Publicat 24/02/2016 14:26

PSOE i C's volen convertir el Senat en una cambra territorial amb un màxim de cent membres o, si no, tancar-lo

Pedro Sánchez y Rivera firman el acuerdo en el Congreso
EUROPA PRESS

Plantegen determinar a la Constitució les competències de l'Estat i les autonomies i establir els instruments de cooperació

MADRID, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

L'acord tancat pel PSOE i Ciutadans sobre un programa de govern per a aquesta legislatura estableix que, en el marc de la reforma de la Constitució, els dos partits defensaran convertir el Senat en una veritable cambra territorial amb un màxim de cent membres. Si finalment no es transforma en aquest sentit, demanaran tancar-lo.

El document preveu la creació, en el termini d'un mes, d'una subcomissió per modificar la Carta Magna en el si de la Comissió Constitucional del Congrés, que durant sis mesos acolliran diverses compareixences per, després, presentar un acord sobre el "perímetre" pactat de la reforma.

En acabar els treballs de la subcomissió, segons recull l'acord subscrit entre PSOE i Ciutadans, es nomenaria una ponència constitucional per poder iniciar la redacció d'un projecte a principi de l'any 2017.

Els canvis a fer es divideixen entre els que s'efectuarien de manera "urgent" i aquells en què no es marca un termini concret, i només s'esmenta la "voluntat" de promoure'ls. És en aquest segon apartat on hi ha la reforma del Senat.

La idea de Ciutadans i el PSOE és que la cambra alta es converteixi en una "estricta cambra territorial amb una composició màxima de 100 membres" --actualment són 266-- i "amb funcions vinculades amb l'articulació i cohesió de l'estructura territorial de l'Estat".

Entre aquestes funcions figurarien la determinació del sistema de finançament autonòmic, els plans estatals d'infraestructures de transport o la determinació de nivells comuns en els grans serveis públics.

Si, una vegada aprovada la reforma de la Carta Magna, no s'ha aconseguit fer aquesta transformació en cambra territorial, els socialistes i C's es comprometen a "advocar per la seva supressió com a cambra de segona lectura".

PRINCIPI DE LLEIALTAT INSTITUCIONAL

Alhora, els dos partits defensaran que es revisi el Títol VIII de la Constitució per "suprimir els preceptes ja obsolets; incorporar les denominacions de les comunitats autònomes i ciutats autònomes; i garantir la igualtat de tracte de tots els espanyols, sigui quina sigui la seva comunitat d'origen o residència".

També volen "determinar amb precisió les competències de l'Estat i les de les comunitats autònomes i la incidència dels seus fets diferencials reconeguts en la Constitució", així com "establir els principis del sistema de finançament autonòmic", que són "autonomia, coordinació, suficiència i solidaritat, en els termes interpretats pel Tribunal Constitucional".

A més, advocaran per "establir els instruments de cooperació; definir l'abast del principi de lleialtat constitucional; i determinar el paper i la responsabilitat de l'Estat i de les comunitats autònomes en relació amb la pertinença d'Espanya a la Unió Europea". Alhora, pretenen incorporar "el 'fet' Unió Europea a l'ordenament constitucional".

MODIFICACIÓ DE LA LLEI ELECTORAL

També proposen revisar les bases del sistema electoral, amb remissió de la seva concreció a la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), una norma que per ser modificada requerirà una majoria de tres cinquens. Per constituir la ponència que reformaria la LOREG en aquells aspectes que no necessiten canvis en la Constitució fixen un termini de sis mesos.

Entre aquestes bases, PSOE i Ciutadans plantegen mesures per "incrementar la proporcionalitat, desbloquejar les llistes, facilitar el vot a les persones amb discapacitat i possibilitar formes de vot electrònic".

FINANÇAMENT AUTONÒMIC I FUSIÓ "VOLUNTÀRIA" DE MUNICIPIS

Respecte a la la reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA), l'acord diu que cal corregir "les insuficiències del sistema" i garantir els principis d'autonomia, coordinació, solidaritat i igualtat.

Amb aquesta fi, plantegen que en un mes es creï un grup de treball plural per preparar la modificació de la LOFCA en el termini de sis mesos i així afrontar les seves previsions en els pressupostos generals de l'Estat del 2017.

A més, el document proposa derogar les modificacions introduïdes en la legislació de règim local per la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració Local aprovada durant el mandat de Mariano Rajoy, així com aprovar una nova Llei de Finançament Local.

L'objectiu de PSOE i C's és "assegurar l'autonomia local, garantir un sistema de finançament estable i proporcional a unes competències ben definides dels ens locals i les que no, tot i no ser pròpies, previ conveni, puguin desenvolupar-se sense comprometre l'estabilitat pressupostària amb garanties de control i transparència de la gestió pública".

Finalment, volen fomentar, en coordinació amb les comunitats autònomes, la racionalització de les entitats locals, "promovent la fusió voluntària de municipis", per oferir "de manera eficaç i eficient" el mateix nivell de prestacions de serveis a tots els ciutadans amb independència d'on visquin.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés