Publicat 24/02/2016 14:57

PSOE i C's pacten parar la LOMCE i un finançament a la Universitat segons l'ocupabilitat

Pedro Sánchez y Rivera firman su acuerdo en el Congreso
EUROPA PRESS

MADRID, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

PSOE i Ciutadans han pactat la paralització de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) i l'establiment d'incentius per a la Universitat, en forma de finançament addicional, que depenguin de l'ocupabilitat dels seus titulats i de la "consecució d'èxit" dels seus projectes d'investigació, entre d'altres mesures.

Així ho indica l''Acord per a un Govern reformista i de progrés', signat aquest dimecres 24 de febrer pels líders de les dues formacions, Pedro Sánchez i Albert Rivera, que estableix la paralització "amb caràcter immediat" del calendari d'aplicació de la llei aprovada en solitari pel PP en l'anterior legislatura, mentre es consensua un nou marc legal, que esperen elaborar en sis mesos des de la constitució d'una Mesa per al Pacte Social i Polític per l'Educació.

Aquesta mesura dels socialistes, inclosa en la seva última proposta per a la formació de Govern espanyol després de les eleccions, ha estat acceptada per Ciutadans, que no preveia parar la LOMCE ni aprovar una altra llei educativa.

Les dues formacions han acordat "configurar la beca com un dret subjectiu", que, segons expliquen en el document, es tracta de garantir el seu reconeixement a tots els alumnes que reuneixin les condicions establertes per obtenir-la i que els PGE prevegin un crèdit per a beques "ampliable". També incorporen la proposta de C's de garantir ajudes per a l'adquisició i llibres de text.

Sobre l'oferta de l'Educació Infantil de zero a tres anys, han pactat "universalitzar" de manera progressiva aquesta etapa amb oferta pública "assequible i suficient" per cobrir la demanda.

Sánchez i Rivera han incorporat en aquesta document l'aprovació de l'Estatut del Personal Docent, que inclogui una proposta defensada per tots dos com és el MIR docent, un sistema de formació i selecció de professors semblant al dels metges.

EL PES DE LES LLENGÜES EN L'HORARI ESCOLAR

La constitució d'un grup de treball que en tres mesos proposi una revisió "global" del sistema de Formació Professional; dotar de més autonomia i flexibilitat els centres educatius amb avaluacions periòdiques, com proposava Ciutadans; l'impuls de l'anglès perquè el model educatiu sigui bilingüe o trilingüe (a les autonomies amb llengua cooficial); i establir "el pes ponderat de cada llengua en l'horari escolar", són algunes de les mesures pactades en matèria d'educació no universitària.

Per a l'educació universitària, PSOE i C's volen avaluar de manera "rigorosa" la qualitat del sistema, fomentar la internacionalització a tots els seus àmbits, més "fluïdesa" dels intercanvis entre centres d'investigació i docents i intentar el retorn dels "investigadors d'excel·lència" espanyols a l'estranger.

Pel que fa a les taxes universitàries, han acordat un nou marc estatal de preus públics que tingui en compte els nivells de renda i que eviti que en una comunitat es pagui el triple que en una altra pels mateixos estudis.

Per al finançament de la pública, PSOE i C's volen un nou model que mantingui l'objectiu europeu d'invertir el 3% del PIB en educació superior "a mitjà termini" i una anàlisi de la situació financera "real" de les universitats.

FINANÇAMENT D'ACORD AMB RESULTATS

En aquest àmbit, assenyalen que una part "rellevant" del finançament públic es distribueixi d'acord amb objectius i resultats en investigació i docència i l'establiment d'incentius, en forma de finançament addicional lligat a l'ocupabilitat dels retorns i a l'èxit dels programes d'investigació.

El PSOE ha aconseguit que C's li doni suport en la mesura proposada anteriorment per recuperar l'alumnat que ha abandonat els seus estudis universitaris per raons econòmiques i per al programa d'ajudes als titulats universitaris en situació de desocupació perquè puguin pagar un màster a les universitats públiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés