Actualitzat 31/03/2017 13:28

Puigdemont i Millo s'emplacen a concretar el diàleg però topen pel referèndum

El president demana que Rajoy mostri amb "fets" que busca millorar la relació amb Catalunya

BARCELONA, 2 des. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, s'han emplaçat aquest divendres a què les apel·lacions al diàleg que s'han fet les dues administracions es concretin amb fets concrets en els pròxims mesos.

Després d'una reunió de dues hores al Palau de la Generalitat, s'ha evidenciat que la voluntat de dialogar de les dues administracions xoca un altre cop en el mateix punt: el Govern vol negociar un referèndum i el Govern espanyol replica que no negocia qüestions que estan fora de la llei.

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha estat l'encarregada d'oferir la posició de Puigdemont, assegurant que el president li ha traslladat a Millo que no considerarà sincera l'oferta de diàleg fins que Rajoy ofereixi "fets concrets".

"De diàleg està bé parlar-ne però el que és millor és practicar-lo i ara mateix no podem acreditar que hi hagi una oferta en ferm sinó moltes apel·lacions", ha precisat Munté, que ha recordat que el Govern ha presentat a Rajoy un llistat de 46 demandes que no s'han complert.

Entre aquestes demandes està pactar un referèndum sobre la independència de Catalunya i ha recalcat que no la pensa retirar per facilitar un acostament amb Rajoy: "La nostra voluntat és parlar de tot sense límits ni línies vermelles de cap tipus".

SENSACIÓ DE "MÀ ESTESA"

Millo ha sortit de la reunió "amb la sensació personal que (Puigdemont) accepta la mà estesa" al diàleg, i aposta per prioritzar aquells temes en els quals pot haver-hi acord, el que implica deixar en últim terme el referèndum.

Per això, ha acudit a la cita amb la llista de 46 demandes que li va traslladar Puigdemont al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i ha proposat començar a dialogar sobre elles amb lleialtat i sinceritat.

Millo vol abordar com més aviat millor aquells temes "en els que sí pot haver-hi acord", perquè intentar parlar primer sobre un tema com el referèndum, en què el distanciament és total, no facilitarà les relacions, ha avisat.

Considera que, si hi ha diàleg i acords sobre els 46 punts, se solucionarà l'encaix de Catalunya a Espanya i no caldrà parlar de referèndum, i detalla que tant ell com Puigdemont consideren "que entre tots cal fer esforços per reduir els litigis".

Per això és important potenciar instruments de negociació com les conferències sectorials i la comissió bilateral Estat-Generalitat --des de fa anys desactivada--, tot i que ha precisat que els temes que ja estan judicialitzats "han de seguir el seu curs".

També li ha demanat a Puigdemont que es replantegi la seva absència en la conferència de presidents autonòmics i acudeixi perquè la veu dels catalans tingui representació.

FUTURES REUNIONS

El president català li ha reiterat els motius pels quals no acudirà a la conferència de presidents autonòmics que preveu convocar Rajoy, i ha insistit que la Generalitat demanda una relació "bilateral" amb l'Estat i no una compartida amb les altres autonomies.

Munté ha precisat que a la reunió en cap cas han entrat en negociacions concretes, el que la Generalitat espera fer en les futures reunions entre el vicepresident Oriol Junqueras i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, i entre Puigdemont i Rajoy --totes dues, pendents de concretar--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés