Publicat 30/10/2014 13:07

El jutge reprèn els interrogatoris i pren ja declaració a un empleat de l'empresari Marramiza

Furgón con los detenidos en la Operación Púnica
EUROPA PRESS

Velasco preveu prendre declaració a Granados i als dos suposats 'aconseguidors' David Marjaliza i Alejandro de Pedro Llorca

MADRID, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha reprès cap a les 10.20 hores els interrogatoris dels suposats implicats a la xarxa de cobrament de comissions il·legals a canvi de contractes desarticulats en l'operació Púnica i es troba ja prenent declaració a José Luis Huerta, un dels treballadors de l'empresari David Marjaliza, soci de l'exsecretari general del PP madrileny Francisco Granados.

L'instructor té previst prendre declaració aquest dijous a 17 detinguts, entre els quals hi ha el president de la diputació de Lleó Marcos Martínez i els cinc que han pernoctat a la presó de Soto del Real (Madrid) després d'haver ajornat dimecres la seva declaració i haver-los posat a disposició judicial.

Es tracta del director general de Cofely, Didier Maurice; el director comercial de la companyia, Constantino Álvarez de la Cueva; i altres tres treballadors de l'empresari Marjaliza: l'empleat Huertas i Eduardo de la Peña i Antonio Serrano.

Tres furgons de la Guàrdia Civil han traslladat des de les 9.00 hores una quinzena de detinguts en la suposada trama de tripijoc de contractes públics a l'Audiència Nacional, on s'espera rebre també al qui va ser alcalde de Valdemoro i conseller de Transports, Presidència, Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid Francisco Granados i el seu soci i amic de la infància David Marjaliza, els qui van arribar a tenir una fortuna milionària en diversos comptes de Suïssa amb diners suposadament procedents de la promoció urbanística i la contractació administrativa.

Altres dels detinguts que hauran de declarar aquest dijous davant del jutge són els alcaldes de les localitats madrilenyes de Serranillos del Valle, Antonio Sánchez (UDM), i de Valdemoro, José Carlos Boza. També compareixeran l'empresari valencià Alejandro de Pedro Llorca i l'exalcalde de Cartagena José Antonio Alonso.

PRESÓ SOTA FIANÇA PER A DOS ALCALDES

Velasco va prendre declaració dijous als primers 12 dels 35 detinguts i va dictar l'ingrés a la presó defugible amb fiança de 60.000 euros per a l'alcalde de Parla, José María Fraile (PSOE); el seu cap de gabinet, Antonio Borrego; i el regidor de Torrejón de Velasco, Gonzalo Cubas (PP); i amb una caució de 25.000 euros per a Antonio Cándido Ruiz, empleat del suposat 'aconseguidor' David Marjaliza.

El magistrat va adoptar aquestes mesures a petició de la fiscal Anticorrupció Carmen García i després de més de vuit hores d'interrogatoris. Velasco va deixar en llibertat sota fiança de 40.000 euros l'alcalde de Collado Villalba, Agustín Juárez, i el responsable d'Obres Públiques de Parla, Avelino Pérez Pallarés, que haurà de dipositar 20.000 euros. Tots dos tindran deu dies per abonar aquestes quanties i evitar el seu ingrés a la presó.

A més, va deixar en llibertat sense mesures cautelars sis persones més: l'alcalde de Casarrubuelos, David Rodríguez (PP); el conseller de Comunicacions de la Comunitat de Madrid, José Martínez Nicolás; el tècnic de l'Institut de Turisme de Múrcia Jesús Galindo Sánchez; l'empresari Francisco Ruiz Valenzuela; el tècnic de Serranillos del Valle Marco Durán i el regidor de Móstoles Alejandro Utrilla Palombi.

Els detinguts, als quals s'imputen onze delictes, entre els quals hi ha el de pertinença a organització criminal, formaven "una trama organitzada amb perdurabilitat temporal i repartiment de rols que, traient profit de relacions personals i influències polítiques, ha aconseguit obtenir de manera irregular l'adjudicació de nombrosos contractes públics".

Les "xarxes dels clients de tràfic d'influències" desarticulades en l''operació Púnica, constituïdes entorn de Francisco Granados, es van fer amb contractes de fins a 100 milions d'euros en ajuntaments de la Comunitat de Madrid, la Diputació de Lleó i l'Institut de Foment de la Regió de Múrcia, segons la sentència dictada pel jutge.

Velasco va assenyalar que Granados formava part d'"una xarxa de tràfic d'influències amb el suport d'un entramat empresarial que fa ús de la seva capacitat d'influència actuant com a 'aconseguidors' per a terceres empreses a canvi d'una comissió pactada".

La resolució judicial va apuntar que les "autoritats municipals" detingudes "s'han plegat als interessos dels investigats fins al punt d'incórrer en facturació falsa, falsejar informes tècnics que reflectirien actuacions que en realitat no s'han realitzat o adjudicar tasques sense contractes previs".

La investigació va començar a partir d'una comissió rogatòria que les autoritats suïsses van cursar el dia 24 de desembre del 2013 després de detectar diversos comptes sospitoses de Granados; la seva dona, Neus Alarcón; l'empresari i 'aconseguidor' David Marjaliza; la seva dona, Adela Cubas; i la societat Sheraton Trading.

Aquestes indagacions, segons la sentència, han permès "tancar el cercle de l'operativa de blanqueig en la qual els diners col·locats a Suïssa retornen després a Espanya seguidament de passar per diversos països sota l'aparença de diverses operacions d'exportació".

La trama, que hauria intervingut en adjudicacions per valor de 250 milions d'euros en els dos últims anys, tenia l'objectiu d'aconseguir el lucre personal dels càrrecs públics, pertanyents a quatre partits diferents --PP, PSOE, IU i els independents de l'UDMA--, i no el finançament de les seves respectives formacions.

L'organització, que actuava a Madrid, Múrcia, València i Lleó, s'hauria dedicat a mediar entre empresaris i polítics amb influències en l'àmbit municipal, regional i de la Diputació per aconseguir contractes públics en la gestió de serveis difícilment objectivables com el d'eficiència energètica. Segons fonts jurídiques, aquest seria el cas de l'empresa Cofely, filial de la multinacional francesa GdF Suez. A canvi els polítics rebien comissions il·legals que es blanquejaven a través d'un complex entramat societari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés