Actualitzat 08/02/2016 12:20

El PSOE proposa iniciar el 2017 la redacció de la reforma constitucional sense aprofundir en el contingut

Rueda de prensa de Pedro Sánchez tras reunirse con Albert Rivera
EUROPA PRESS

MADRID, 8 Febr. (EUROPA PRESS) -

   El PSOE proposa iniciar el 2017 la redacció d'un projecte de reforma constitucional, una vegada s'arribi a un acord sobre el "perímetre" dels canvis, entre els quals els socialistes inclouen la revisió de l'organització territorial de l'Estat i el desenvolupament del concepte d'Estat federal. Els socialistes inclouen vuit grans objectius en la seva proposta, sense entrar en detall.

   Així consta al 'Programa per a un govern progressista i reformista' elaborat pel PSOE, el document que el seu candidat a la Moncloa, Pedro Sánchez, lliurarà aquesta setmana als partits polítics amb els quals començarà a negociar per intentar arribar a un acord que permeti la seva investidura.

   L'últim dels set eixos amb què compta el programa és el dedicat a la reforma de la Constitució, un dels compromisos amb els quals el PSOE es va presentar a les passades eleccions generals, amb l'objectiu d'"assegurar eficaçment els drets socials i completar el funcionament federal de l'organització territorial" de l'Estat.

   En el seu document, el PSOE proposa crear en el termini d'un mes, una subcomissió per a la reforma a la Comissió Constitucional del Congrés, que treballarà en sessions d'audiència durant sis mesos amb l'objectiu de presentar un acord sobre el "perímetre" pactat de la reforma.

   Els socialistes plantegen que, quan finalitzin els treballs d'aquesta subcomissió, es nomeni una ponència constitucional, perquè es pugui iniciar la redacció d'un projecte a inicis de l'any 2017.

VUIT GRANS BLOCS

   En concret, els socialistes proposen vuit blocs en aquest acord: reconeixement de nous drets civils i polítics; reconeixement com a drets fonamentals de drets socials, amb la garantia de la seva dotació pressupostària; supressió de la preferència de l'home sobre la dona en la successió a la Corona; revisió de les bases del sistema electoral; modificació de la composició i funcions del Senat; revisió dels aforaments; incorporació del "fet" Unió Europea a l'ordenament constitucional, i revisió del títol VIII i desenvolupament, "ni que sigui mínimament" del concepte d'Estat federal.

   Aquestes propostes neixen del programa electoral amb el qual Pedro Sánchez es va presentar a les generals, tot i que aquest document incloïa objectius més concrets per a aquesta reforma.

   En matèria d'organització territorial, el programa parlava de reconèixer les singularitats de diferents nacionalitats i regions i les seves conseqüències concretes: llengua pròpia; cultura; foralitat; drets històrics; insularitat; ultraperificitat; organització territorial o peculiaritats històriques de dret civil.

   En matèria de finançament autonòmic, proposava incloure el principi d'ordinalitat, que busca que qui més contribueixi no perdi posicions de renda després d'aportar al sistema, tot i que amb mecanismes d'anivellament per complir l'objectiu d'igualtat entre ciutadans.

   Tot i que el PSOE ha rebutjat negociar la investidura amb el PP, els socialistes asseguren que volen tenir el partit de Mariano Rajoy per reformar la Carta Magna. Això sí, aquest document no s'enviarà als populars: s'enviarà només a les formacions amb les quals busquen l'entesa perquè Pedro Sánchez sigui candidat.

   Sí que s'enviarà, tot i això, a Podem, que s'ha tancat a negociar amb el PSOE mentre mantingui converses amb Ciutadans. El líder dels socialistes ha rebutjat el plantejament "excloent" de Pablo Iglesias i insisteix que seguirà parlant amb tots, excepte amb el PP i els independentistes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés