Publicat 29/03/2016 18:22

El PSOE i Podem arriben a un acord per a la quota de preguntes al Govern espanyol, amb el vistiplau de Ciutadans

Antonio Hernando en el Congreso
EUROPA PRESS

El PP insisteix a acusar l'oposició d'usar "injustament" el Parlament per tractar de "desgastar" l'executiu de Rajoy

MADRID, 29 març (EUROPA PRESS) -

El PSOE i Podem han arribat a un acord per al repartiment de les preguntes al Govern espanyol a les sessions de control al Congrés, unes quotes que tenien el vistiplau de Ciutadans però que no ha obtingut el suport d'altres formacions polítiques.

Segons ha informat el portaveu del grup socialista, Antonio Hernando, en una roda de premsa a la cambra baixa, a la Junta de Portaveus d'aquest dimarts no hi ha hagut un consens sobre aquest assumpte i, per tant, al ple de la setmana que ve no hi haurà preguntes orals als membres de l'Executiu.

La quota acordada pels socialistes i el partit morat preveu que el PP pugui fer vuit preguntes; el PSOE, sis; Podem, cinc; Ciutadans, tres, i la resta de grups (Esquerra, Democràcia i Llibertat, PNB i Mixt), una pregunta cadascun. En total, 26 preguntes, una més que les que es formulaven la passada legislatura.

Hernando ha explicat que aquest repartiment era fruit d'un "acord inicial" amb Ciutadans i Podem, però ha admès que no s'havia parlat abans de la Junta amb altres formacions, per la qual cosa s'ha endarrerit la presa en consideració. Segons la seva opinió, aquesta proposta és un "ràtio raonable".

ACORD DE TRES

El portaveu socialista ha assegurat que aquest repartiment respon a un "acord entre tres grups", en què eren Podem i Ciutadans. Tot i això, després el portaveu del partit taronja, Juan Carlos Girauta, ha puntualitzat que el seu grup va ser "informat". Això sí, no ha plantejat cap objecció a aquesta proposta, que considera acceptable.

Qui va protestar va ser el PP, el seu portaveu parlamentari, Rafael Hernando, considera que els altres grups intenten usar "injustament" el Parlament per tractar de "desgastar" l'Executiu de Rajoy. És més, assegura que algun portaveu de l'oposició ja va descartar sessions de control, i fins i tot està registrat en acta formalment, i espera que ara tingui "la decència" de mantenir aquestes paraules.

El PP defensa com a "sensata" la negativa del Govern espanyol a sotmetre's al control parlamentari ordinari i ha indicat que, si finalment el Ple del Congrés posa en marxa el procediment perquè el Tribunal Constitucional aclareixi l'assumpte, com reclama l'oposició i es votarà el dia 6, el que és lògic és renunciar a organitzar sessions de control fins que arribi aquesta sentència. "Deixi vostè que opini el TC i, mentrestant, esperi's", ha resumit.

Hernando ha insistit que els propis serveis jurídics del Congrés ja han indicat que no hi cap un control parlamentari "ordinari" del Govern espanyol en funcions, més enllà de "situacions d'excepcionalitat" com les explicacions sobre els últims Consells Europeus.

LA "COMPAREIXENÇA FORÇADA" DE RAJOY

Precisament el PSOE ha saludat que el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, hagi modificat la seva posició i vulgui anar al Congrés a informar sobre l'últim Consell Europeu. Segons la seva opinió, és "una rectificació bona per a la democràcia".

Rajoy, ha dit Antonio Hernando, "s'ha vist obligat a comparèixer" perquè "el Govern central s'ha adonat que havia de rectificar la seva posició inicial de negar la capacitat de control" de la Cambra sobre les decisions que estan prenent a Brussel·les.

Es tracta, ha dit, d'una "compareixença forçada" del president del Govern espanyol en funcions "per les circumstàncies", després de la qual es tramitarà el conflicte d'atribucions plantejat per "tots els grups" a excepció del PP.

Hernando ha recalcat a més que aquesta compareixença de Rajoy és "una iniciativa de control". Per això, ha explicat, la seva petició de compareixença s'acumula a la que havien plantejat Podem i el PSOE. "El president ve a una sessió de control i està bé que així sigui", ha dit.

Per part seva, el portaveu parlamentari de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha volgut deixar clar que la compareixença de Rajoy de la setmana que ve "no encaixa" dins del control al Govern espanyol, sinó que és una obligació de l'Executiu, i ha censurat que el president només hagi demanat informar el Congrés sobre l'última cimera europea i no sobre la qual es va produir setmanes abans entorn de l'oferta de la UE per evitar la sortida del Regne Unit (Brexit).

Però Rafael Hernando, del PP, nega un canvi d'estratègia i ha reiterat que el Govern central ja ha informat a la Cambra de les últimes cimeres europees, primer a través del ministre José Manuel Margallo i després del secretari d'Estat Fernando Eguidazu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés