Actualitzat 01/12/2016 19:19

PSOE i PSC acudeixen a la seva primera reunió negociadora amb l'objectiu de trobar la manera de seguir junts

Reunión de Javier Fernández y Miquel Iceta en Ferraz
EUROPA PRESS

Els dos partits veuen bé l'opció de crear una comissió bilateral permanent per evitar nous distanciaments

MADRID, 1 des. (EUROPA PRESS) -

El PSOE i el PSC acudiran a la seva primera reunió negociadora d'aquest divendres amb l'objectiu de trobar la manera de seguir junts, després de la seva última crisi, a càrrec de la ruptura de la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy, que va portar Ferraz a promoure la revisió del protocol que regula les seves relacions entre 1978.

La cita d'aquest divendres a la seu socialista a Madrid serà la primera entre els sis membres de la comissió negociadora que van decidir posar en marxa el president de la Gestora que està al front del PSOE, Javier Fernández, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per analitzar l'estat de les seves relacions i oferir solucions.

Per part del PSOE, acudiran el número dos de la Gestora, Mario Jiménez, l'eurodiputada Elena Valenciano i l'extremeny Francisco Fuentes, mentre que del PSC estaran el seu secretari d'Organització, Salvador Illa, l'alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, i la diputada Meritxel Batet.

Fonts dels dos partits han assegurat a Europa Press que aquesta trobada serà una primera presa de contacte per analitzar els fets en els últims mesos, però ni el PSOE ni el PSC acudiran amb cap proposta concreta, perquè la idea és avançar junts en la negociació.

Tant el PSOE com el PSC han assegurat que la seva voluntat de diàleg i acord és màxima, si bé els plantejaments inicials tenen matisos. Així, mentre els socialistes catalans són partidaris de no acabar amb el protocol actual, que creuen que ha funcionat "relativament bé" en aquests gairebé 40 anys, en el PSOE hi ha més partidaris d'introduir canvis.

I dins d'aquest partit hi ha, a més, diferents sensibilitats, tot i que les posicions, algunes molt crítiques abans que s'executés la ruptura al Congrés, s'han anat suavitzant. Només esclatar el conflicte, des de la Gestora i algunes federacions, com l'andalusa, es parlava de resoldre les "asimetries" i els últims dies s'ha passat a parlar d'"anomalies orgàniques".

Així, es fa referència a un assumpte que estarà al centre de les negociacions de les pròximes setmanes, la representació del PSC en els òrgans del PSOE, que alguns han qüestionat: els socialistes catalans formen part dels òrgans del seu partit germà, però no a l'inrevés.

En qualsevol cas, començaran a negociar des d'aquest dilluns amb una voluntat comuna de seguir treballant junts i la intenció que a aquesta finalitat es dirigeixin tots els esforços, tot i que per a això calgui introduir canvis en el protocol.

Fonts del PSOE apunten que les coses no es poden quedar com estan perquè el que ha passat ha estat "molt greu". Així qualifiquen la decisió del PSC de desacatar allò acordat pel Comitè Federal passar del 'no' a l'abstenció davant del PP. Després de participar a la reunió que així ho va decidir, els socialistes catalans van convocar el seu Consell Nacional i es van reafirmar en el rebuig a Rajoy, que van portar a la investidura els seus set diputats.

Des del PSC, el seu primer secretari va reconèixer la setmana passada que és "lògic" que el PSOE decidís "revisar" la relació després d'aquest distanciament, però ha insistit que si només hi ha hagut "dos o tres excepcions" en aquest protocol, és millor no "canviar les regles" si no hi ha garantia que les noves seran millors.

En el PSOE estan convençuts de la necessitat de trobar un equilibri perquè entenen que la relació amb el PSC és crucial per a Espanya. I per això creuen que el PSOE també ha de ser escoltat en la política que es faci a Catalunya.

REPRENDRE LA COMISSIÓ BILATERAL ENTRE EL PSOE I EL PSC

De fet, fa uns anys PSOE i PSC ja van treballar per crear una comissió bilateral o comissió d'enllaç permanent entre els dos partits, tot i que no va arribar a ser sotmesa a la votació del Comitè Federal. L'objectiu era que tingués un funcionament periòdic per analitzar tot amb més perspectiva i no sorprenentment o amb presses quan ja han sorgit els problemes.

Aquell treball va ser fet per Valenciano i Balmon, que ara formen part de la comissió negociadora. Segons les fonts consultades per Europa Press, és possible que aquesta idea d'una comissió bilateral permanent es rescati un altre cop perquè, des de Ferraz consideren necessari que el PSC també escolti el PSOE, ja que les seves decisions impacten a la resta de les federacions.

Això es podria fer en un òrgan que consensuï les postures prèviament abans de llançar propostes de manera unilateral, com ha ocorregut fa poc amb la definició d'Espanya com a 'nació de nacions' que s'ha fet a l'últim congrés del PSC.

Fonts del PSC asseguren que veurien amb bons ulls la creació d'aquesta comissió permanent, perquè "tot el que sigui diàleg i parlar per anticipar problemes" és anar pel bon camí.

Al marge d'això, algunes de les fonts consultades en el PSOE també creuen que s'hauria de modificar el protocol perquè enlloc diu que el PSC estarà obligat a complir les decisions que s'adoptin al Comitè Federal.

"Ningú es podia imaginar el 1978 que podia passar alguna cosa així", exclamen en relació amb la decisió del PSC de convocar el seu Consell Nacional per contradir una decisió del Comitè Federal. Tot i així, aquesta obligació de votar conjuntament amb el PSOE sí està recollida en el Grup Parlamentari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés