Actualitzat 29/03/2017 19:15

Puigdemont garanteix "rigor, certesa i seguretat" en el camí cap a la independència

Critica la "falta d'independència" judicial de l'Estat després d'un informe del Consell d'Europa

BARCELONA, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha garantit aquest divendres "rigor, certesa i seguretat" en el camí cap a la independència de Catalunya davant les decisions que hauran de prendre en el futur, i ho ha contrastat amb la manera d'actuar de l'Estat en matèria jurídica.

A la presentació de la memòria anual de la Comissió Jurídica Assessora del Govern, presidida per Albert Lamarca, Puigdemont ha agraït la tasca "absolutament indispensable" que duen a terme per donar garanties que el camí cap a un Estat català serà exemplar amb vista als seus ciutadans i a la resta del món.

"Volem construir un model de país jurídicament sa, allunyat de praxis dolentes, riscos o la temptació que encara avui podem reconèixer al nostre voltant", i ho ha contrastat amb, segons la seva opinió, la falta d'independència que hi ha a Espanya i que veu evidenciat aquesta setmana amb un informe del Grup d'Estats contra la Corrupció, que depèn del Consell d'Europa.

Segons ell, tot ha de fer-se de manera adequada perquè el món cada dia mira més a Catalunya, per la qual cosa ha demanat unes administracions netes i transparents i un estat de dret amb separació de poders, "no com tristament hi ha a l'Estat espanyol".

Així, considera bàsic un sistema judicial independent en què la imparcialitat no estigui atacada com, segons ell, sí passa avui, basant-se en l'informe del Consell d'Europa, que reprèn Espanya per no atendre les seves recomanacions per enfortir la independència judicial.

LLOCS DE "PAÏSOS SUBDESENVOLUPATS"

Puigdemont acusa l'Estat d'incomplir totes les recomanacions i d'ocupar a escala internacional els últims llocs en qualitat de la justícia, llocs "propis de països subdesenvolupats".

"Necessitem superar-lo, tenim el deure ètic de superar això", ha subratllat el president, que també veu un problema d'eficiència en apuntar que els tribunals espanyols són dels més lents de la UE i que més casos deixen per resoldre, entre d'altres qüestions.

"LA LLEI SENSE JUSTÍCIA ESTÀ MORTA"

Albert Lamarca ha explicat que van emetre 397 dictàmens l'any 2015, ha sostingut que la llei ha de considerar-se un instrument al servei de la justícia, i que el dret ha de ser "l'esperança d'un món més just i millor, i permetre veure més enllà i pensar en gran".

"La llei sense justícia està morta, no val res, mentre que la unió de llei i justícia dóna fruits. La llei no pot anar contra la justícia. No hi pot haver justícia a la societat sense llei, però la llei sense justícia està morta", ha recalcat.

Segons Lamarca, l'existència de Catalunya com a nació va lligada al respecte pel dret i l'ideal de justícia, i també ha reivindicat que el dret no equival a por ni a un instrument que impedeix avançar: "És un mitjà perquè la llibertat i la dignitat de les persones se situï al centre".

A l'acte també hi han assistit la consellera de Presidència, Neus Munté; la de Governació, Meritxell Borràs; el d'Interior, Jordi Jané, i el de Justícia, Carles Mundó, així com el portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés