Publicat 22/01/2016 16:48

Prodi avisa a Espanya que "l'estabilitat és indispensable" i defensa una coalició forta

El expresidente de la Comisión Europea Romano Prodi
PROCORNELLÁ

CORNELLÀ DE LLOBREGAT (BARCELONA), 22 gen. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Comissió Europea Romano Prodi ha destacat aquest divendres que "l'estabilitat és indispensable" després de ser després de preguntar-li pel procés de formació de nou Govern a Espanya i ha advocat perquè es formi ràpid, i amb un programa i un líder clars.

En una conferència sobre 'Una guerra mundial per etapes: conseqüències i perspectives en la política i l'economia' en el fòrum Cornellà Creació, el també exprimer ministre italià ha instat els polítics espanyols a no seguir l'estela d'Itàlia, on la fragmentació va portar "molts anys d'inestabilitat".

Ha assenyalat que és la primera vegada que Espanya es troba front a un escenari de necessitat d'una gran coalició per governar, i ha advocat per la negociació per aconseguir acords forts i duradors, ja que la falta de Govern o un Govern feble estaria abocat a ser breu i a noves eleccions.

Després de preguntar-li pel procés sobiranista català, ha indicat que és una qüestió interna d'Espanya en què Europa no prendrà partit, tot i que ha considerat que una Europa forta ajudaria a resoldre aquestes "tensions" perquè ofereix un marc de seguretat.

UE EN CRISIS

Ha constatat que Europa està vivint una forta crisi, amb exemples com la gestió de l'arribada massiva de refugiats i les amenaces de sortida de la UE de Gran Bretanya, però s'ha mostrat convençut que "se superarà perquè no hi ha alternativa" per no caure en la irrellevància en un món global.

En la seva conferència, ha indicat que Europa "juga actualment un paper passiu" en la geopolítica internacional, liderada pels Estats Units, Rússia i Xina, i amb el problema del terrorisme amb base a Pròxim Orient i Àfrica --que ha considerat que ha de combatre's amb un acord entre els Estats Units i Rússia que tingui efecte arrossegament entre els seus aliats--.

"Els últims anys Europa ha agafat por i ha canviat profundament al seu interior, fa 12 anys jo la definia com una unió de minories, amb un cert equilibri entre Alemanya, França i Gran Bretanya, mentre que ara tenim una Europa germànica a causa dels nostres errors i a les seves virtuts", ha exposat.

ALTERNATIVA A ALEMANYA

Ha assegurat que l'única alternativa al lideratge únic d'Alemanya és un acord entre Espanya, Itàlia i França, però no per anar contra Alemanya, sinó per equilibrar els interessos diversos, ja que una mateixa fórmula no funciona per a tots: "Quan tenim un atur del 20%, és millor que l'austeritat la faci un altre".

"Cal reequilibrar un altre cop a Europa, amb una disciplina per a tots", ha argumentat, i ha lamentat que Europa no compta actualment en el món perquè no està unida.

O MÉS UE O EL SEU FINAL

"O Europa es desfà o hem de donar un pas endavant", ha augurat, decantant-se per la segona opció, i ha reprotxat que, quan es posa en dubte la lliure circulació de les persones, és difícil parlar d'unió.

"Quan hagi d'ensenyar el meu passaport per venir a Barcelona, aquest dia diré que Europa haurà acabat", ha exemplificat, donant per fet que Europa anirà per endavant o anirà cap enrere.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés