Actualitzat 30/03/2017 20:37

PSOE confia que la reunió entre Fernández i Iceta forgi una relació "des del respecte"

MADRID, 13 nov. (EUROPA PRESS) -

El responsable de Política Exterior de la Gestora del PSOE, Ricardo Cortés, ha explicat que l'objectiu del partit és que la reunió d'aquest dilluns entre el president de la Gestora, Javier Fernández, i el secretari general del PSC, Miquel Iceta, serveixi per "establir una relació de simetria, des del diàleg i el respecte" de la qual s'extreguin "conclusions positives" per a tots dos.

Cortès no ha detallat quina serà la posició del PSOE amb vista a la trobada, que tindrà lloc en Ferraz, tot i que ha reconegut que una de les possibilitats que es plantegen és l'entrada d'un membre del PSC en la Gestora, on actualment no hi ha cap. "És una possibilitat, demà es veurà si es decideix o no", ha explicat en declaracions als periodistes.

En tot cas, s'ha mostrat convençut que el diàleg "està en bones mans" i que, tot i que ha reconegut que la d'aquest dilluns serà només "una primera reunió", s'extreguin conclusions "positives per als socialistes d'Espanya i de Catalunya".

La trobada entre Fernández i Iceta es produeix després de la ruptura de la disciplina de vot per part del PSC en la investidura de Mariano Rajoy i després del congrés dels socialistes catalans en què van definir a Catalunya com "nació".

Els ànims ja eren calents des que Miquel Iceta va convocar al Consell Nacional del PSC per prendre una decisió diferent de l'adoptada dos dies abans al Comitè Federal del PSOE, és a dir, perquè els seus diputats al Congrés votessin "no" a la investidura de Mariano Rajoy en lloc d'abstenir-se en la segona votació com havia acordat el màxim òrgan entre congressos del PSOE.

Però la reunió entre els màxims dirigents de PSOE i PSC no s'ha produït de manera immediata després del ple d'investidura perquè els socialistes catalans eren immersos en el seu procés congressual.

La direcció provisional de Ferraz preferia esperar que en el PSC hagués una direcció definitiva i conèixer quin era el projecte que s'aprovava en el seu congrés, que s'ha produït els dies 4 i 5 de novembre, i en què finalment es va acordar la definició de Catalunya com a nació. La tensió entre les dues direccions es va reflectir també en l'absència de dirigents de la Gestora del PSOE al Congrés del PSC.

El fet que els socialistes catalans puguin opinar i influir en les decisions que pren el PSOE i que no hi hagi reciprocitat en aquesta representació del PSOE en el PSC ha aixecat butllofes tant entre la direcció del partit com entre molts diputats arran de la ruptura de la disciplina de vot.

POSEN COM A EXEMPLE LA CDU I LA CSU A ALEMANYA

Per aquesta raó, des de fa ja diverses setmanes són molts els dirigents del PSOE que opinen que aquest "desequilibri" cal corregir-lo i establir un protocol de relacions diferent. Tot i això, la gran majoria no està per "trencar" ponts amb el seu partit germà a Catalunya. De fet, molts creuen que és un bon exemple la relació que tenen la CDU (Unió Demòcrata Cristiana d'Alemania) amb la CSU (Unió Social Cristiana de Baviera).

Aquest últim partit només es presenta en Baviera i és la representació del CDU al 'land', però, tot i que són dos partits independents, funcionen com partits germans i com a grup parlamentari al Bundestag. Tot i això, alguns també matisen que a Alemanya no hi ha el problema territorial que existeix a Espanya.

Per part del PSC, Iceta acudeix a la reunió amb una intenció dialogant i pactista, i el seu objectiu és traslladar-lo a Fernández la voluntat majoritària del seu partit, expressada al congrés que el partit ha fet el cap de setmana passat: que les dues formacions segueixin agermanades malgrat els distanciaments dels últims dies.

Tot i així, els socialistes catalans s'obren a replantejar la relació si així ho sol·licita el PSOE però sense perdre els llaços i també posen com a exemple la vinculació que tenen a Alemanya la CDU i la CSU.

Sobre la possibilitat que el PSOE expulsi al PSC dels òrgans de direcció com a mecanisme punitiu per la ruptura de vot, Iceta sosté que "estar en la direcció té avantatges i inconvenients, depenent de per a què s'estigui".

Admet que la relació està danyada però adverteix que una eventual ruptura PSC-PSOE es podria entendre com que "el PSC es desentén d'Espanya i el PSOE es desentén de Catalunya", quelcom que segons la seva opinió seria un error.

"EL PSC DEFENSA DES QUE VA NÉIXER QUE CATALUNYA ÉS UNA NACIÓ"

També defensa que el fet que el PSC vulgui que es reconegui a Catalunya com a nació no ha de complicar la situació amb el PSOE perquè, segons diu, "no és res nou, doncs el PSC defensa des que va néixer que Catalunya és una nació".

El PSC creu que en la trobada de demà Javier Fernández i Miquel Iceta haurien d'abordar la incorporació d'un representant del PSC a la Comissió Gestora del PSOE, una plaça reservada per la situació d'interinitat en la qual es trobava el PSC fins al congrés. Iceta ha detallat que són els membres del PSC al Comitè Federal els qui haurien d'elegir a aquest representant.

Tot i això, tot dependrà de què parlin el president de la Gestora i el primer secretari del PSC i a quins acords arribin, perquè si es porta finalment a terme la intenció que el PSC deixi de tenir representació en els òrgans de direcció del PSOE, serà difícil que puguin col·locar a un representant en la Gestora. Tot i això, fonts socialistes consultades per Europa Press precisen que és probable que de la reunió d'aquest dilluns no surti una solució definitiva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés