Actualitzat 29/03/2017 21:46

Puigdemont defensa una Catalunya independent dins de la UE perquè "a Espanya no hi ha futur"

"Hem de poder votar quina relació tenim amb Espanya i això és innegociable"

BARCELONA, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat que treballarà per aconseguir que Catalunya sigui un estat independent dins de la UE perquè "a Espanya no hi ha futur".

En una entrevista a France 3, emmarcada en el seu viatge oficial a París, ha destacat que la independència servirà perquè Catalunya sigui un Estat viable que contribueixi "millor a la UE" i que garanteixi un futur als seus ciutadans, ha informat aquest dimarts la Conselleria de Presidència en un comunicat.

Ha destacat que els polítics i els demòcrates de Catalunya estan obligats a fer allò que els ha encarregat el poble català, que és avançar cap a la independència: "Hi ha un mandat clar i un suport parlamentari suficient".

Puigdemont ha lamentat que "no hi ha cap Govern a Espanya disposat a escoltar", i s'ha preguntat per què no permet un referèndum si, segons diu, creu que no hi ha risc d'independència a Catalunya.

En aquest sentit, ha deixat clar que treballarà per a la victòria del referèndum, però ha apuntat que, "com a demòcrata", acceptarà que pugui haver un altre resultat.

Preguntat per les similituds entre el procés sobiranista català i l'escocès, ha sentenciat que són dos casos diferents però que tenen Europa com a subjecte comú: "Volem ser un Estat independent en el si de la UE i ho volem decidir consultant els nostres ciutadans", com ha fet Escòcia.

Ha celebrat que els escocesos hagin tingut "l'oportunitat de votar d'acord amb l'Estat", i ha dit que aquest procediment és precisament el que anhela el Govern.

LA DEMOCRÀCIA ESTÀ EN PERILL

En una altra entrevista en France 24, ha criticat que "a Espanya s'està en perill per exercir la democràcia", com demostra l'obertura de judici oral contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega per la consulta del 9N, i la querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha dit.

"Com és possible que per facilitar el dret dels ciutadans a votar puguem tenir problemes penals als tribunals espanyols?", s'ha preguntat, i ha argumentat que aquesta situació significa que hi ha un problema amb la democràcia a Espanya.

En qualsevol cas, ha deixat clar que el Govern mantindrà "la mà estesa a la negociació, el diàleg i l'acord" amb el Govern espanyol per acordar un referèndum perquè, segons ha assegurat, és un instrument que genera un gran consens i el Parlament ha instat a fer abans de setembre del 2017.

"Hem de poder votar quina relació tenim amb Espanya i això és innegociable", tenint en compte que hi ha una sòlida voluntat i una majoria parlamentària que ho avala, ha recordat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés