Actualitzat 30/03/2017 19:16

Puigdemont i Colau defensen l'enfortiment de la UE davant l'aïllacionisme de Trump

Israel Ruiz (MIT) atribueix el Brexit i la victòria de Trump a un descontentament ciutadà global

BARCELONA, 11 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han advocat aquest divendres per enfortir la UE amb una major col·laboració per afrontar els reptes globals, al contrari que el discurs aïllacionista del pròxim president dels Estats Units, Donald Trump.

En la inauguració de la Jornada dels Economistes 2016, amb el lema 'Geopolítica i geoeconomia: un ordre econòmic mundial canviant', Puigdemont ha defensat un paper actiu de Catalunya internacionalment: "El món es mou, els països es mouen, i si no es mouen, es moren; o canvies o et canvien".

"Estem afectats pel que passa en un món clarament globalitzat, per això a Catalunya no volem quedar al marge", ha afirmat, apostant per aprofitar al màxim les oportunitats, posant l'exemple de les exportacions i la tecnologia.

Colau ha defensat que davant de resultats com el Brexit, el 'no' a l'acord de pau a Colòmbia i la victòria de Trump, la resposta no ha de ser el replegament, sinó canviar l'estatus quo, que "dóna senyals evidents d'estar en crisi i ha estat causa de la crisi", amb la construcció d'un nova governança global democràtica que combini el creixement econòmic amb la cohesió social, fet que ha considerat que passa per més i millor Europa, en un escenari en el qual les ciutats han de tenir un paper molt important.

Ha defensat la cooperació i el treball en xarxa i ha explicat que Barcelona té una tradició pionera en innovació, creativitat i col·laboració entre administració, professionals, empreses, universitats i societat, el que ha permès aconseguir grans fites com els Jocs Olímpics de 1992.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha reivindicat l'apoderament ciutadà: "Si els ciutadans no interioritzen els reptes, no aconseguirem superar-los, cal implicar a la micro, i no sol a la macro, per solucionar els problemes reals".

El vicepresident executiu i tresorer del Massachusetts Institute of Technology (Mit), Israel Ruiz, ha atribuït els resultats del Brexit i de les eleccions als Estats Units a un descontentament ciutadà global, especialment fora de les grans ciutats, perquè els votants "perceben que el sistema els està fallant".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés