Publicat 12/03/2016 12:37

El PSC impulsa una llei perquè els restaurants envasin als clients el menjar que els sobra

La iniciativa forma part d'una àmplia proposició de llei contra el malbaratament d'aliments

BARCELONA, 12 març (EUROPA PRESS) -

El PSC registrarà dilluns al Parlament una proposició de llei contra el malbaratament alimentari que s'inspira en l'aprovada fa poc a França i que, entre d'altres mesures, pretén que els restaurants disposin d'envasos perquè els clients s'enduguin el menjar que els sobra.

"A Catalunya es desaprofiten cada any més de 260.000 tones d'aliments i cal unir esforços per acabar amb aquesta realitat", especialment en un moment d'emergència social en què al voltant d'un 20% de la població viu al llindar de la pobresa, ha destacat a Europa Press el diputat del PSC Raül Moreno, promotor de la iniciativa.

El malbaratament d'aliments és comú en la majoria de societats desenvolupades i el primer país europeu a buscar un remei ha estat França, que a principis d'any va donar llum verda a una legislació pionera de coordinació entre productors, distribuïdors i entitats socials per obligar per llei a aprofitar el menjar.

"Ens inspirem en aquesta legislació, amb la diferència que a França han establert multes per als qui no la compleixin i nosaltres primer volem apel·lar a la bona voluntat de tots els actors", ha destacat Moreno.

La intenció del PSC és impulsar una llei amb un quàdruple objectiu: canviar els hàbits per "recuperar el valor dels aliments", concebre les sobres com un recurs aprofitable, combatre la deixalla amb iniciatives solidàries i reduir l'empremta ecològica.

Per aconseguir aquestes metes cal la coordinació entre productors, distribuïdors, restauradors i entitats socials, que hauran d'unir esforços per "donar sortida" al menjar en bon estat que ara acaba en contenidors d'escombraries.

Per als productors, el PSC proposa incloure estratègies de responsabilitat social corporativa i de reducció de residus, i per als distribuïdors evitar que llencin productes frescos i amb data de consum preferent, entre d'altres mesures.

En l'àmbit de la restauració, els socialistes aposten per facilitar que els consumidors s'emportin a casa el menjar que no s'han acabat, servir plats dels quals puguin sorgir noves receptes --aprofitar les sobres d'un caldo per fer el farcit d'uns canelons, per exemple-- i promoure el consum de temporada.

Productors, distribuïdors i restauradors hauran de fomentar convenis amb entitats socials per "acabar amb el doble escenari dolorós que es crea sovint: contenidors plens d'aliments en bon estat mentre en moltes entitats es formen llargues cues de persones vulnerables a la recerca de menjar".

La clau perquè l'engranatge funcioni la tenen els ciutadans, per la qual cosa el PSC vol que la llei inclogui iniciatives educatives per a conscienciar els consumidors de la necessitat de reduir el malbaratament d'aliments: a les llars s'arriba a desaprofitar fins el 80% de tot el menjar que es desaprofita cada any a Catalunya.

RECORREGUT

La proposta del PSC arribarà al ple en les pròximes setmanes i, si la majoria de diputats ho aprova, es crearà una ponència conjunta de tots els partits en la qual es redactarà la futura llei d'acord amb l'experiència i el coneixement que aportin els experts.

Al ple de pobresa i reactivació econòmica que es va fer dimecres i dijous, va prosperar una proposta del PSC per crear un Pla Nacional de lluita contra el malbaratament d'aliments, una iniciativa que els socialistes també recullen en la seva proposició de llei i que genera amplis consensos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés