Publicat 28/03/2016 15:49

PSOE i EnComúPodem busquen al Congrés un acord per al tancament definitiu de Castor

Plataforma Castor
ESCAL

MADRID/VALÈNCIA, 28 març (EUROPA PRESS) -

El PSOE i la confluència catalana de Podem, EnComúPodem, intentaran buscar aquest dimarts un acord a la Comissió d'Indústria del Congrés sobre el tancament definitiu i desmantellament del magatzem subterrani de gas natural Castor i sobre la reclamació a la concessionària Escal UGS de la devolució de la indemnització per extinció que se li ha hagut d'abonar.

En la seva iniciativa, EnComúPodem exigeix un calendari per al desmantellament del projecte negociat entre el Govern espanyol, la Generalitat Valenciana i la catalana, juntament amb els ajuntaments afectats, que prevegi el desmantellament de les instal·lacions, i que sigui "responsable, transparent i no onerós per a les arques públiques", segons ha defensat el portaveu d'Indústria de la formació, Josep Vendrell.

A través d'una esmena, el PSOE se centra a demanar el tancament definitiu de la instal·lació i reclama "una major contundència" en l'exigència i exercici de transparència per conèixer les causes i conseqüències del tancament del magatzem, així com en el seu desmantellament amb l'oportuna reparació mediambiental.

"La hibernació no ha de ser el final del procés, sinó el tancament definitiu i desmantellament, donant així una garantia certa als municipis que van patir sismes que no n'hi haurà més i que hi haurà una recuperació mediambiental i paisatgística", explica el coordinador del Grup del PSPV-PSOE al Congrés, Herick Campos.

LES INDEMNITZACIONS NO HAN DE RECAURE EN EL CIUTADÀ

Sobre les indemnitzacions, els socialistes també reclamen que sigui l'empresa que va promoure Castor, o els seus accionistes, els que assumeixin el cost, "sense que en cap cas recaigui aquest cost en els ciutadans, ni amb fons públics, ni amb recàrrecs en els rebuts". Per a això, consideren "prioritari" continuar amb les accions legals en curs per "donar llum i exigir responsabilitats sobre en quines condicionis es va posar en funcionament Castor i les indemnitzacions atorgades pel Govern".

Va ser el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, qui va impulsar el recurs d'inconstitucionalitat presentat per 50 diputats i senadors del PSOE contra la decisió del Govern espanyol d'"atorgar de manera directa i sense cap tipus d'investigació, una compensació als promotors de Castor", segons recorda Campos.

En aquest sentit, assenyala que a l'esmena presentada pel PSOE també s'exigeix conèixer per què en la indemnització s'inclouen els sobrecostos, què va provocar que el cost inicial de més de 400 milions d'euros passés a 1.000 milions i per què no s'ha esperat a saber què va fallar, de la mateixa manera que conèixer els informes que avalaven la instal·lació o l'execució del projecte.

Campos lamenta que "el PP segueixi entestat a culpar el PSOE pel projecte o la quantia de la indemnització, quan l'empresa no comptava amb l'autorització definitiva, la quantia la va fixar el PP sense investigar res, amb un decret llei amb el vot en contra per a la seva tramitació parlamentària". Segons la seva opinió, és el PP qui ha d'explicar per què "prevarica i càrrega en el ciutadà les seves decisions".

UN FRACÀS D'INFRAESTRUCTURES

Sobre la iniciativa que es debat, el portaveu d'Indústria d'EnComúPodem, Josep Vendrell, critica que Castor sigui un dels "fracassos més importants de la Història" d'Espanya en matèria d'infraestructures, un projecte que, segons la seva opinió, "mai s'hauria d'haver iniciat perquè no era ni necessari, ni viable".

"El temps ha demostrat que allò que el Govern ha considerat una decisió estratègica ha estat erroni i que va respondre a una erràtica planificació en la política energètica basada en un creixement il·limitat de la demanda que en cap cas s'ha correspost amb les necessitats energètiques reals del país", assenyala Vendrell.

El portaveu parlamentari d'Indústria també recorda que "van ser moltes les veus que van advertir que aquest projecte no calia ni reunia les condicions necessàries de seguretat" però "es van fer orelles sordes" i, després de la paralització del projecte pels sismes a la zona, seran "una vegada més" els contribuents els qui hagin de fer front als costos.

"Cal acabar amb aquesta estafa permanent que els lobbies han aconseguit imposar d'un capitalisme de casino i un socialisme perfecte, en què es privatitzen els beneficis i, quan arriben les pèrdues, aquestes se socialitzen", insisteix Vendrell, que recorda que el "despropòsit" del Castor costarà a la ciutadania gairebé 1.650 milions d'euros en indemnitzacions.

L'EMPRESA HA D'ASSUMIR RESPONSABILITATS

Però, a més, Vendrell defensa que "no és per a res acceptable que una empresa que ha construït amb risc sísmic i sense tenir en compte els informes que alertaven d'aquest risc no assumeixi cap tipus de responsabilitat i se li reconegui l'extinció de la concessió i de la indemnització sense la deguda auditoria i estudis de la diligència professional".

I, per aquesta raó, vol que el Congrés emplaci l'executiu a impulsar accions legals per recuperar la quantitat retribuïda a Escal UGS --que encapçala ACS-- en concepte d'extinció de la concessió perquè considera que ha existit negligència, i perquè es fixin responsabilitats ambientals, administratives i econòmiques de l'empresa pel miler de moviments sísmics registrats a la zona.

Per a això, farà falta peritar els danys materials i morals que han patit els ciutadans de les Terres de l'Ebre (Tarragona) i del Baix Maestrat (Castelló) pels terratrèmols, així com fer estudis tècnics sobre els efectes que la hibernació del projecte pot tenir sobre el medi ambient i altres instal·lacions de risc de la zona, com les centrals nuclears.

Finalment, EnComúPodem exigeix també enviar al Jutjat de Primera Instància de Vinaròs els informes de la Universitat de Stanford i pel Massachusetts Institute of Tecnology (MIT) relatius a les responsabilitats en les fases de tramitació i adjudicació del projecte.

QUE NO ES TORNI A REPETIR

Alhora, creu necessari impulsar modificacions legislatives per "impedir que en el futur siguin les arques públiques les que assumeixin les indemnitzacions derivades de la renúncia voluntària de la concessió d'explotació d'una infraestructura o servei".

Vendrell també té registrada al Congrés una proposició no de llei del mateix tipus i una sol·licitud de compareixença del ministre d'Indústria en funcions, José Manuel Soria, perquè expliqui la "retribució addicional" de 253,3 milions d'euros concedida als promotors del projecte en concepte de factura del gas.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés