Publicat 29/02/2016 15:47

Primera condemna del TS a Catalunya Banc per preferents: ordena tornar 122.647 euros als clients

Sede de CatalunyaCaixa, CX, Catalunya Banc
EUROPA PRESS

MADRID, 29 febr. (EUROPA PRESS) -

La Sala Civil del Tribunal Suprem, en la primera sentència que ha dictat sobre les participacions preferents de Catalunya Banc, condemna l'entitat a tornar 122.647 euros a dos clients per incompliment del deure d'informació sobre els productes financers complexos que li imposava la directiva comunitària Mifid i fins i tot la legislació anterior a aquesta normativa.

El tribunal anul·la la sentència sobre el cas dictada per l'Audiència de Saragossa, que va donar la raó al banc, i confirma la del Jutjat de Primera Instància número 1 de Saragossa, que va estimar íntegrament la demanda de les dues clientes.

Catalunya Banc ha de tornar als demandants 122.647 euros corresponents a participacions preferents, deute subordinat i dipòsits estructurats, quantia a la qual caldrà descomptar les quantitats que hagin arribat a cobrar els esmentats clients per aquests productes.

PREFERENTS, PRODUCTE COMPLEX

En relació amb les preferents, el Suprem destaca que és un producte d'inversió complex i de risc elevat, que pot generar rendibilitat, però també pèrdues en el capital invertit, situant-se, als efectes de prelació de crèdits, "i front al que el seu nom pugui erròniament fer interpretar, immediatament darrere de tots els creditors, subordinats o no, de l'entitat de crèdit emissora o de la dominant del grup o subgrup consolidable d'entitats de crèdit i davant dels accionistes ordinaris i, en el seu cas, dels quota-partícips".

El Suprem destaca que la informació subministrada per "Caixa Catalunya" als demandants no pot qualificar-se com suficient i no s'ajusta als paràmetres exigits per la normativa que llavors estava vigent.

"Ni tan sols la informació que apareixia en les ordres de compra dels productes -assenyala la sentència--, preredactades per l'entitat financera, era adequada, ja que no s'explicava quina era la naturalesa dels productes adquirits, no s'identificava adequadament a l'emissor de les participacions preferents, les dades que es contenien oferien una informació equivocada, o com menys equívoca, sobre la naturalesa dels productes (...) i no s'informava sobre els seus riscos", dictamina l'alt tribunal.

La sentència de la qual ha estat ponent el magistrat Pedro José Vela Torres, assenyala a més que "les empreses d'inversió havien d'actuar a l'exercici de les seves activitats amb imparcialitat i bona fe, sense anteposar els interessos propis als dels seus clients, en benefici d'aquests i del bon funcionament del mercat, fent les seves operacions amb cura i diligència, segons les estrictes instruccions dels seus clients, sol·licitant dels seus clients informació sobre la seva situació financera, experiència inversora i objectius d'inversió".

Afegeix que "qui ha patit l'error mereix en aquest cas la protecció de l'ordenament jurídic ja que ha confiat en la informació que li subministrava qui estava legalment obligat a un grau molt elevat d'exactitud, veracitat i defensa dels interessos de la seva clientela en el subministrament d'informació sobre els productes d'inversió la contractació dels quals oferia i assessorava".

Per al Suprem, "el fet de tenir un patrimoni considerable, o que els clients haguessin realitzat algunes inversions prèvies no els converteix tampoc en clients experts, ja que no s'ha provat que en aquests casos es donés als demandants una informació adequada per contractar el producte amb coneixement i assumpció dels riscos d'una inversió complexa i sense garanties".

Afegeix que "la contractació d'alguns productes d'inversió amb l'assessorament de Caixa Catalunya, sense que l'entitat provi que la informació que va donar als clients va ser millor que la que va subministrar en el cas objecte del recurs, i en concret, que va ser l'exigida per la normativa del mercat de valors, només pot indicar la reiteració de l'entitat financera en la seva conducta incorrecta, no el caràcter expert dels clients".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés