Actualitzat 17/12/2014 17:21

Granados seguirà a la presó perquè podria planificar "una eventual fugida" o destruir proves

Francisco Granados
Foto: EUROPA PRESS

L'Audiència Nacional el situa com a membre d'"una organització criminal" que dota els seus components de "quantiosos mitjans econòmics"

MADRID, 17  (EUROPA PRESS)

L'Audiència Nacional ha confirmat la situació de presó provisional incondicional de l'exsecretari general del Partit Popular (PP) de Madrid Francisco Granados, imputat en la causa que investiga la xarxa de corrupció 'Púnica', perquè considera que, si sortís de la presó, podria planificar una "eventual fugida" o intentar "destruir, alterar o ocultar fonts de prova".

   En una sentència dictada aquest dimecres, la secció quarta de la sala penal rebutja un recurs d'apel·lació contra l'ordre de detenció que el jutge Eloy Velasco va dictar el passat 31 d'octubre i considera "incert sens dubte" que el magistrat vulnerés els drets del detingut pels terminis en què va ser posat a disposició judicial, com va argumentar la seva defensa, exercida per l'exfiscal de l'Audiència Nacional Enrique Molina.

   Els magistrats Ángela Murillo, Carmen Paloma González i Juan Francisco Martel destaquen en la seva resolució que Granados, que va ser detingut el passat 27 d'octubre, està imputat per formar part d'"una organització criminal" que "dota els seus components de quantiosos mitjans econòmics, potencials ajudes que pot obtenir el recurrent en la planificació d'una eventual fugida".

   La sentència també destaca que resulta "molt probable" que a l'actual moment de la instrucció, que es troba secreta per l'existència d'"operacions investigades amb ramificacions a paradisos fiscals", l'exnúmero dos del PP madrileny "intentés destruir, alterar o ocultar fonts de prova per la seva capacitat d'interferència i influència sobre altres imputats, testimonis o perits".

DETENCIÓ LEGAL

   En relació amb la detenció de Granados, els magistrats sostenen que el jutge instructor va respectar tots els terminis establerts per la llei perquè les primeres 48 hores va estar detingut per ordre de la Guàrdia Civil i després l'autoritat judicial va regularitzar la seva situació fins que es va produir la seva presa de declaració.

   Unes hores abans de comparèixer davant del jutge Velasco, el passat 31 d'octubre, la defensa de Granados va demanar la seva "immediata posada en llibertat" a través del procediment del 'habeas corpus',  perquè considera "il·legal" la pròrroga de 72 hores que el magistrat havia dictat després del primer termini de 48 hores que va transcórrer des de la seva detenció.

   En la vista del recurs, que es va fer dijous passat a San Fernando de Henares (Madrid), les fiscals Anticorrupció Carmen García i María Teresa Gálvez van argumentar que no era el "moment adequat" perquè Granados sortís de presó perquè la investigació no ha avançat el suficient i actualment s'està procedint a la presa de declaració de testimonis i l'estudi de la documentació que va ser confiscada durant els escorcolls.

   Granados, imputat per delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals, integració en organització criminal, tràfic d'influències, suborn, malversació de fons, prevaricació i frau, va ser enviat a la presó al costat de l'empresari de la construcció i suposat capitost de la xarxa, David Marjaliza, a qui se li atribueixen tots aquests delictes més els d'utilització d'informació confidencial i falsificació documental.

   El jutge Eloy Velasco detallava que l'exnúmero dos del PP madrileny és "titular d'alguns dels comptes dels quals les autoritats suïsses han informat que existeix sospita de blanqueig de capitals agreujat".

TRÀFIC D'INFLUÈNCIES

   D'igual manera, el jutge considerava que existeixen indicis que "al llarg de la seva carrera pública" el també exalcalde de Valdemoro hauria beneficiat a Marjaliza i a altres empresaris com José Luis Huerta "en matèria de contractació pública i urbanisme", de manera que va prendre part en "una xarxa de tràfic d'influències que ha utilitzat també en benefici propi".

   La investigació, a més, ha identificat diverses operacions immobiliàries que se sospita que podrien haver-se presentat com "contraprestació" dels empresaris beneficiats a canvi de les tasques que hauria desenvolupat l'exdirigent popular.

   Granados, que va declarar durant dues hores i vint minuts, va negar el cobrament de comissions il·legals a canvi d'haver intervingut en l'adjudicació de contractes públics i ha assegurat que el compte de Suïssa que se li atribueix és en realitat de Marjaliza, qui es va acollir a l'amnistia fiscal, segons fonts de la defensa de l'exdirigent popular.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés