Publicat 11/02/2016 14:55

El procés independentista "ha robat" a Catalunya el 3,5 del PIB, segons Societat Civil Catalana

Javier Santacruz, Ferran Brunet y Martí Pachamé en un acto de SCC
SCC

L'associació sosté que "Madrid no roba" els catalans sinó que "atreu les inversions que els separatistes espanten"

MADRID, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

El procés independentista a Catalunya "ha robat" a Catalunya el 3,5% del PIB des de l'any 2005 fins ara, segons ha calculat l'associació contrària a la independència de Catalunya Societat Civil Catalana (SCC), que ha advertit que el procés sobiranista ha frenat el creixement econòmic i la generació de feina en la comunitat autònoma.

SCC ha calculat la diferència entre el PIB català tendencial descomptant en ell el procés separatista (104,2%), i el PIB català real en el qual s'inclou l'esmentat procés (101,7). Amb aquest càlcul, en què s'ha pres de base l'any 2005, es dedueix que el cost del procés sobiranista català és del 3,5 del PIB.

"El procés roba als catalans el 3,5 del PIB", ha posat de relleu l'economista Ferran Brunet durant la presentació de l''Índex de risc català' del mes de febrer elaborat per SCC, que analitza l'evolució de la incertesa política, econòmica i social generada pel procés sobiranista català.

Segons queda reflectit a l'estudi, el PIB català cau notablement des de l'any 2008 quan es donen els primers passos cap a la deriva independentista i, segons els economistes i representants de SCC, comença la deslocalització d'empreses i la desviació de la inversió estrangera a Catalunya.

En aquest sentit, l'associació també ha calculat la diferència entre el PIB actual català del 101,7 %, i el de Madrid (110,1 %). Entre les dues comunitats hi ha una diferència de gairebé 10 punts que "cada vegada va i han estat més".

"Hi ha elements reals i objectius que afecten l'economia d'Espanya, però hi ha algun altre element que perjudica la catalana més respecte a la de Madrid", ha subratllat l'economista Martí Pachamé.

Alhora, ha apuntant que el desafiament sobiranista "eleva el nivell d'incertesa", cosa que al seu torn genera "risc" i "allunyament de les inversions". "El nostre creixement potencial hagués estat molt més de no existir aquesta incertesa provocada pel procés independentista", ha lamentat sobre aquesta qüestió.

CATALUNYA SERÀ "MÉS POBRE" QUE LA RESTA

De fet, Brunet ha advertit que, de seguir per aquest camí i amb aquesta "minvament" del PIB català, "arribarà un dia en el qual Catalunya sigui més pobre que la resta" de les regions. Alhora, ha posat èmfasi en la idea que "Madrid no roba Catalunya" sinó que, segons la seva opinió, la capital "atreu les inversions que els separatistes espanten".

Per la seva banda, l'economista Javier Santacruz, qui ha elaborat l'estudi de l'índex de risc que es presenta mensualment a Madrid, ha explicat que l'índex de risc català s'ha incrementat un "20%" en un any, fet que suposa que el creixement potencial de l'economia espanyola també es redueixi a l'existir la possibilitat que una part del seu mercat se separi.

Així, Santacruz recalcat que el risc de secessió fins ara ha implicat un "cost molt important sobre el creixement real i potencial" de l'economia catalana i espanyola, remarcant que Catalunya ha deixat de percebre un 3,5 % del PIB.

MÉS INCERTESA SENSE GOVERN ESPANYOL

Després de les eleccions generals del 20 de desembre, i amb la incertesa sobre la formació d'un pròxim Govern, SCC creu que "atia" el risc polític a Catalunya. En qualsevol cas, han dit esperar que no s'arribi als nivells de risc històrics del 2012 arran de la sentència del Tribunal Constitucional sobre ella reforma de l'Estatut.

SCC creu que la incertesa i la inestabilitat política a l'àmbit estatal provoca una pujada en el risc econòmic a Catalunya.

En aquest sentit, els seus representants defensen la formació d'un Executiu de partits "constitucionalistes" sense entrar a valorar l'entrada de Podem en l'esmentat Govern espanyol i advoquen per respectar el procés de negociació que hi ha actualment entre els partits de l'arc parlamentari.

Tot i això, segons ha defensat Brunet, la secessió de Catalunya "no es produirà", per "la vigència de l'Estat de dret i pel context europeu". Això sí, veu important "minimitzar" el "cost de la confrontació" pel procés sobiranista.

Segons els representants de l'associació, si es forma un Govern a Espanya capaç de "restablir" la seguretat jurídica i l'Estat de dret a Catalunya "la confrontació separatista amainarà". Aquest fet també es reflectirà a l'índex de risc, que hauria de decréixer "sensiblement".

Per a l'elaboració d'aquest índex, Societat Civil Catalana ha fet un seguiment de 40 mitjans de premsa escrita i digital, nacionals i internacionals. Entre d'altres coses, s'ha detallat el nombre de notícies relacionades amb la incertesa econòmica i política a Catalunya pel procés sobiranista.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés