella compareixença d'agost, el president del Govern espanyol va asseverar que es "va equivocar" en creure que Bárcenas era un "fals innocent" al qual va donar "crèdit" perquè era una "persona de confiança" perquè no hi havia raons per dubtar de l'extresorer 'popular' quan va esclatar el cas Gürtel.

Una altra de les preguntes que es preveu que alguna de les parts presents en aquesta causa faci és la relativa als missatges de text que Rajoy va enviar a Bárcenas instant-lo al fet que fos "fort" quan van sortir a la llum les primeres informacions sobre la suposada comptabilitat paral·lela del PP i els seus comptes bancaris a Suïssa.

Per part de la Fiscalia Anticorrupció, seran les fiscals del cas, Concepción Sabadell i Concepción Nicolás, les que formulin la bateria de preguntes si ho consideren necessari i comptaran amb el "suport" del fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, que estarà present en l'interrogatori.

PERÍMETRE DE SEGURETAT I IMATGE INSTITUCIONAL

La compareixença de Rajoy començarà les 10:00 hores a la seu de San Fernando de Henares (Madrid) de l'Audiència Nacional i serà de manera presencial, malgrat que ell va sol·licitar que fos per videoconferència per motius de seguretat i ser el mitjà "menys perturbador" en l'exercici de les seves funcions. Una de les incògnites és si el president de l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro, rebrà al cap de l'Executiu a en arribar.

La majoria del tribunal de la Secció Segona de la Sala Penal va subratllar que aquesta seu judicial té "més garanties que les que poden oferir les altres seus empresarials o institucionals" on el president acudeix habitualment a actes.

Fonts de l'Audiència Nacional han precisat que s'ha establert un gran perímetre de seguridad tant dins com als voltants de la seu judicial, situada a un polígon industrial, el qual evitarà que Rajoy senti els crits i protestes que puguin expressar els manifestants que acudeixin a la convocatòria que ha fet la Coordinadora 25S, organitzadora de les protestes que el 2012 cridaven a envoltar el Congrés.

Amb la finalitat de preservar la seva imatge institucional, els jutges han permès que atesti des de l'estrada i no davant d'ells i davant la banqueta dels 37 acusats en aquesta causa, tal com han fet la resta de testimonis. Encara no es coneix en quin lloc de la sala de vistes es situarà la cadira i la taula que utilitzarà Rajoy durant la seva declaració.

Independentment del lloc de l'estrada, Rajoy no haurà de trobar-se amb els líders de la trama Gürtel Francisco Correa, el seu 'número dos', Pablo Crespo, i Álvaro Pérez 'el Bigotis'. No obstant això, sí que es creuarà la mirada amb Bárcenas, que acudirà voluntàriament a la sessió i s'asseurà al banc dels acusats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés