Actualitzat 15/04/2016 15:38

Puigdemont dialogarà amb els agents socials per augmentar el salari mínim

El presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont
EUROPA PRESS

Participants en una jornada de Pimec coincideixen en la necessitat de incrementar-lo amb consens i rigor

   BARCELONA, 15 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha compromès aquest divendres a dialogar amb els agents socials i econòmics per augmentar el salari mínim interprofessional (SMI), fet que ha considerat que és "una qüestió de responsabilitat social i de dignitat", i ha avançat que el pla de Govern que presentarà la setmana que ve inclourà una posició clara sobre aquest aspecte.

   Ho ha dit en la clausura d'una jornada organitzada per Pimec, en què representants d'institucions i d'empreses han debatut sobre la necessitat d'augmentar l'SMI i les conseqüències que tindria.

   Puigdemont ha assegurat que el salari mínim forma part de l'arquitectura de l'estat del Benestar, "que és part de les estructures d'Estat", i ha considerat que cal augmentar-lo per acostar-se al que estableix la Carta Social Europea, és a dir, que l'SMI se situï al 60% de la mitjana dels salaris d'un país.

   Segons un informe elaborat per Pimec i basant-se amb dades d'Eurostat, la relació actual del salari mínim (764 euros) amb el salari mitjà d'Espanya és del 36%, un dels més baixos de l'OCDE, tot i que afegeix que només el 0,2% dels assalariats espanyols cobra el salari mínim o inferior.

   Puigdemont ha considerat que el diàleg sobre l'augment de l'SMI "no es pot demorar", ja que ha assegurat que és una de les prioritats de la societat, no només per les persones que ho cobren, sinó tenint en compte tot el sistema.

   "No ens podem permetre més temps amb l'SMI que tenim ara", ha afegit, i ha assegurat que el compromís que inclourà el pacte de Govern no serà una simple declaració de principis, sinó que pretén tenir efectes pràctics.

   En aquest sentit, el secretari de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha manifestat en una intervenció anterior en la mateixa jornada que, tot i que la Generalitat no té competències a l'hora de regular l'SMI, sí que té instruments per aconseguir pujar-lo, com per exemple a través dels contractes públics.

   Puigdemont ha manifestat que per resoldre alguns dels problemes derivats de la crisi cal impulsar reformes profundes que busquin un "equilibri perfecte" entre competitivitat i salaris dignes, el que s'ha d'abordar col·lectivament.

CONCLUSIONS

   El director de l'Observatori de la pime de Pimec, Modest Guinjoan, ha resumit les conclusions de la jornada, de la qual s'elaborarà un segon informe, i ha constatat que tots els participants han coincidit a afirmar que el salari mínim de partida és baix i cal augmentar-lo, així com que és una decisió de caràcter polític que ha de tenir en compte l'adhesió d'Espanya a la Carta Social Europea.

   Alhora, ha assenyalat que per abordar el debat de la pujada de l'SMI cal tenir en compte tot el sistema, ja que pot tenir efectes col·laterals en altres aspectes de l'economia, i alhora ha subratllat la necessitat que existeixi un consens.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés