Actualitzat 29/04/2017 18:16

Rajoy celebra que no es discuteixi que un acord sobre Gibraltar requereix el vistiplau d'Espanya

Mariano Rajoy
REUTERS

   El Brexit "per a Europa no portarà bones conseqüències" i es tracta de "minimitzar les dolentes"

   BRUSSEL·LES, 29 abr. (EUROPA PRESS) -

   El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha celebrat que "ningú hagi discutit" a la Unió Europea que la qüestió de Gibraltar quedi fora de les negociacions sobre el Brexit i que qualsevol acord posterior sobre el Penyal, requerirà el vistiplau d'Espanya, una posició "molt raonable".

   "La meva posició és la del sentit comú", ha defensat el president del Govern espanyol en roda de premsa al final de la cimera a 27 en la qual els líders europeus han aprovat les directrius per negociar les condicions de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

   Rajoy ha considerat "reconfortant" que "ningú hagi discutit ni una sola línia del que es diu als apartats 4 i 24" del text de les directrius que els va presentar el president del Consell Europeu, Donald Tusk i que a Espanya l'"ha semblat estupendament". "Es diu senzillament una obvietat", ha dit. "Discutir d'obvietats té bastant poc sentit", ha reblat.

   Les directrius, ha explicat Rajoy, deixen clar que "Gibraltar se'n va quan se'n vagi el Regne Unit de la Unió Europea, igual que se'n va Escòcia, igual que se'n va Gal·les, igual que se'n va Irlanda del Nord, tots se'n van de la Unió Europea".

   "I a partir d'aquí, qualsevol acord entre la Unió Europea i el Regne Unit que es refereixi a Gibraltar necessitarà l'acord previ entre el Regne Unit i Espanya", ha aclarit Rajoy, en referència al punt 24 de les directrius.

   "Una vegada que el Regne Unit abandoni l'Unió, cap acord entre la UE i el Regne Unit podrà aplicar-se al territori de Gibraltar sense l'acord entre el Regne d'Espanya i el Regne Unit", recull el text de les directrius aprovat, que en el seu punt 4 deixa clar que "els Tractats cessaran d'aplicar-se al Regne Unit, a aquells territoris d'ultramar i territoris actualment associats a la Unió i als territoris de les relacions exteriors dels quals el Regne Unit és responsable" quan abandoni el bloc.

"POSICIÓ CONSTRUCTIVA" D'ESPANYA

   "Espanya l'única cosa que té és, com sempre, una posició constructiva", ha dit, rebutjant que això impliqui "línies vermelles" sobre Gibraltar, insistint que la necessitat d'un acord "previ" entre el Regne Unit i Espanya és "molt raonable", "no necessita majors explicacions" i "no hi ha hagut cap contacte amb el Regne Unit".

   Rajoy ha celebrat el "consens" dels 27 per aprovar les directrius de negociació del Brexit i ha confiat que el mandat de negociació que presentarà "pròximament" la Comissió Europea reflectirà "adequadament" aquestes orientacions i que es comencin les negociacions del Brexit "el més aviat possible", encara que això no tindrà lloc fins a "després" de les eleccions al Regne Unit del 8 de juny.

   El cap de l'Executiu ha tornat a insistir que el Brexit "és una mala decisió" per al poble britànic encara que cal "respectar" la seva decisió, però també ho és per a Europa i per això ara es tracta de fer un esforç "per minimitzar les males conseqüències que portarà". "Per a Europa no portarà bones conseqüències", ha avisat.

   El president del Govern central ha subratllat l'objectiu "capital" de "protegir els drets i els interessos dels ciutadans" i l'"interès nacional" en les negociacions sobre el Brexit i assegurar "una retirada ordenada" del Regne Unit, que aporti "estabilitat i certesa" a "tots". "Preservarem l'unitat del conjunt de la Unió en les negociacions", ha assegurat.

   També ha subratllat la importància en el futur de "garantir la millor relació possible amb el Regne Unit", un "soci clau" d'Europa en el seu conjunt, al mateix temps que ha defensat la importància de "seguir avançant en el procés d'integració" europea, com es va acordar en les cimeres de Bratislava i de Roma.

   Així, ha recordat les "prioritats" futures acordades per combatre el terrorisme, resoldre la crisi de refugiats i immigrants i promoure el creixement econòmic i l'ocupació, "un dels grans objectius" a Espanya "en els últims anys i que continuaran sent-ho en el futur" i també ha insistit en la necessitat d'aprofundir en la integració europea en política exterior, seguretat i defensa, continuar l'Unió Bancària i "anar donant passos cap a la Unió Europea", és a dir, cap a un pressupost per a l'Eurozona i eurobons.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés