Actualitzat 09/03/2016 12:40

Puigdemont demana a l'oposició avalar els Pressupostos si vol combatre la pobresa

Oriol Junqueras, Neus Munté, Carme Forcadell, Carles Puigdemont, Lluís Corominas
EUROPA PRESS

BARCELONA, 9 Març (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat a tots els partits de l'oposició que s'obrin a negociar els Pressupostos del 2016 si volen lluitar de manera efectiva contra la pobresa: "El Pressupost és un instrument fonamental per poder avançar".

   Ho ha dit al ple monogràfic sobre pobresa i reactivació econòmica que se celebra al Parlament, on ha assegurat que la independència és l'"únic camí" que té Catalunya si vol lluitar de manera efectiva contra la pobresa i per enfortir el seu benestar.

   Puigdemont no té en aquest moment el suport garantit de cap partit de l'oposició, ni tan sols de la CUP, amb qui JxSí té un pacte d'estabilitat parlamentària, i li valdrien els vots d'un dels cinc grups de l'oposició per tirar-los endavant.

   El president ha mantingut la seva aposta pel pla de xoc social que JxSí va presentar abans de la seva investidura, i ha assegurat que per aprovar-lo íntegrament són indispensables uns comptes que ho abonin: "Per tirar-lo endavant necessitarem un Pressupost".

   Els comptes van amb retard perquè les llargues negociacions entre JxSí i la CUP per la investidura han impedit presentar-los dins del termini, i el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va fixar el mes de maig com a data per tirar-los endavant.

   Puigdemont ha situat "dues línies d'avanç" contra la pobresa: el pressupost i la independència, i com que la segona és més a llarg termini que la primera --18 mesos--, ha demanat a l'oposició negociar els comptes tot i que no li agradi el full de ruta sobiranista.

   El president s'ha compromès a "consensuar mesures aplicables i útils" amb l'oposició, per demostrar que està disposat a negociar uns comptes que tinguin els màxims suports possibles.

LLISTA DE GREUGES

   Puigdemont ha carregat contra l'Estat per "la involució autonòmica i l'ofec fiscal" a la qual té sotmesa Catalunya, i ha fet un llistat dels greuges que, segons el parer del Govern, han de patir el conjunt dels catalans.

   El president ha parlat de "15.000 milions d'euros de dèficit fiscal"; que Catalunya és la segona comunitat que més recursos tributaris aporta a la caixa comuna i, en canvi, la dècima comunitat en recursos per càpita rebuts, i ha retret a l'Estat que el 2015 va pagar 185 milions en aplicació de la llei de dependència, mentre que la Generalitat va haver d'abonar-ne gairebé 900.

   "Vistos els antecedents, l'únic camí per disposar dels instruments per enfortir el nostre estat del benestar és tenir un Estat, un Estat que segueixi l'exemple dels països europeus més avançats com Àustria", ha conclòs.

NO HI HA MIRACLES

   Per combatre la pobresa també ha plantejat desenvolupar alguns punts del full de ruta sobiranista, com una "agència de protecció social catalana que gestioni totes les prestacions", un llei catalana de promoció de l'autonomia personal, o una agència catalana de l'energia.

   Puigdemont ha admès que la independència per si sola "no és cap miracle", però si que permetria a Catalunya decidir a què dedica els seus recursos, una cosa que ara no pot fer perquè no té una hisenda pròpia, ha al·legat.

   Per part seva, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, s'ha compromès a donar prioritat a les partides de l'Administració catalana destinades a les necessitats socials, però les ha supeditat a l'aprovació dels Pressupostos.

   "Bona part d'elles, no totes, estan associades a l'aprovació dels Pressupostos", ha incidit durant la seva intervenció en el ple monogràfic sobre pobresa, en què ha posat sobre la taula la predisposició del Govern a arribar a acords amb la resta de grups per aconseguir-ho.

   Junqueras ha afirmat que l'economia catalana genera suficients recursos com per afrontar la difícil situació social que es viu a Catalunya, de la qual ha destacat que les diferències de renda entre els barris de Barcelona està en una proporció d'1 a 7, i en la mitjana de Catalunya d'1 a 6,5, però ha lamentat que la Generalitat no disposi dels recursos fiscals que són competència de l'Estat.

   "Això afecta que els signes econòmics positius que vivim a Catalunya no es traslladin a la ciutadania", ha censurat, i ha concretat el preu al qual l'Estat compra els diners al BCE 0,05 i l'increment d'interessos que aplica a les comunitats (0.834) que s'ha compromès a negociar per aconseguir 380 milions d'euros.

   També ha dit que una de les causes que generen dèficit fiscal a Catalunya és el frau fiscal i s'ha compromès a lluitar contra ell, però ha recordat que per fer-ho i per controlar els impostos que la Generalitat no controla necessita de la creació de l'Agència Tributària Catalana.

   "No pot ser mai una excusa i es necessita un esforç del Govern contra el frau fiscal. Això inclou un compromís ferm en la lluita contra la corrupció que dispara els costos de l'economia, ja que al marge del dany moral produeix un dany econòmic i social", ha tancat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés