Actualitzat 30/03/2017 21:23

El president de Catalunya Acció es nega a declarar davant del jutge per la xiulada a l'himne

Santiago Espot: "Aquesta és una causa completament polititzada"

MADRID, 14 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de Catalunya Acció, Santiago Espot, s'ha negat a declarar aquest dilluns davant del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu que l'investiga per promoure la xiulada a l'himne nacional durant l'última final de la Copa del Rei.

"Aquesta és una causa completament polititzada", ha indicat en declaracions als mitjans, quan ha acabat la seva compareixença davant del magistrat.

Espot havia estat citat inicialment el passat 7 de novembre, dia en què va comparèixer però no va arribar a declarar perquè el seu advocat no havia tingut accés al sumari i no va poder preparar la defensa.

El Jutjat Central número 4 l'ha cridat en compliment d'una ordre de la Secció Tercera de la Sala Penal d'aquest òrgan, que el va obligar a reobrir una causa en què ell inicialment no veia delicte.

"La causa vulnera el meu dret d'expressió i és un xoc entre aquesta i una protecció que es dóna a la simbologia de l'Estat i a la figura del seu cap i que no comparteixo", ha explicat Espot.

El president de Catalunya Acció també s'ha mostrat sorprès pel canvi de criteri del Ministeri Públic que, en el cas de la xiulada del 2015, va recórrer la decisió d'Andreu d'arxivar quan una altra investigació per fets similars a la final del 2009 es va sobreseure amb la seva aquiescència.

"Els seus motius són que l'ambient institucional de Catalunya ha estat diferent el 2015 i el 2009. El clima va canviar producte d'unes eleccions lliures que no estan impugnades, de la voluntat del poble de Catalunya de voler ser un Estat independent", ha indicat. "Això no s'aguanta de cap de les maneres", ha postil·lat.

SI SOM 40 JA NO PODEM PROTESTAR

Segons la seva opinió la causa demostra que només es permet protestar a un reduït nombre de persones: "Si som quatre, podem protestar, però si som 40 ja no podem protestar", ha dit i ha qualificat que aquesta posició del Ministeri Públic és "sorprenent".

A més, ha assegurat que sense la intervenció del seu col·lectiu --que es va limitar a fer una "lectura política" dels fets en el partit, ha dit-- la xiulada s'hauria produït de totes maneres.

ES VA ARXIVAR UNA ALTRA XIULADA

La xiulada es va produir en el partit que va disputar el FC Barcelona i l'Athletic Club de Bilbao al Camp Nou i que va estar presidit pel rei Felip VI.

El magistrat instructor va decidir arxivar la investigació el mes de maig passat perquè els fets van ser "idèntics o gairebé afins" als que van passar el 2009, quan hi va haver una altra xiulada a l'himne d'Espanya en presència del Rei i amb la participació dels mateixos equips, i el procediment ha estat arxivat amb el suport del fiscal.

Tot i això, la Secció Tercera de la Sala Penal va obligar Andreu a continuar amb la investigació de la possible comissió d'un fet delictiu i les persones que el van portar a terme, i així estimava el recurs que va presentar la Fiscalia, al qual es van adherir Manos Limpias i el partit polític VOX.

Els magistrats Alfonso Guevara, Antonio Díaz Delgado i Fermín Echarri van explicar llavors en la seva sentència que l'"ambient institucional respecte a la independència de Catalunya el 2009, és molt diferent de la del 2015".

"N'hi ha prou amb veure com un fet notori, els esdeveniments i les decisions polítiques dels òrgans de Govern de Catalunya que s'han adoptat en els últims dos anys amb l'objectiu d'aconseguir la independència de Catalunya respecte a Espanya", afirmaven en la resolució en què van ordenar la reobertura del cas.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés