Actualitzat 14/04/2016 14:17

PSOE, Podem i C's demanen acabar amb el "presidencialisme" del CGPJ i Catalá accepta obrir el debat

Rafael Catalá en los Desayunos de Europa Press
EUROPA PRESS

Tots estan d'acord en la necessitat de reprendre el consens per millorar la independència i abordar altres problemes de la Justícia

   MADRID, 14 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha acceptat obrir un debat sobre la independència judicial i el nomenament dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) davant la demanda del PSOE, Podem i Ciutadans (C's) de revocar l'última reforma del Govern del PP que, segons aquests grups, ha limitat el funcionament d'aquest òrgan pel seu marcat "presidencialisme".

   Catalá ha participat aquest dijous en l'esdeveniment organitzat per Europa Press i Wolters Kluwer a l'Hotel Intercontinental 'La Justícia a debat', que ha comptat entre el públic amb la fiscal general de l'Estat central, Consuelo Madrigal; el president de l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro; el president de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, Fernando Grande-Marlaska; al costat de diputats, senadors, magistrats i altres professionals de l'àmbit de la Justícia.

   El ministre en funcions ha defensat en el seu primer torn de paraula que "ja tenim" una Justícia independent sense "contaminació política". No obstant això, ha avançat la seva "plena disposició" perquè en aquesta Legislatura es revisi la composició del CGPJ que presideix Carlos Lesmes. Aquesta idea inicial ha estat confrontada pels portaveus de Justícia del PSOE, Juan Carlos Campo, la de Podem, Victoria Rosell, i el de Ciutadans, José Manuel Villegas.

Previa YoutubeCargando el vídeo....

   "La Justícia va malament, és lenta i cara", ha defensat Campo, exvocal del CGPJ, que ha rebutjat que la crida al consens es basi fonamentalment a plantejar "polítiques incrementalistes" de més jutges. La seva visió, compartida per Podem, és que cal una "revolució" en l'administració de Justícia per abordar, entre altres temes, que el Poder Judicial deixi de ser un òrgan "presidencialista" i, d'aquesta forma, reforçar la seva independència.

   Els quatre assistents han acceptat que la percepció social és que cal independència judicial, encara que Catalá s'ha esforçat a defensar l'actual sistema. "Hi ha un camí molt perillós a Espanya que és la deslegitimació de les institucions i que condueix als totalitarismes", ha dit el ministre, que ha rebutjat la visió feta per la diputada de Podem --partidària d'obrir més la participació ciutadana en l'elecció del Poder Judicial-- que els jutges poden dictar resolucions pressionats pel poder Executiu central.

AFORAMENTS

   José Manuel Villegas ha introduït la necessitat d'augmentar la independència i ha al·ludit la Fiscalia General de l'Estat central i després ha subratllat que aquest debat "va molt més enllà" del CGPJ perquè es necessita "revisar la discrecionalitat" en l'elecció dels jutges. Per a això, ha recordat que la ciutadania qüestiona els aforaments, per ser una figura en la qual s'acullen els polítics per plantejar les seves causes en tribunals on existeix una responsabilitat prèvia en el nomenament de jutges.

   El portaveu socialista ha qüestionat el debat sobre limitar els aforaments, ja que entén que no preocupa els ciutadans. "Quan m'investigui un fiscal, que el jutge sigui la meva garantia", ha dit Campo a manera de resum al mateix temps que advocava per "simplificar un debat inflat". "El fiscal és un, que tot es faci d'acord amb el fiscal i que decaigui el joc de tribunals", ha insistit.

   El portaveu de Ciutadans ha retret a Podem que parli d'independència quan en la seva proposta per formar Govern espanyol va plantejar que el fiscal general o altres càrrecs de representació judicial estiguessin compromesos amb el programa de canvi de la formació morada i del nou Executiu central. "No és el més edificant", ha exposat Villegas, davant del qual Rosell ha reconegut que allò va ser "una errata" ja corregida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés