Actualitzat 31/03/2017 10:01

Rajoy deixa per a mitjans de gener la Conferència de Presidents

MADRID, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha decidit deixar per a mitjans de gener la celebració de la Conferència de Presidents que es va comprometre a organitzar de manera immediata en el discurs d'investidura, amb l'objectiu primordial d'abordar la reforma del sistema de finançament autonòmic.

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat en el Ple del Senat que la reunió obrirà el curs polític de l'any vinent i que la convocatòria als presidents autonòmics s'enviarà en uns dies. Immediatament després, Santamaría convocarà el comitè preparatori de la Conferència per fixar l'agenda de treball que, en principi, inclourà més assumptes que la reforma del finançament.

Sáenz de Santamaría ha assegurat que en les últimes setmanes ha parlat amb "molts" dirigents regionals perquè la intenció del Govern central és "donar una nova dimensió i enfocament" a aquesta Conferència, que deixi de ser un acte "ocasional i molt protocol·lari": vol que sigui "l'òrgan de col·laboració" entre administracions i que els acords als qual s'arribi tinguin un seguiment.

Els assumptes que aquest fòrum ha de tractar, segons ha exposat, són la recuperació econòmica i l'ocupació, la posició d'Espanya en els debats de la Unió Europea, el compliment dels objectius comunitaris i la sostenibilitat de l'estat del benestar. "Poden ser elements importants per posar-nos d'acord", ha dit.

"CLAU EN L'ARQUITECTURA INSTITUCIONAL"

"Estic convençuda que PP i PSOE, amb visió d'Estat, podem ajudar que la Conferència sigui aquest element clau que necessita l'arquitectura institucional en un Estat descentralitzat com el nostre", ha dit Santamaría.

La vicepresidenta ha fet aquestes consideracions en el Ple del Senat en resposta a una pregunta del portaveu del PSOE. Vicente Álvarez Areces ha demanat explicacions al Govern espanyol sobre quina agenda vol plantejar presidents autonòmics i ha aprofitat també per exigir-li més participació dels ministres a la Cambra Alta.

Sobre la Conferència, Álvarez Areces ha assegurat l'interès dels presidents autonòmics socialistes per impulsar els debats que interessin el país i els ciutadans. "En aquest camí podem sens dubte dialogar i entendre'ns", ha dit a la vicepresidenta.

Sáenz de Santamaría ha afegit en resposta al portaveu socialista que veu "oportú" que el Senat s'encarregui de fer un seguiment dels acords de la Conferència i que doni continuïtat als debats.

UN COP L'ANY

El socialista José Luis Rodríguez Zapatero va posar en marxa la Conferència de Presidents el 2004, tot i que no va ser reconeguda en una llei fins l'any passat, quan la seva existència es va incloure en Llei de Règim Jurídic del Sector Públic com un dels òrgans de cooperació multilateral.

El seu funcionament es regeix per un reglament intern del 2009, publicat pel Ministeri de Política Territorial (avui Administracions públiques) que dirigia Manuel Chaves. En ell s'assenyala que la Conferència es reunirà un cop l'any, amb seu al Senat, i que l'objectiu és debatre "les grans directrius de les polítiques públiques, sectorials i territorials d'àmbit estatal", les actuacions "de caràcter estratègic" i els assumptes rellevants per a l'Estat de les Autonomies.

La Conferència es va convocar el 2004 per primera vegada i un altre cop el 2005, en els dos casos amb el finançament de la sanitat com a assumpte central. El 2007, els debats es van dedicar al finançament de la R+D+I i al repartiment de l'aigua, que generava en aquell moment una gran polèmica entre comunitats.

Dos anys després, es va aprovar un acord de lluita contra la violència de gènere i es va discutir sobre ocupació, agricultura, ramaderia i pesca i un altre cop sobre la política hidràulica. I el 2012, última Conferència celebrada, es va redactar un document general de compromís amb la consolidació fiscal i el compliment de la sendera d'estabilitat fixada per Brussel·les.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés