Actualitzat 31/03/2017 08:56

El primer Consell Nacional del PDECAT centrarà aquest dissabte la seva atenció en les incompatibilitats

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El PDECAT celebra aquest dissabte a Barcelona el seu primer Consell Nacional amb l'atenció posada sobre el compliment del règim d'incompatibilitats que van recollir els estatuts de la formació, que obligarien cinc membres de la direcció a deixar un dels càrrecs institucionals que assumeixen.

La trobada, que tindrà lloc a l'auditori del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) a partir de les 10 hores, el primer que celebren una vegada configurats tots els quadres i estructures de la formació, i ha de servir per començar a desgranar la proposta política del partit per a Catalunya, les bases del qual es van exposar en el manifest fundacional aprovat al juliol .

El règim d'incompatibilitats va ser una de les qüestions més espinoses del conclave i, després d'una proposta de les joventuts aprovada de matinada, es va acordar que els dirigents puguin exercir un màxim de dos càrrecs --orgànics o institucionals--, i després es van nomenar alguns dirigents sabent que incomplien el règim, malgrat que a la mateixa normativa els dóna sis mesos per renunciar a algun dels seus càrrecs.

Tot i així, diferents sectors de la formació, que ja es van alçar al congrés de juliol en el qual es donava carpetada a l'antiga Convergència, reclamen que s'abordi ja el compliment del règim d'incompatibilitats.

Fonts consultades per Europa Press asseguren que serà un dels punts que tractarà el coordinador d'Organització, David Bonvehí, quan exposi el seu informe relatiu a l'organització interna del partit, en què recordarà que hi ha marge per complir amb aquest règim fins a finals de gener, al marge que després hi hagi qui vulgui aprofundir en aquest aspecte en el torn obert de paraules.

Segons aquestes fonts, aquest debat respon a una pugna interna liderada "pels que van perdre" en el conclave de juliol, en què situen el portaveu de JxSí al Parlament, Jordi Turull, i el portaveu del PDECAT al Congrés, Francesc Homs, contra la nova direcció, encapçalada per Marta Pascal i Bonvehí, per desgastar-los.

Si que deixen fora d'això l'expresident de la Generalitat i president del partit, Artur Mas, i al president català, Carles Puigdemont.

PRINCIPAL AFECTADA: NEUS MUNTÉ

El càrrec més important afectat per aquesta norma és la consellera de presidència, Neus Munté, que està obligada a deixar el seu escó al Parlament perquè també és vicepresidenta del PDECAT.

Tot i que Munté ha avançat en una entrevista a Europa Press que deixaria l'escó al començament del curs parlamentari, encara no ho ha fet al·legant que té sis mesos per complir amb el règim d'incompatibilitats.

També resulten afectats per aquestes incompatibilitats alguns dels membres de la direcció del PDECAT: el diputat i alcalde de Valls (Tarragona), Albert Batet; el diputat i alcalde de Besalú (Girona), Lluís Guinó; la diputada i alcaldessa de Calella (Barcelona), Montserrat Candini, i la directora general de Cooperació Interdepartamental del Govern, Elsa Artadi --les incompatibilitats estableixen que una directora general no pot tenir càrrec en la direcció--.

Algunes fonts constaten que poden escollir quin càrrec deixar, i per tant no han de seguir el mateix camí que Munté i renunciar al seu escó, per la qual cosa podria passar que decidissin sortir de la direcció o deixar de ser alcaldes.

Els estatuts també preveuen que una comissió per a la qualitat democràtica, la transparència, el compliment ètic i de garanties, que encara no s'ha creat, pugui emetre un informe sobre la situació individual de cada càrrec, però una possible excepció s'ha d'aprovar amb tres cinquenes parts dels membres del Consell Nacional.

MILITANTS

El nou partit compta actualment amb 12.000 associats, un 20% dels quals no militaven a l'antiga Convergència, tal com ha avançat la coordinadora general del PDECAT, Marta Pascal.

Tot i així, aquesta xifra queda lluny dels 14.620 militants que tenia CDC, segons l'última xifra oficial que es va donar i que van ser els qui van poder participar a la consulta interna de maig per decidir si es creava un nou partit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés