Actualitzat 29/03/2017 15:10

Puigdemont invita l'Estat a pactar data i pregunta del referèndum

Les garanties del referèndum seran el resultat i si la participació és "incontestable" i a favor del sí

MADRID, 10 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha invitat el Govern espanyol a negociar la data, les condicions i la pregunta del referèndum que planteja el nacionalisme català i fins i tot que sotmeti a votació també la seva pròpia proposta, "que competeixi amb la de la independència", sempre que s'hagi pactat igualment com interpretar i aplicar els resultats.

Puigdemont ha ofert una conferència en els esmorzars informatius d'Europa Press, en què ha insistit que la reivindicació independentista catalana requereix una solució política i no es diluirà per no donar-li resposta.

"Quan la situació espanyola desperti del seu bloqueig inicial la proposta catalana seguirà encara allà", ha dit, recorrent al famós microconte de l'escriptor Augusto Monterroso.

El dirigent català ha acudit a l'acte acompanyat per diversos membres del seu govern, com el vicepresident primer, Lluis Corominas; la consellera de Presidència, Neus Munté, i el d'Afers Estrangers, Raül Romeva; els portaveus al Congrés i el Senat del PDC, Francesc Homs i Josep Lluis Cleries; i també han acudit el secretari tercer de la Mesa del Congrés, Marcelo Expósito, d'EnComúPodem, i el portaveu del PSOE a la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo, entre d'altres. L'acte ha estat patrocinat per Popular, IFS, Suez, Fujitsu, Telefónica, Altadis i KPMG.

El president de la Generalitat ha apostat per un acord amb el Govern sobre la consulta de principi a final del procés: quan realitzar-la, en quines condicions, què preguntar, quins resultats són vàlids i com aplicar-los després.

Sobre què preguntar, s'ha mostrat partidari d'un enunciat senzill, directe i que només tingui per resposta un sí o un no. Vol vostè que Catalunya sigui un Estat independent?, ha posat només com a exemple, perquè és obert a altres opcions "més alambinades" si són pactades.

Fins i tot, ha afegit, s'ha mostrat obert que se sotmeti també a votació una contraproposta plantejada per l'Estat, "que competeixi amb la de la independència de Catalunya".

També la interpretació del resultat hauria d'estar pactada, quin percentatge seria vàlid i com aplicar-lo, o si s'estableix una moratòria per poder repetir un referèndum semblant. Puigdemont ha assegurat que quan hi hagi un nou president elegit, a més de felicitar-lo per la investidura, li demanarà hora per parlar de tot això.

LA VALIDESA LA DONARÀ EL RESULTATS

Puigdemont ha admès que un Govern del PP presidit per Mariano Rajoy no admetrà un pacte així i que es realitzarà la consulta catalana sense acord. El resultat és el que donarà garanties al procés, ha explicat: si la participació és "incontestable" i a favor del sí, produirà resultats polítics, Catalunya serà segons la seva opinió un "subjecte sobirà" i tant la Generalitat com el Parlament català prendran "decisions". "Treballem per aconseguir aquests efectes. La validesa la donen els resultats", ha insistit.

No ha volgut parlar quin percentatges de participació o de respostes són els mínims exigibles, tot i que ha considerat obvi que amb un 30% de votants el referèndum no seria "vàlid". Però si els resultats són "clars", com confien els promotors de la consulta, "ningú podra mirar a altre costat" encara que el Govern espanyol no ho vulgui reconèixer.

En aquest supòsit, la Generalitat demanarà immediatament iniciar negociacions amb la UE per mantenir-se dins del club i ha advertit que tardaran més o menys a començar, però es produiran segur.

A favor seu ha citat diverses vegades Guy Verhostat, líder dels liberals europeus i coordinador per al Brexit del Parlament europeu, per a qui la UE no pot tancar les portes a una Escòcia independent del Regne Unit.

Aquesta és segons la seva opinió una de les coses que estan canviant en els últims mesos i que afavoreixen la realització d'una consulta a Catalunya.

També que ha crescut la majoria al Parlament autonòmic a favor d'una consulta independentista fins a situar-se al 60% de diputats, i que en els sondejos el "rebuig a qualsevol forma de referèndum mai supera el 40%", mentre ha assegurat que creix la distància entre els partidaris i els detractors de la independència, amb 5,3 punts d'avantatge dels primers sobre els segons.

"Això és el que hi ha, pot esperançar o provocar preocupació però sens dubte és una realitat acreditada i sostinguda en el temps, no canviarà fins que se solucioni", ha recalcat, i ha insistit que s'ha de buscar una solució política, que en cap cas "es pot allunyar del que genera més consens a Catalunya", és a dir, un referèndum.

Segons la seva opinió, la consulta en qualsevol cas cal plantejar només als catalans, tot i que ha preguntat amb ironia si el Govern espanyol acceptaria celebrar-la a canvi que votessin tots els espanyols. I el resultat afectaria a tot Catalunya, és a dir, que si Barcelona votés no i la resta sí, hauria d'assumir-lo.

ELS TRIBUNALS NO SÓN LA RESPOSTA

Puigdemont ha insistit que el procés no és un invent polític sinó que està "arrelat" a la societat catalana, que porta cinc anys mobilitzada, ha dit, a favor d'una consulta. "Als jutjats no es fa política ni s'hauria de fer", ha afegit, per carregar amb duresa contra els recursos i les denúncies del Govern espanyol per l'organització de la consulta del 9N.

El dirigent català ha assegurat que hi ha alternatives als tribunals que l'executiu podia haver utilitzat, que no era inevitable denunciar penalment l'expresident Artur Mas i els exmembres del seu govern Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau pel 9N.

"No ens enganyem, és de naturalesa política, té intencionalitat política, busca efectes polítics. Qui ha dissenyat això ha de ser conscients de les conseqüències que tenen aquests actes", ha afegit.

El president de la Generalitat ha assegurat també que tindrà igualment efectes internacionals si el Govern decideix prendre represàlies si segueix endavant la consulta prevista per a l'any que ve. Per exemple, si decideix aplicar l'article 155 de la Constitució i consultar el Senat si pot retirar alguna competència a la Generalitat.

Puigdemont ha interpretat que l'executiu no prendrà aquesta via, que "no és intel·ligent", perquè té a més "altres" que aconseguirien "un efecte semblant sense tant focus", sense ser tan evidents. "Però tot i que sigui menys transparent serà també un mecanisme dolent, la solució no és congelar l'autogovern", ha advertit.

I ha alertat contra la possibilitat legal que el Govern central retiri les competències sobre la policia autonòmica a la Generalitat. "Seria d'una gravetat gran, aconseguiria els efectes contraris. Però jo no estic en la lògica de la confrontació sinó del diàleg. La nostra voluntat és asseure'ns en una taula política, no en el banc dels acusats. Volem passar a aquesta taula, però quan seiem sempre estem sols", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés