Actualitzat 20/01/2016 16:24

PP i Ciutadans rebutgen a la Mesa del Congrés que ERC es constitueixi com a grup parlamentari amb EH Bildu i IU

Patxi López a su llegada a la reunión de la Mesa del Congreso
EUROPA PRESS

MADRID, 20 Gen. (EUROPA PRESS) -

   Els membres del PP i de Ciutadans a la Mesa del Congrés han rebutjat aquest dimecres que ERC pugui constituir-se com a grup parlamentari juntament amb les dues diputades d'EH Bildu i els dos d'Izquierda Unida-Unitat Popular.

Així ho ha anunciat a la roda de premsa posterior a la reunió de l'òrgan de govern de la Cambra el mateix president del Congrés, el socialista Patxi López, que ha mostrat la seva "sorpresa" per la decisió dels dos partits.

   L'exlehendakari ha explicat que tant el PP com Ciutadans consideren un "frau de llei" que la coalició abertzale i la federació d'esquerres hagin anunciat "públicament" que s'incorporen a aquest grup per cobrar la subvenció que els correspon pel 'mailing' electoral però que, després, s'adscriuran al Mixt.

   El grup "tècnic" que ERC pretenia conformar amb la coalició abertzale i la federació esquerres ha estat rebutjat per cinc vots en contra (dels tres membres del PP i els dos de Ciutadans) i quatre a favor (dels dos del PSOE i els altres dos de Podem i En Comú).

   Ara, ERC, Bildu i IU tidnran tres dies, fins al divendres a les 20.00 hores, per presentar un recurs de reconsideració que la Mesa de la Cambra estudiarà dimarts que ve, per quan s'ha convocat una nova reunió. L'assumpte es tractarà també a la Junta de Portaveus, l'opinió de la qual podrà ser tinguda en compte per la Mesa que, en qualsevol cas, prendrà la decisió definitiva.

EL PP, A FAVOR QUE ERC TINGUI GRUP

   El portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, ha explicat que el seu partit ha vetat l'aliança d'ERC, EH Bildu i IU-UP per formar grup parlamentari perquè considera que la Mesa del Congrés no pot prendre decisions que "afavoreixen" un "frau de llei" del qual el Tribunal de Comptes ja ha advertit els partits en el passat.

   Hernando ha dit que li ha cridat l'atenció que a l'hora de presentar el citat grup parlamentari alguns dels seus integrants admetessin que la seva formació es feia amb caràcter "merament instrumental" per aconseguir subvencions pel 'mailing' electoral.

   El diputat popular ha volgut deixar clar que aquesta decisió, tot i això, no implica que el seu partit estigui en contra que ERC tingui grup propi. De fet, ha subratllat que ERC per si mateix compleix amb els requisits que exigeix el Reglament del Congrés per a tal fi.

NO ES POT "MIRAR CAP A UN ALTRE COSTAT"

   Arguments similars ha esgrimit el secretari segon de la Mesa de Congrés, Ignacio Prendes, de Ciutadans, que ha apuntat que el seu partit no podia "mirar cap a un altre costat" davant del que considera "un frau de llei". "Aquests préstecs de diputats són una falta de respecte a la legalitat i als ciutadans", ha denunciat.

   A més, ha insistit en la necessitat de reformar el Reglament del Congrés per posar fi a qüestions "inacceptables" i a "mals costums" que, segons ha dit, "cal eradicar". Tot i això, ha reconegut la "injustícia" de la Llei Electoral, al·ludint que, malgrat tenir gairebé un milió de vots, IU hagi obtingut només dos diputats.

   "Estàvem davant d'un cas de frau de llei i no en podíem ser còmplices", ha reiterat el portaveu parlamentari de C's, Juan Carlos Girauta, i ha rebutjat que l'erari públic hagi de "desprendre's de diversos milions d'euros" que IU "no mereix recuperar perquè no hi ha voluntat de continuar amb aquest grup". Això sí, ha deixat clar que la "naturalesa política" d'EH Bildu no ha influït en la seva decisió.

ÉS UNA DECISIÓ "PREVENTIVA"

    Per la seva banda, el president del Congrés ha defensat que la creació del grup d'ERC, IU-UP i EH Bildu s'ajusta al Reglament i ha acusat PP i Ciutadans d'haver adoptat una decisió "preventiva" amb la finalitat d'evitar el cobrament d'aquestes subvencions.

   En aquest mateix sentit, el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha criticat que les dues formacions s'hagin "saltat" un informe de la Secretaria General i els serveis jurídics de la Cambra en el qual s'acceptava aquesta sol·licitud apel·lant als articles 23 i 24 del Reglament.

   "A mi no em sembla positiu que un grup o dos, tot i que tinguin la majoria (a la Mesa), se saltin els informes favorables de la Cambra a l'existència d'aquest grup d'ERC i IU", ha indicat en declaracions als mitjans.

    Des de Podem, la vicepresidenta tercera de la Mesa, Gloria Elizo, ha titllat de "sorprenent" i "irregular" el veto de PP i Ciutadans tenint en compte els precedents, mentre que el secretari quart, Marcelo Expósito, d'En Comú, ha lamentat que aquests dos partits s'hagin aliat perquè la Mesa faci una tasca "obstruccionista" en lloc de facilitar que el Congrés reflecteixi la pluralitat sortida de les urnes i que també dificulta la Llei Electoral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés