Publicat 03/10/2016 21:59

Puigdemont veu que l'educació ha de ser "biga mestra" en la construcció d'un Estat propi

BARCELONA, 3 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha ressaltat aquest dilluns la tradició pedagògica que té Catalunya, i ha sostingut que l'educació ha de ser "una biga mestra" en la construcció d'un Estat propi.

A la presentació pública del debat educatiu 'Ara és demà' liderat pel Consell Escolar de Catalunya (CEC), ha afirmat que per a això és important saber on s'està i cap a on ha de dirigir-se, i que ara Catalunya es troba en una "cotilla" en què és el Govern espanyol el que decideix les polítiques.

Puigdemont ha afirmat que no comparteix els posicionaments educatius de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) aprovada per majoria absoluta, i l'ha contraposat amb el consens de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i de la llei de Formació Professional.

Ha remarcat que en el context actual moltes de les coses que es poden plantejar fer no es poden aconseguir, i ha advocat per posar qüestions com l'educació en primera línia i aprofitar l'"onada de canvi" en les escoles que volen repensar l'ensenyament.

MOBILITZACIONS EXEMPLARS

En la construcció d'un nou Estat, ha dit Puigdemont, s'estan produint unes mobilitzacions ciutadanes, que ha definit com "un dels moviments pedagògics més exemplars que pot haver a Europa. Cinc anys seguits de mobilitzacions, milions de persones i ni una paraula ni un vidre trencat".

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha assegurat que el debat està imbricat en la tradició pedagògica catalana, i ha assenyalat que aquesta reflexió liderada pel CEC permetrà orientar propostes educatives del futur.

EXPERTS

Cinc experts elaboraran una proposta de màxims sobre cinc àmbits de reflexió --arquitectura del sistema, el centre educatiu, el professorat, l'alumnat i els pilars--, que s'obrirà a la comunitat educativa, que podrà fer aportacions, i amb la qual es consensuarà un informe definitiu, previst per a juny de 2017.

L'expert de la Unesco Francesc Pedró --que dissenyarà una de les ponències-- ha dissertat en la seva ponència a la presentació de 'Ara és demà' sobre altres experiències de reflexió educativa que s'han realitzat en altres països, i ha explicat que l'educació viu una època d'"ebullició".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés