Actualitzat 29/03/2017 22:56

PP i PSOE rebutgen el traspàs de competències de Rodalies a Catalunya, reclamat per ERC al Senat

MADRID, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Senat, amb els vots en contra del PP i del PSOE, ha rebutjat el traspàs de totes les competències de Rodalies a la Generalitat de Catalunya reclamat pel grup independentista ERC, i amb el suport de PNB, Units Podem, PDC --l'antiga Convergència-- i Compromís.

Els populars, que tenen majoria absoluta en la cambra alta, i els socialistes, han impedit que la moció impulsada per ERC surti endavant. La iniciativa ha comptat amb 200 vots en contra front a 42 positius i cinc abstencions.

El text de la moció, presentada per ERC, demana "fer efectiu" de manera definitiva el traspàs de totes les competències de Rodalies --el servei de Rodalies Renfe de Barcelona--, la titularitat de les quals està en mans de l'empresa pública Adif, que depèn del Ministeri de Foment.

El partit català justifica aquesta petició al·legant els nombrosos incidents i retards que pateix la xarxa així com "el deplorable estat" en què es troben algunes de les seves instal·lacions.

Alhora, ERC també reclama les inversions ferroviàries "no executades" així com "el total de les inversions pressupostades per al 2016 o, si no n'hi ha, transferir les quantitat no executada a la Generalitat de Catalunya". De fet, han acusat el PP de "no tenir intenció d'invertir ni un sol euro en territori català": "Són paraules buides", asseguren.

"Els demanem que donin suport a aquesta moció i alliberin els ciutadans catalans del segrest a mans d'Adif i de Renfe", ha manifestat des de la tribuna la senadora d'ERC Laura Castel.

"NO ÉS LA SOLUCIÓ"

Però des del PP i el PSOE no creuen que aquest "problema" se solucioni amb el traspàs de competències del servei. De fet, han recordat que les competències són exclusivament de l'Estat ja que el recorregut del servei de Rodalies no es realitza només per Catalunya i, per tant, afecta l'interès general dels ciutadans espanyols.

El popular Ovidio Sánchez ha reconegut la necessitat de millorar la puntualitat en els serveis de Rodalies però ha carregat contra els independentistes per sol·licitar el traspàs competencial: "Quan vostès gestionen són un autèntic desastre", ha assenyalat, apuntant a la gestió de la Sanitat a Catalunya on, segons ha dit el senador del PP, hi ha "8.000 persones en llista d'espera".

Alhora, Sánchez ha posat a sobre de la taula el robatori de cable en les instal·lacions d'Adif a Catalunya i ha recordat a ERC que a les ciutats catalanes ha arribat l'AVE mentre que hi ha "moltes" capitals de província sense alta velocitat. "Són vostès tremendament exigents", ha declarat per concloure.

Des del PSOE, el parlamentari David Delgado veu "just" que des de Catalunya es reivindiqui l'execució de les inversions promeses davant del "dèficit de manteniment" existent, tot i que ha demanat esperar que finalitzi l'any 2016 per reclamar les d'aquest exercici.

Al respecte, ha afegit que amb governs socialistes les inversions per a Catalunya són majors i alhora ha denunciat "la caiguda" de la inversió en aquesta regió durant aquests quatre anys "molt per sota de la mitjana nacional".

Tot i això, Delgado no creu que el Senat sigui "la via" per solucionar el problema de Rodalies ni està a favor de la transferència de competències al Govern. "Pensem que hem d'afrontar el problema sense entrar en la titularitat", ha asseverat, insistint que aquesta qüestió deu resoldre's "amb diàleg" entre l'executiu central i el català.

"La simple transferència de les competències no ha de ser la solució", sosté, al mateix temps que ha proposat la creació d'un grup de treball per al seguiment de les inversions estatals que no s'han gestionat fins ara.

UNITS PODEM, PNB, CDC I COMPROMÍS, A FAVOR

Des del grup Units Podem-En Comú Podem-En Marea, han donat suport a la iniciativa d'ERC al mateix temps que han reclamat més inversió per a la xarxa de Rodalies, en considerar que la situació a Catalunya és "agònica", ha ressaltat la senadora Maria Freixanet.

Freixanet ha recriminat als independentistes que fixin la problema del servei "només en un conflicte competencial" quan, segons la seva opinió, l'objectiu és "garantir" la qualitat del transport ferroviari a Catalunya, la seva puntualitat i la seva accessibilitat.

El grup basc ha dit "empatitzar" amb aquesta reivindicació dels catalans recordant les múltiples ocasions en les quals han reclamat a l'Estat el trasllat de competències de les línies que transcorren per territori basc.

Segons la senadora del PNB María Eugenia Iparragirre, al País Basc tenen "ganes de passar dels dits als fets" i que l'Estat faciliti aquesta petició i "compleixi" amb l'Estatut de Guernica davant dels "reiterats incompliments" per procedir a l'esmentat traspàs: "Vostès, els del PP, tenen una manera molt peculiar d'entendre el diàleg bilateral", ha afegit.

També ha donat suport al text sobre Rodalies l'antiga Convergècia, que ha denunciat els "elevats nivells d'incidències" en els serveis de Rodalies, que "s'ha convertit en un malson". "Que en quatre anys hagi hagut gairebé 1.600 incidències dóna idea del problema", ha indicat.

I Carles Mullet, senador de Compromís, partit integrat en el grup mixt, ha votat 'sí' al traspàs competencial de Rodalies i ha reclamat el mateix per a la xarxa de la Comunitat Valenciana: "No volem ser més ni menys", ha argumentat.

ABSTENCIONS

Els senadors de Ciutadans i la de l'Agrupació Socialista de la Gomera, partits integrats en el grup mixt, s'han abstingut en la votació del text. La formació taronja reconeix la "greu" situació de les infraestructures però rebutja el traspàs de competències i econòmic.

"No es pot demanar diners per finançar el que no és", ha manifestat el senador Francisco Javier Alegre, qui ha recordat la pretensions independentistes d'ERC.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés