Publicat 24/06/2017 10:44

El PSOE cerca "generar confiança" entre Cs i Podem abans d'estudiar una moció de censura

Carles Ruíz, PSC
EUROPA PRESS

   Carles Ruiz (PSC): "Els ajuntaments on els socialistes vam governar no actuaran il·legalment"

   BARCELONA, 24 juny (EUROPA PRESS) -

   El PSOE està centrant part del seu treball al Congrés dels Diputats a "generar confiança" entre Podem i Cs abans de plantejar-se si presenta una moció de censura que permeti canviar a l'actual Govern del PP que lidera Mariano Rajoy.

   Ho ha explicat en una entrevista d'Europa Press el nou dirigent de la Comissió Permanent del PSOE i alcalde de Viladecans (Barcelona), Carles Ruiz (PSC), que ha detallat que la nova Executiva del PSOE vol parlar amb Podem i Cs, "les forces a favor del canvi, per establir aliances".

   De fet, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ja ha programat per dimarts que ve una trobada amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, i s'ha posat en contacte amb Albert Rivera (Cs) per veure's pròximament.

   Ruiz explica que la moció de censura que va presentar Podem va ser "un error tàctic" destinat al fracàs perquè es va presentar sense dialogar amb la resta de partits del canvi i sense assegurar-se prèviament una majoria sòlida.

   En canvi, el PSOE aspira a "liderar el canvi real" amb el suport dels grups que també ho vulguin, però admet que l'actual aritmètica parlamentària i els vetos entri Podem i Cs compliquen l'assumpció d'aquest objectiu.

   Però confia en "anar generant confiances --entre Podem i Cs-- a partir d'anar aconseguint aliances concretes, com la qual s'ha vist aquesta setmana en relació a la direcció de RTVE", per després poder configurar una alternativa sòlida que permeti un canvi real.

   Aquest procés s'augura complex i per això el PSOE no es fixa "límits de temps ni fórmules", i Ruiz indica que podrà materalitzar-se si Podem entén que l'enemic és el PP i no els socialistes.

REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ

   Un dels canvis que defensa el PSOE i pel qual podria necessitar a Podem i Cs és la reforma de la Constitució en clau federal: "Estem obrint camí des de fa anys i ja veiem els primers fruits, tenint en compte que hem posat la reforma constitucional en l'agenda política i hem fet que es vegi com alguna cosa necessari".

   Assenyala que serà necessària una majoria àmplia per modificar la Constitució --"d'una altra manera, no perduraria en el temps"--, però confia que la pedagogia dels socialistes segueixi calant per poder il·luminar un pacte abanderat per Pedro Sánchez.

   Destaca la importància que el PSOE hagi aprovat al seu congrés el reconeixement del caràcter plurinacional d'Espanya, i reivindica que els socialistes volen votar un nou encaix constitucional que millori l''statu quo': "Si en un referèndum com el qual proposen --els independentistes-- sortís 'no', estaríem condemnats a quedar-nos igual? Nosaltres volem un canvi i per això proposem una reforma".

REFERÈNDUM ANUNCIAT

   Sobre el referèndum anunciat per l'1 d'octubre, Ruiz sentencia que el PSC no col·laborarà amb cap iniciativa que no tingui empara legal: "Els ajuntaments on els socialistes vam governar no actuaran il·legalment i demanaran un informe per escrit als secretaris municipals sobre quins són els límits legals".

   El PSC va enviar instruccions als seus alcaldes perquè no participin en el referèndum, però alguns municipis com Girona i Terrassa (Barcelona) s'han desmarcat d'aquesta directriu i no ho impediran: Ruiz destaca que aquests posicionaments són a "títol personal" i que la línia del partit és unànime.

   Per a Ruiz, el Govern es troba en un atzucac perquè ha promès un referèndum que no pot convocar i intenta "tirar la culpa a uns altres: a l'Estat, dient que tracta d'impedir-ho, i als ajuntaments, a els qui intenta traslladar la responsabilitat".

   "Si fos legal, la nostra participació i la dels funcionaris seria immediata, com en totes les eleccions", però com no ho és seria una simple mobilització en cas que finalment hi hagi una convocatòria oficial.

   El referèndum anunciat solament pot executar-se com "un segon 9N i, si és així, de què haurà servit tot aquest temps perdut?", s'ha preguntat, i ha afegit que els grans perjudicats són els catalans, que segueixen sense veure resoltes les seves necessitats socioeconòmiques.

   Els socialistes catalans també són molt crítics amb l'immobilisme del PP, que impedeix trobar solucions, i esperen que "no s'arribi a la bogeria" d'aplicar l'article 155 de la Constitució per intervenir part de l'autonomia catalana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés